Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θα προκαλέσουμε εκλογές το Μάρτη

Πολιτικά αδιανόητο θεωρεί ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να μην αξιοποιηθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου ώστε να προκληθούν εκλογές

Το κλίμα της «εκλογολογίας» φροντίζουν να ενισχύουν με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συντηρώντας το αποπροσανατολιστικό σκηνικό που έχουν στήσει οι εταίροι του δικομματισμού, μετατρέποντας το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης για να συγκαλύψουν τη σύμπλευσή τους στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο Γ. Παπανδρέου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» στο Μαυροβούνιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβρη, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση βρίσκεται σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής και τις ευρωεκλογές, ενώ συνεχώς παίρνει μέτρα ενταγμένα στη λογική των πρόωρων εκλογών και, μάλιστα, σύντομα». Τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ο Γ. Παπανδρέου την ενέταξε στη λογική της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, συμμετέχοντας στο παιχνίδι εγκλωβισμού του λαού στους «επικοινωνιακούς» σχεδιασμούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας» και με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε, «βαθαίνει την κρίση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτη του 2010 και θα προκαλέσει εκλογές. Μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την κυβέρνηση για οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός προτείνει τον Κ. Σημίτη. Η ΝΔ, υποστήριξε, «δεν μπορεί να μας πείσει για κανένα άλλο πρόσωπο, το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρότασή του για συμφωνία με την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια αφορούσε τη διεξαγωγή διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, αλλά «δεν απέκλεισε συμφωνία για τον κ. Παπούλια, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια στάση απόλυτα ξεκάθαρη από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γ. Παπανδρέου, συμμετέχοντας, ουσιαστικά, στην προβοκάτσια που στήθηκε τις τελευταίες μέρες, ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε «ο Περισσός σχετικά με το θέμα, δεν προκύπτει άθροισμα που μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο σε συνεργασία με τη ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Ραγκούσης με συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Real News» χαρακτήρισε «πολιτικά αδιανόητο» να μην προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ εκλογές το Μάρτη του 2010, αφού όπως υποστήριξε το αντίθετο θα αποτελούσε «σφυροκόπημα κατά της λογικής». Παράλληλα, τόσο ο Γ. Ραγκούσης, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψαν ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει νωρίτερα εκλογές, πιθανά μέσα στο φθινόπωρο όπως ανέφεραν, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χτες δήλωσε: «Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στιγμή μετά το Δεκαπενταύγουστο είναι μία πιθανή στιγμή προκήρυξης των εκλογών».

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει «τη θέση του ΚΚΕ να δηλώσει από τώρα ότι δε θα στηρίξει κανέναν Πρόεδρο στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής το Μάρτιο» υποστήριξε: «Δεν μπορώ να κρίνω και δε θα έκρινα την ειλικρίνεια ή όχι ενός πολιτικού κόμματος, που κάνει μία απολύτως ξεκάθαρη δήλωση. Εγώ να θυμίσω ότι από αυτό το βήμα είχα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό, με αφορμή μία σειρά από δημοσιεύματα και θεωρητικά σενάρια τα οποία είχαν γίνει. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και νομίζω πως είναι πλέον σαφές ότι θα υπάρχει, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, μία νέα κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος σε ερώτηση σχετική με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε:

«Υπάρχει μια πάγια θέση την οποία δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο ν' αλλάξουμε. Φυσικά θα τα δουν τα όργανά του την κατάλληλη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω με απόλυτη σιγουριά είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να βγούμε και να στηρίξουμε κανένα σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ