Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Οχι» στη μετατροπή της έρευνας σε εμπορικό προϊόν των επιχειρήσεων

Τη ανάγκη η έρευνα να είναι δημόσια και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δηλώσεις της, μετά από συνάντηση που είχε χτες, με ερευνητές του ΕΚΚΕ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, με εκπροσώπους των ερευνητών
Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, με εκπροσώπους των ερευνητών
Μπροστά στην επιχειρούμενη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της έρευνας, που προωθεί η κυβέρνηση, πατώντας στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ, με σκοπό η έρευνα να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων, χτες εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών συναντήθηκαν στον Περισσό με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Περισσό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Η κυβέρνηση ξεπουλώντας, βεβαίως, διάφορες επιχειρήσεις, τώρα προχωρά και στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας, χτυπώντας καταρχήν το ΕΚΚΕ και μια σειρά άλλα κέντρα έρευνας, όπως είναι το ΙΓΜΕ, ο "Δημόκριτος" κ.τ.λ. με την τακτική ένα - ένα κυριολεκτικά να το βγάζει στο σφυρί.

Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας. Η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι στο δημόσιο, να υπηρετεί το συνολικό κοινωνικό συμφέρον, με τον προγραμματισμό της. Και πάνω απ' όλα να εξασφαλίζει όλο το ερευνητικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας, έχοντας εξασφαλίσει μόνιμες συνθήκες, να μπορεί να υπηρετεί την έρευνα μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, είτε εμπορευματική, είτε στενά ατομική.

Πολύ φοβόμαστε με την επιλογή που έκανε, δίνοντας στον υπουργό τη δυνατότητα να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει, ότι θα περνάνε πολλά πράγματα πίσω από την πλάτη μας, πίσω από την πλάτη των ίδιων των ερευνητών, και από αυτήν την άποψη το ΚΚΕ πρέπει να μεθοδεύσει καλύτερα την παρέμβασή του και την ενημέρωση του λαού για το ζήτημα της έρευνας, αλλά και να παρεμποδίσουμε - όσο είναι δυνατό - τη μετατροπή της έρευνας σε ένα εμπορικό προϊόν των επιχειρήσεων.

Βάση για μας είναι αυτά τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν, με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν και βεβαίως όλο το διοικητικό προσωπικό, τα πανεπιστήμια, τα οποία βεβαίως ήδη βρίσκονται σε έναν κατήφορο όσον αφορά και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της έρευνας. Βάση για μας είναι αυτά, τα οποία πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο - δημόσιο προγραμματισμό, που είναι ο μόνος έγκυρος οργανοτεχνικά, να υλοποιήσει ένα περιεχόμενο, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε, εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου και όχι των επιχειρηματιών».

Από την πλευρά των ερευνητών, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, υπογράμμισε ότι: «Οι επιδιωκόμενες τελευταίες αναδιαρθρώσεις - όπως ονομάζονται - στην έρευνα, ουσιαστικά είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της έρευνας βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλουμε οι όποιες αναδιαρθρώσεις και οι όποιες αναδιατάξεις να ενισχύουν το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της έρευνας και όχι τον ιδιωτικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα. Θέλουμε μια έρευνα που να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επομένως, τέτοιες αναδιαρθρώσεις θα μας βρουν κάθετα αντίθετους και η ερευνητική κοινότητα ουσιαστικά δε θα επιτρέψει να περάσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάδοση της μαρξιστικής αντίληψης για την Ερευνα(2014-01-25 00:00:00.0)
Συρρικνώνεται η Ερευνα, φθίνουν οι μόνιμες εργασιακές σχέσεις(2014-01-25 00:00:00.0)
Θέλουν Ερευνα για τις επιχειρήσεις(2012-02-17 00:00:00.0)
Η Τουρκία οριοθετεί «ντε φάκτο» την υφαλοκρηπίδα(2010-07-20 00:00:00.0)
Στους δρόμους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(2009-07-15 00:00:00.0)
Η έρευνα πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες(2009-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ