Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καπιταλισμός με ... «σοσιαλιστικές αξίες»

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση τα αποφασίζει ...χωρίς σχέδιο

Χωρίς να θίξει τον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος και τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί με την πολιτική του και αποδίδοντας την «οικονομική κρίση» στην «κρίση της πολιτικής και των αξιών»(!), ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε χτες το ψευδεπίγραφο σύνθημα της «προόδου απέναντι στη συντήρηση».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», που διεξάγεται στο Μαυροβούνιο, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ σαν ...εκφραστές των «σοσιαλιστικών αξιών». Με τη γνωστή καπηλεία των σοσιαλιστικών αξίων που το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία έχουν αναγάγει σε επιστήμη, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε: «Οι σοσιαλιστικές αξίες είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, ασθένειες, διαφθορά και αναλφαβητισμό».

Αποφεύγοντας βέβαια να εντάξει αυτές τις «σοσιαλιστικές αξίες» στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής, αφού το ΠΑΣΟΚ και οι ομοϊδεάτες του αποτελούν τους έτερους εκφραστές της διαιώνισης και ενίσχυσης του καπιταλιστικού συστήματος, επέλεξε να αναφερθεί σε μια ...ηθικοπλαστική «μάχη ιδεών μεταξύ σοσιαλισμού και συντήρησης», κατηγορώντας τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ότι «επιδιώκουν τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, τη διατήρηση της δύναμης μιας εξουσίας, η οποία διαφθείρει»...

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου εμφανιζόταν ως εκφραστής των ...«σοσιαλιστικών ιδεών» ζητούσε και πρότεινε «την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επιδιώκοντας να ανοίξει νέα πεδία εκμετάλλευσης για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια που θα ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους γειτονικούς λαούς. Μάλιστα, με περίσσιο θράσος εμφάνισε την ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ σαν το φορέα που «θα ενισχύσει και θα διασφαλίσει τις προοπτικές ειρήνευσης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»! Αυτοί που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και δολοφόνησαν το λαό της, μαζί τους και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τώρα σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα φέρουν την ...ειρήνη. Μάλιστα, κάλεσε την ΕΕ να εντάξει στους κόλπους της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2014, χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους στο Μαυροβούνιο και αναφερόμενος στα αντιλαϊκά και φοροεισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την εγκάλεσε ότι τα λαμβάνει «χωρίς σχέδιο και δεν μπορεί, έτσι, να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας». Μάλιστα, ο ίδιος απέφυγε οποιαδήποτε σχόλιο για τα μέτρα που χτυπούν το λαϊκό εισόδημα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όσο υπάρχει η συγκεκριμένη πολιτική, των πελατειακών σχέσεων, η οποία παράγει διαφθορά, ό,τι φόρο και να βάλει, θα πάει στράφι»...

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο για διάλογο», ξεκαθάρισε ότι «στόχος του δεν είναι να πάρει το ένα ή το άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα όπως αυτά για τα οποία έχουν ήδη συνεργαστεί». Πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείει την προεκλογική συνεργασία», αλλά πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο δε γίνεται εύκολα στην Ελλάδα».

Για τον ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε ότι υπάρχει «μια ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι προοδευτική» και ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κόμμα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε αναφερόμενος στη «Ζήμενς», όπως αργότερα διεκρίνισε, ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, μέσω εξαγορών»!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ