Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το φθινόπωρο η νέα αντιλαϊκή καταιγίδα

Νέες περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις και υγεία, επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, μονιμοποίηση της επιδότησης των εργοδοτών για ασφαλιστικές εισφορές

Πρόγευση ήταν, εν τέλει, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς η μεγάλη καταιγίδα των μέτρων θα ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβρη μαζί με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010. Τα μέτρα αυτά «αποκάλυψε» χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (χρηματοδοτείται και απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ).

Μπροστά στο γνώριμο γι' αυτόν ακροατήριο των εκπροσώπων της αστικής τάξης, ο Γ. Παπαθανασίου εξάγγειλε 15 μέτρα - «φωτιά» για τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Ειδικότερα, ανακοίνωσε το «σπάσιμο» του ΙΚΑ σε δύο Ταμεία, ένα για υπηρεσίες συντάξεων και ένα για παροχή υγείας. «Επανεξέταση» των Βαρέων και Ανθυγιεινών, πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων, επέκταση του εργάσιμου χρόνου πέραν του χρόνου συνταξιοδότησης, ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων από το κράτος), «απελευθέρωση» επαγγελματιών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης σε Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργία νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με ισοπέδωση των μισθολογικών αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους και καρατόμηση των δαπανών υγείας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας δεν έκρυψε ότι τα μέτρα - καταπέλτης για τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν αποβλέπουν μόνο στη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά προσβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας... Ομολόγησε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα «καυτό» φιλομονοπωλιακό πακέτο μέτρων, που θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και θα ενισχύσει περαιτέρω τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της συσσώρευσης κεφαλαίου και της βελτίωσης της κερδοφορίας τους.

Τα μέτρα αυτά είχαν, κατ' ουσίαν, προαναγγελθεί από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ - αλλά και το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - οι οποίες, όπως είχαμε επισημάνει, έπαιξαν το ρόλο του προπομπού της επίθεσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την εκλογική της ήττα στις ευρωεκλογές, αποφάσισε να ρίξει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Την προηγούμενη Πέμπτη, ανακοίνωσε τα φοροεισπρακτικά μέτρα και χθες, τα σαρωτικά που θα πάρει σε λίγους μήνες. Φαίνεται ότι, στα πλαίσια του πολιτικού ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ, η παράθεση νέων διαπιστευτηρίων στην οικονομική ολιγαρχία και τις Βρυξέλλες, ότι ήταν και παραμένει ως κόμμα, πιστός εντολοδόχος των αποφάσεών τους, βάρυνε στις τελικές τους αποφάσεις. Τέλος, επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις του ΚΚΕ, ότι το μόνιμο μέλημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει, τόσο η μεταφορά των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, αλλά και η δημιουργία πρόσφορου και γόνιμου εδάφους για την ολιγαρχία, την επόμενη μέρα της κρίσης. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι για τα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά συνεχής χειροτέρευση και όξυνση των οικονομικών και των κοινωνικών τους προβλημάτων.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα, περίπου αυτολεξεί, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, ώστε και ο έλεγχος των δαπανών να είναι αποτελεσματικότερος, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
  • Επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.
  • Νέα κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
  • Μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
  • Απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών στα πλαίσια της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
  • Συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
  • Προχωρά και θα ολοκληρωθεί εντός του 2009 η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα, το διπλογραφικό σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 100 από τα 130 νοσοκομεία και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί και στους 14 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στο σύνολο των 515 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού.
  • Σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς προχωρά και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και η κατάθεση επιχειρησιακών σχεδίων, ώστε όλοι οι φορείς να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες.
  • Δημιουργείται Κεντρική Αρχή και ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται, όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.
  • Θεσμοθετήθηκε η επιβολή ποινών που φθάνουν μέχρι και την έκπτωση των μη αιρετών μελών των διοικητικών συμβουλίων, που δεν υλοποιούν την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.
  • Η πληρωμή των αμοιβών στο Δημόσιο από μια και μόνο Αρχή, η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου. Ετσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος παίρνει τι και από πού.
  • Καταρτίζεται νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπάλληλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές (λόγος γίνεται για μισθολόγια δυο ταχυτήτων, όπου οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί).
  • Παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της Υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος μας είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων. Πέρα από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τις προμήθειες, δίνεται έμφαση στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, τόσο της συνταγογράφησης, όσο και της διάθεσης των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ