Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αφοσιωμένος στο ρόλο του προβοκάτορα

Γρηγοριάδης Κώστας

Καθόλου τυχαία πλέον ο Γ. Καρατζαφέρης όλο και πιο πολύ χρησιμοποιεί ΠΑΣΟΚικη φρασεολογία και επιχειρήματα για να διαιωνίζει την προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ. Ετσι χτες στο MEGA ισχυρίστηκε πως είπε ότι είπε για το ΚΚΕ και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή το ΚΚΕ έχει ξαναβρεθεί με τη ΝΔ το '89. Αφού λοιπόν του αρέσει, ή έχει χρεωθεί να παίζει το ρόλο του λαγού του ΠΑΣΟΚ, να του θυμίσουμε αυτά που και οι του ΠΑΣΟΚ παριστάνουν πως έχουν ξεχάσει. Πως δηλαδή στην οικουμενική κυβέρνηση του '89 συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής υπουργών τους στο ειδικό δικαστήριο. Φυσικά, όχι ότι δεν τα θυμάται ο ίδιος. Και αυτός και το ΠΑΣΟΚ τα θυμούνται. Απλά, όταν έχεις χρεωθεί να προβοκάρεις και δε σου βγαίνει με τίποτα, πιάνεσαι απ' όπου μπορείς χωρίς να νοιάζεσαι για το χαμαιλεοντισμό σου ή, το χειρότερο, την αποκάλυψη του ρόλου σου. Αλλά αυτό «το χειρότερο», ο ρόλος του, είναι η φύση του και δεν τον νοιάζει τον άθλιο προβοκάτορα. Αλλωστε, ποιος ξέρει με το ρόλο του τι και ποιανών γραμμάτια ξεπληρώνει... Μόνο το σκοπό του κάνει φανερό. Είναι επικίνδυνος.

Αυταπάτες ή σκόπιμος αποπροσανατολισμός;

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καλωσορίσει τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, τους ιμπεριαλιστές δηλαδή που συμμετείχαν σ' αυτή, καταθέτοντάς τους μάλιστα και «εποικοδομητικές» προτάσεις για την παραπέρα εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού αυτού μηχανισμού, ήρθε μετά ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του να διαπιστώσει περίλυπος πως «οι διακηρύξεις που έγιναν στη Σύνοδο της Κέρκυρας για το μέλλον του ΟΑΣΕ δεν πείθουν»! Γιατί ο ΣΥΝ, «ως ΣΥΝ και ως ευρωπαϊκή αριστερά», θέλει και μάλιστα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «αγωνίζεται» για έναν ΟΑΣΕ που θα αποτελεί τη «βάση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας» που θα δώσει απάντηση στην «κρίση ασφάλειας που ζει η Ευρώπη»! Τη βάση δηλαδή ενός συστήματος καταστολής, αυταρχισμού, καταπάτησης δικαιωμάτων, τσακίσματος λαών και χωρών, καθώς μόνο τέτοιο περιεχόμενο και τέτοια δράση μπορεί να έχει ένας οργανισμός στα «χέρια» μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης όπως είναι η ΕΕ. Αλλωστε, ποιος ακριβώς απειλεί την ασφάλεια της «Ευρώπης»; Δεν είναι αυτή η «Ευρώπη» η απειλή της ασφάλειας χωρών και λαών, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης; Της Γιουγκοσλαβίας παλιότερα, χωρών της Αφρικής σήμερα, λαών όπως του Αφγανιστάν... Στο όνομα μιας δήθεν απειλούμενης ασφάλειας δεν πραγματοποιήθηκαν τόσες και τόσες αιματηρές επεμβάσεις απ' τους ευρωενωσιακούς και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές;

Ψιλά γράμματα για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ας συνεχίσει ανεμπόδιστος την κατρακύλα του. Ο λαός όμως γνωρίζει ότι η ασφάλεια των ιμπεριαλιστών όχι μόνο δε σχετίζεται με την ασφάλεια των λαών, αλλά την τσακίζει.

Παγιδευμένοι στον ευρωμονόδρομο

Στο Μεταναστευτικό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, χτες βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε σύσκεψη των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης του κόμματός του. Ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Τα αίτια του τεράστιου ρεύματος οικονομικών προσφύγων προς την Ευρώπη δεν βρίσκονται στην Ευρώπη. Βρίσκονται στις χώρες προέλευσης. Και εκεί πρέπει να καταπολεμηθούν».

Ωστε τα αίτια δε βρίσκονται στην Ευρώπη; Και πού βρίσκονται; Μήπως και εδώ η ηγεσία του ΣΥΝ θα ισχυριστεί, κατά την προσφιλή της τακτική, ότι η ΕΕ είναι αθώα του αίματος, στο οποίο κυλιούνται λαοί ολόκληροι, που είχαν την «ατυχία» οι χώρες τους να διαθέτουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, να φιλοξενούν δρόμους μεταφοράς Ενέργειας; Που είχαν την «ατυχία» να ζουν σε χώρες που το μεγάλο κεφάλαιο για το κέρδος έπρεπε να θέσει υπό τον έλεγχό του; Δεν έχει συμμετάσχει η ΕΕ σε καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση; Αγνοούν εκεί στην Κουμουνδούρου τα εγκλήματά της σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής; Ο ιμπεριαλισμός, ευρωενωσιακός, αμερικάνικος κ.ο.κ., είναι η μία και μόνη αιτία που διώχνει τους ανθρώπους αυτούς απ' τις χώρες τους. Ολους, χωρίς διαχωρισμούς σε «νόμιμους» και «παράνομους». Η αιτία, που προκαλεί και γιγαντώνει το μεταναστευτικό ζήτημα και όχι απλώς ένα «ανθρωπιστικό πρόβλημα», σαν να έχουμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο και όχι με συνειδητή εγκληματική δράση.

Ο ΣΥΝ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υιοθετεί πλήρως τη γραμμή της ΕΕ. Ξεπλένοντάς την συγχρόνως από το αίμα, όπου είναι βουτηγμένη.

Στο κενό νέα αντιΚΚΕ επιχείρηση

Παντός καιρού και δίχως διαλείμματα αποδεικνύεται ότι είναι η επίθεση κατά του ΚΚΕ, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και την επομένη των ευρωεκλογών. Η συνέχεια αυτής της επιχείρησης στήθηκε γύρω από τη στάση του Κόμματος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη. Παρά το γεγονός ότι η ξεκάθαρη στάση του ΚΚΕ στο παρελθόν δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο κυρίαρχοι οικονομικοί, εκδοτικοί και πολιτικοί κύκλοι δε δίστασαν «να ρίξουν στην κυκλοφορία» σενάρια περί συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.!

Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους που, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν πρωταγωνιστήσει σε βρώμικες επιθέσεις και προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ, με αφορμή τα οικονομικά του. Το σύνθημα το έδωσε - ποιος άλλος; - το «Βήμα», που σε έγκυρο - ως συνήθως... - ρεπορτάζ του την περασμένη βδομάδα ανέφερε ότι «για να επιτευχθεί η απαιτούμενη προεδρική "πλειοψηφία" των 180 βουλευτών (σ.σ. για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας) δεν αρκεί απαραιτήτως η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να την πετύχει με τις ψήφους των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΚΚΕ»(!). Μάλιστα, επικαλούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι πιθανό (σ.σ. το ΚΚΕ) να επανεξετάσει τη στάση του, εφόσον θα κρίνεται από τη διαδικασία το αν η χώρα θα αναγκαστεί να υποστεί μια εκλογική δοκιμασία σε περίοδο κρίσης». Και το έγραφε η εφημερίδα των στημένων αναξιόπιστων ρεπορτάζ σαν αυτό της ανύπαρκτης συνάντησης Καραμανλή - Ερντογάν. Από μια τέτοια επιχείρηση δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος υιοθέτησε αμέσως το παραπάνω «σενάριο», για να προβοκάρει το ΚΚΕ ως συνεταιράκι της ΝΔ! Ο «εκτελών συμβόλαια» αντικομμουνισμού Γ. Καρατζαφέρης δε δίστασε να ισχυριστεί σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η ΝΔ σκέπτεται να προτείνει κομμουνιστή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Ο άθλιος Καρατζαφέρης, ως «λαγός» του ΠΑΣΟΚ, προσφέρει ξανά τις βρώμικες υπηρεσίες του, ως προβοκάτορας καλά εκπαιδευμένος από τους εντολοδόχους του εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι τέτοιο το αντικομμουνιστικό μένος του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., που ακόμα και χτες, και ενώ είχε μεσολαβήσει η ανακοίνωση του Κόμματος, επαναλάμβανε τις γνωστές αθλιότητες περί παραδειγμάτων συνεργασίας ΝΔ - ΚΚΕ, στα οποία στηρίζει όσα αντικομμουνιστικά ξεστόμισε.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι η νέα προβοκάτσια είχε την ενεργό συμπαράσταση και άλλων ΜΜΕ, ορισμένα από τα οποία έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «απρόσμενη εξέλιξη» (!) την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή.

Μπορεί η νέα προβοκάτσια να έπεσε στο κενό και να γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συκοφαντική επίθεση κατά του ΚΚΕ θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς θα κλιμακώνεται η νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να πληρώσουν αυτοί και μόνο την κρίση. Δε θα πετύχουν όμως το στόχο τους, όπως δεν το κατάφεραν μέχρι τώρα. Ακριβώς γιατί το ΚΚΕ αντλεί δύναμη από τη στρατηγική του και τους στενούς δεσμούς που έχει με τα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ευρω-ιμπεριαλιστικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, τα κάναμε και ...τουριστικό αξιοθέατο τα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής» μεταναστών (βλ. στρατόπεδα συγκέντρωσης). Και περιφέρουμε σε αυτά Κοινοτικούς επίτροπους!

Αυτό τουλάχιστον έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος...

Κι αυτό για να τους πείσουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος...

Μόνο, που είναι μάλλον περίεργο να αναγορεύεται σε επιλυτή ενός προβλήματος, αυτός ακριβώς που το δημιούργησε.

Εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση ουδεμία σχέση έχει με βομβαρδισμούς, εισβολές, εκμετάλλευση, υποστήριξη δικτατοριών και δημιουργία εμφυλίων στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες.

Θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο, γιατί θα σήμαινε ότι η ΕΕ μένει εκτός του ... διεθνούς πολιτικο-οικονομικού ανταγωνισμού, πράγμα αδιανόητο για τα κέντρα που καθορίζουν τις αποφάσεις της.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις (πράσινες και γαλάζιες) όχι απλά δεν αντιδρούν σε τέτοιες αποφάσεις, αλλά συναγωνίζονται για το ποιος θα συμμετάσχει περισσότερο, μιλάμε για ...μεγάλο δούλεμα.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ δημοσιογραφίας από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο που πέρασε...

Πληροφορηθήκαμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη συνυπέγραψε, στην Κέρκυρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ...κάτι πρωτόκολλα, που φέρνουν πιο κοντά την κατάργηση της βίζας για τις ΗΠΑ!

Το ότι αφορούν την έκδοση Ελλήνων ή αλλοδαπών πολιτών, ακόμη κι αν έχουν κριθεί αθώοι από τα ελληνικά δικαστήρια, στις ΗΠΑ - κατά παράβαση του Συντάγματος - το θεώρησαν ασήμαντη λεπτομέρεια.

Ασε, που δεν είδαν την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση...

Να μην κουράζουν τους τηλεθεατές τους με περίπλοκα νομικά ή διπλωματικά θέματα. Και, ακόμη περισσότερο, με λαϊκές αντιδράσεις στις αντιδραστικές επιλογές... Καλοκαίρι είναι, ας μη βαραίνουμε την ατμόσφαιρα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αρκούσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού με φόντο τη θάλασσα του Ιονίου. Ολα κυλούν όμορφα στη μαγευτική Ελλάδα του ήλιου και της θάλασσας...

Αυξάνονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές

Γρηγοριάδης Κώστας

Αύξηση κατά 4,1% των πρωτοεγγραφόμενων εργαζόμενων σπουδαστών στα ΤΕΙ καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία για το έτος 2007-2008 σε σχέση με το έτος 2006-2007, δηλαδή αύξηση των σπουδαστών που εργάζονταν κατά τη στιγμή της εγγραφής τους στη σχολή, με το «καλημέρα σας». Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές, καθώς παλιότερες στατιστικές δείχνουν ότι οι σπουδαστές εργάζονται σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 60%, ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των σπουδαστών που παρατάνε τις σπουδές τους κάτω από το βάρος του συνδυασμού εργασίας και σπουδών, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι το πτυχίο που θα πάρουν από τα ΤΕΙ δε θα έχει αντίκρισμα...

Ολα αυτά αναδεικνύουν ότι τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα - όπως είναι κατά κύριο λόγο οι σπουδαστές των ΤΕΙ - δύσκολα αντεπεξέρχονται οικονομικά στις - κατά τ' άλλα - δημόσιες και δωρεάν σπουδές τους και αναγκάζονται να εργαστούν από την πρώτη κιόλας μέρα των σπουδών, για να «ακουμπούν» το μισθό τους σε σίτιση και στέγαση, σε αγορά συγγραμμάτων, σημειώσεων, αναλώσιμων κλπ. Αυτή είναι η Παιδεία που χτίζει η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για περικοπή σπουδαστικής μέριμνας, ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και σπουδαστές - λάστιχο από την πρώτη μέρα των σπουδών τους...

Επιχείρηση απαξίωσης των αγώνων των εργαζομένων

Σε μια χυδαία απαξίωση της αγωνίας και των αγώνων των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, για να πλήξει όσους αντιδρούν - και δεν είναι μόνο οι άμεσα θιγόμενοι - στην απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνώσει τον ερευνητικό τομέα και να μειώσει το κόστος του πριν τον παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, άμεσα ή έμμεσα.

«Θεωρώ αναμενόμενες τις αντιδράσεις αυτές - είπε ο υπουργός - πολύ περισσότερο επειδή ορισμένοι που είναι σήμερα διευθυντές θα σταματήσουν, λόγω της αναδιάταξης, να είναι αύριο. Και ξέρετε ότι στην Ελλάδα θιγόμαστε πολύ όταν αγγίζουν το δοβλέτι μας». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις αποφάσεις της και ισχυρίστηκε ξανά ότι προηγήθηκε διάλογος, επικαλούμενος μέχρι και την κοινή λογική για τις συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων με παρόμοια αντικείμενα έρευνας, σε μια άκρως επιφανειακή προσέγγιση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η κοινή λογική αντικρούει βεβαίως τον ισχυρισμό ότι γινόταν διάλογος πάνω από δύο χρόνια, όταν κανείς δε συμφωνεί με τις αποφάσεις, πέραν της πλειοψηφίας των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων, τους οποίους επικαλείται το υπουργείο, αποδίδοντας ταυτόχρονα ιδιοτέλεια προφανώς σε όσους διαφωνούν! Παράλληλα, αγνοεί με ευκολία η κυβέρνηση τις ενστάσεις για το κόστος της αναδιάταξης, την έλλειψη υπολογισμού της εξοικονόμησης πόρων, τις ελλιπείς υποδομές που καλούνται να φιλοξενήσουν τα νέα σχήματα, αλλά πάνω απ' όλα την ουσία της πολιτικής που θέλει «όμηρο» των επιχειρηματικών σχεδίων κάθε ερευνητικό σχέδιο που θα μπει μπροστά από εδώ και μπρος.

Η ρίζα του προβλήματος

Tο μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών και των βάρβαρων συνθηκών εργασίας που κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά στην Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2008 που πριν λίγες μέρες έδωσε το ΣΕΠΕ στη δημοσιότητα, καταγράφοντας 142 νεκρούς το 2008 και ταυτόχρονα αύξηση υπερωριών, μερικής απασχόλησης και εργασία ακόμα και Κυριακές.

Τη βάρβαρη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν και τα μεγάλα κενά στις οργανικές θέσεις. Ακόμα και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠΕΚ δουλεύουν με φιλότιμο ή οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι σχετικά μικρότερες, δεν μπορούν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της κυρίαρχης πολιτικής που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία. Για παράδειγμα, πριν μερικές μέρες τραυματίστηκε εργάτης σε επιχείρηση μετάλλου στο Κορωπί, όπου το ΚΕΠΕΚ πήγε τελικά μετά από παρέμβαση του συνδικάτου μετάλλου. Το ζήτημα όμως - το κύριο ζήτημα - δεν είναι μόνο αν και πότε θα φτάσει το ΚΕΠΕΚ στο χώρο όπου γίνεται ένα «ατύχημα», αλλά πώς θα εκλείψουν οι συνθήκες που οδηγούν στα «ατυχήματα». Για παράδειγμα, σε αμέτρητες επιχειρήσεις μετάλλου δεν υπάρχει καν εξαερισμός, πολλές από τις ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι εργάτες δεν ελέγχονται καν για τις συνέπειες που προκαλούν στην υγεία τους. Αν οι εργαζόμενοι δε στρέψουν τα βέλη τους ενάντια στην πολιτική που ανέχεται και συντηρεί αυτό το εργασιακό περιβάλλον, το πολύ - πολύ να μείνουν να περιμένουν το ΚΕΠΕΚ για να διαπιστώνει απλά τους λόγους από τους οποίους οι ίδιοι ή συνάδελφοί τους πεθαίνουν ή σακατεύονται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προς τι η εκλογολογία;

Από την επομένη των ευρωεκλογών ξεκίνησε από τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια ολόκληρη συζήτηση - προετοιμασία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με διαβεβαιώσεις ότι μπορεί, έχοντας ο ένας ή ο άλλος το προβάδισμα, να ...πάει μπροστά η χώρα. Αυτή τους την αγωνία για τη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, με δεδομένες τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, τα οποία προκαλεί η δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να την κάνουν και αγωνία των λαϊκών στρωμάτων. Οι μεταρρυθμίσεις και τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η ΝΔ τα προβάλλει ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του εξωτερικού χρέους, τα οποία διαμορφώνονται διαχρονικά από τις ενισχύσεις που δίνουν στο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για δίκαιη φορολογία και ενίσχυση της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας λες και οι τράπεζες είναι φανταστική οικονομία, ή ότι μπορεί να λειτουργήσει ο καπιταλισμός χωρίς τράπεζες. Την ίδια ώρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των έμμεσων φόρων και ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Πού διαφέρουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ; Πουθενά, με εξαίρεση ίσως το ποια τμήματα του κεφαλαίου θεωρούν ότι πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η σκέψη των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των νέων από τα λαϊκά στρώματα. Είναι αδιάφορο το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς το λαϊκό κίνημα θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, καθημερινά στους τόπους δουλειάς με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, σε πόλεις και χωριά, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Να δυναμώσει το ρεύμα της αντεπίθεσης στην πολιτική του κεφαλαίου, στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτό σημαίνει δυνάμωμα της πάλης των εργατών ενάντια στα πρόσφατα μέτρα της ΕΕ που χτυπάνε τις εργασιακές σχέσεις, το εισόδημα, την Κοινωνική Ασφάλιση, κάθε πτυχή της ζωής. Σημαίνει μέτωπο στο μπαράζ απολύσεων, σημαίνει καθημερινή ανειρήνευτη ταξική σύγκρουση παντού. Οι κομμουνιστές αυτό το αποδεικνύουν στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες και τις κατακτήσεις, όπου το ταξικό κίνημα μπαίνει αταλάντευτα μπροστά.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη ζωή τους και την εμπειρία τους από τη δράση του ΚΚΕ καθημερινά, στα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στην πάλη για όλα τα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους. Που τη συνδέει με την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης και εξουσίας. Πλούτος υπάρχει άφθονος αλλά χωρίς ριζικές αλλαγές, με μόνη την εναλλαγή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ή με κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές λύσεις, αυτός θα παραμένει ιδιοκτησία των επιχειρηματιών. Η πολιτική και η δράση του ανοίγουν το δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, με σταθερό όμως μέτωπο απέναντι και στον οπορτουνισμό και ρεφορμισμό. Οι εργαζόμενοι κλείνοντας τα αυτιά τους στις Σειρήνες της εκλογολογίας για τον καλύτερο διαχειριστή, να συσπειρωθούν στο ΚΚΕ πρωταρχικά στους αγώνες, για να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποσπαστούν κατακτήσεις. Με το ΚΚΕ και όταν γίνουν και εκλογές. Με το ΚΚΕ για τη δική τους κοινωνική συμμαχία για αλλαγή τάξης στην εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ