Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ξέφραγο αμπέλι για αμερικανικές υπηρεσίες

Με πρόσχημα την κατάργηση της βίζας η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σε αμερικανικές υπηρεσίες πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών

Με πρόσχημα την κατάργηση της βίζας για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση παραδίδει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον οποίο συνυπέγραψε μνημόνια, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τις συμφωνίες που επικυρώθηκαν προ ημερών από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Ολο αυτό το νομοθετικό πλέγμα, ουσιαστικά δημιουργεί και νομιμοποιεί την πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών στα αρχεία δεδομένων που διατηρούνται σε αστυνομικές, φορολογικές και άλλες αρχές και υπηρεσίες της χώρας. Αυτές οι συμφωνίες, αναγνώρισης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ως επόπτη στον έλεγχο και τη διαχείριση των δεδομένων, προβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση ως προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας στις ευρωατλαντικές ρυθμίσεις συνεργασιών για την πάταξη της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, οι οποίες προωθήθηκαν ταχύτατα μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προβάλλει το επιχείρημα ότι με αυτές τις προσαρμογές θα καταργηθεί, τελικά, η διαδικασία της έκδοσης βίζας για όσους Ελληνες θελήσουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Κέρκυρα προβλέπουν την πλήρη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκρατικές πράξεις, αλλά και για υπόπτους για τρομοκρατία.

«Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή», είπε ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Τ. Στάινμπεργκ, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

«Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και, μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών». Αναφερόμενη στις τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Το ΠΑΣΟΚ

Πιστό στην πολιτική που εφάρμοσε από τη θέση της κυβέρνησης υπογράφοντας πλήθος τρομο-συμφωνιών με τις ΗΠΑ το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος εκπροσώπου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την «ελπίδα να υπάρξει γρήγορη κατάληξη για την επίλυση του θέματος της βίζας με τις ΗΠΑ», συνυπογράφοντας επί της ουσίας τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις «διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία», που έγιναν επίσης στο περιθώριο των εργασιών του ΟΑΣΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η γειτονική μας χώρα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιοδήποτε από τα διμερή μας θέματα. Ειδικά στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, της παράνομης μετανάστευσης, φάνηκε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία πλήρη έλλειψη διάθεσης για περαιτέρω πρωτοβουλίες», την οποία απέδωσε και στην απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ