Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρούν τον κουρνιαχτό της εκλογολογίας

Τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό της εκλογολογίας συντηρεί, με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνουν την επίθεση κατά των εργαζομένων φορτώνοντάς τους εξολοκλήρου τα βάρη της κρίσης.

Θέλοντας να διατηρήσει «ελεύθερα τα χέρια του» μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ανάλογα με το χρόνο που θα συμφέρει το κυβερνών κόμμα, ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και να «καθαρίσει» οριστικά το θέμα.

Επίσημα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και να μην επιθυμεί τη διεξαγωγή τους ούτε με αφορμή την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της δεν μπορεί να παραγνωρίσει ούτε το πολιτικό κόστος από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση ούτε την κατάσταση «αστάθειας» που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε χτες να παραπέμψει στη δήλωση που είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες, όπου είχε απλά πει ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές», αφήνοντας βέβαια όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «να είμαστε επικεντρωμένοι στο έργο μας» και «να προχωρούμε με ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό στις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι εισηγούνται πρωτοβουλίες τώρα για την αντιστροφή του κλίματος και εκλογές τον Οκτώβρη, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στο νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ της εξάντλησης του περιθωρίου που υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να επιτευχθεί ένα «θετικό» εκλογικό αποτέλεσμα.

Αρνητική στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εμφανίστηκε η Μ. Γιαννάκου, μετά από συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι «στη ΝΔ σκεφτόμαστε θεσμικά». Κατά της συνεχούς εκλογολογίας τάχθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι «δε συμβαδίζει αυτή η πολιτική, από όπου και αν προέρχεται, με τη συνέχεια και τη συνέπεια που απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης». Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «προσφέρουν κακή υπηρεσία όσοι από την παράταξή μας εισηγούνται εκλογικούς αιφνιδιασμούς».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Θ. Καράογλου είπε ότι «θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις, να πάρει αποφάσεις για ανατροπή του σημερινού σκηνικού όπως είναι διαγεγραμμένο και να δώσουμε τη μάχη το Μάρτη του 2010 - επαναλαμβάνω, εάν μας πάει το ΠΑΣΟΚ - κάτω από καλές προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ