Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
INΔΙΑ
Αεροπορικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος

Υποστηρίζει ότι έπληξε κέντρο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» και κατηγορεί για ανοχή το Ισλαμαμπάντ

Από διαμαρτυρίες χτες στο Πακιστάν ενάντια στην επίθεση της Ινδίας

Copyright 2019 The Associated

Από διαμαρτυρίες χτες στο Πακιστάν ενάντια στην επίθεση της Ινδίας
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή του Κασμίρ ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, στο υπόβαθρο βαθιών αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις που εντείνονται και στην ασιατική ήπειρο, όπου βεβαίως είναι σταθερά στραμμένο το ενδιαφέρον ισχυρών γεωπολιτικών κέντρων, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, ενώ «φιλοξενεί» σοβαρές εστίες αναμέτρησής τους με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Χτες το πρωί, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) της Ινδίας έπληξε στόχους σε περιοχή του Κασμίρ την οποία ελέγχει το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι χτύπησε το μεγαλύτερο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης της «τρομοκρατικής οργάνωσης» «Jaish-e-Mohammad», στην περιοχή Μπαλακότ.

Επίσημες δηλώσεις έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βιτζάι Γκοχλί, που είπε ότι η οργάνωση αυτή κάνει επιθέσεις από το Πακιστάν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ότι το Νέο Δελχί είχε πληροφορίες πως ετοίμαζε νέο πολύνεκρο χτύπημα και ότι η δράση της θα ήταν αδύνατη αν δεν στηριζόταν και από τις πακιστανικές αρχές. Επανέλαβε δηλαδή τις ινδικές κατηγορίες ότι το Ισλαμαμπάντ ανέχεται ή/και συνεισφέρει στη δράση αυτονομιστικών οργανώσεων στο Κασμίρ, συνδέοντας και τα χτυπήματα της ινδικής ΠΑ με την πολύνεκρη επίθεση που έγινε πριν από ένα 15ήμερο στο ινδικό Κασμίρ, προκαλώντας το θάνατο 44 Ινδών χωροφυλάκων.

Ο Γκοχλί χαρακτήρισε την απόφαση για τις επιθέσεις «προληπτικό χτύπημα... απόλυτα απαραίτητο» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ινδίας είναι σθεναρά και αποφασιστικά δεσμευμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με την ινδική πλευρά, κατά τις επιθέσεις «εξουδετερώθηκαν» σχεδόν 200 «τρομοκράτες».

Στο Ισλαμαμπάντ, πάντως, ο υποστράτηγος Ασιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσίασε διαφορετικά τα γεγονότα, καταγγέλλοντας ότι ινδικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν» προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους του φορτίου του καθώς «διέφευγε», πάνω από τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι είπε ότι «πρέπει να επικρατήσει η λογική» στην ινδική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «το πακιστανικό έθνος δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτήν την ινδική ενέργεια, διότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια». Συμπλήρωσε ότι «το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και σε μια πρέπουσα απάντηση». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ινδία και Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις, ενώ αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς και με τις ΗΠΑ αλλά και με Ρωσία - Κίνα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ εξέφρασε την ελπίδα του Πεκίνου ότι «Ινδία και Πακιστάν μπορούν να αναλάβουν δράση που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων». Οι εξελίξεις στην ινδοπακιστανική μεθόριο αναμένεται να απασχολήσουν και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Ρωσίας - Ινδίας (RIC), στη Βουαζέν της ανατολικής Κίνας. Πρόκειται για συνάντηση που γίνεται τακτικά στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών και αναμένεται να εξετάσει «τη διεθνή κατάσταση, τις εξελίξεις στην περιφέρεια που είναι κοινού ενδιαφέροντος, την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία αλλά και τριμερείς ανταλλαγές και δράσεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org