Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτροπή - επαναπροώθηση με ... ολίγη φροντίδα

Σκάφος του «Frontex» επιθεώρησαν στη Σάμο ο επίτροπος της ΕΕ και ο υπουργός Εσωτερικών

Στο τρίπτυχο «αποτροπή - επαναπροώθηση - επανεισδοχή» με ...ολίγον από αλληλεγγύη και φροντίδα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, κινήθηκε η χτεσινή επίσκεψη στη Σάμο του Κοινοτικού επιτρόπου Ζακ Μπαρό και του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου. Παράλληλα επισκέφτηκαν γαλλικό σκάφος του «Frontex», που συμμετέχει σε επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου των εξαθλιωμένων που ζητούν μια καλύτερη τύχη στις χώρες της ΕΕ.

Ο Οργανισμός αυτός είναι ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του «Frontex» είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων επεμβάσεων. Στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο προδιαγράφεται η «αναβάθμισή» του σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ, η μόνιμη παρουσία του στα σύνορα, η απόκτηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην επιτήρηση των συνόρων, ενώ προδιαγράφεται η συμμετοχή του στις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές της ΕΕ.

Ο Ζακ Μπαρό είχε συνομιλία με πρόσφυγες που κρατούνται στο Κέντρο, από τους οποίους ζήτησε πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τις επιδιώξεις τους. Στη συζήτηση με έναν από τους ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται εκεί, ο τελευταίος έθεσε το θέμα της δυνατότητας επανένωσής τους με τις οικογένειες ή τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις άθλιες συνθήκες που ζουν συνομήλικοι τους, ιδιαίτερα στην Πάτρα.

Το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 280 προσφύγων, έχει ξεχωριστούς κοιτώνες για γυναίκες και ανήλικους - ασυνόδευτους, αλλά το συνηθισμένο φαινόμενο είναι να ξεπερνάνε τους 400, με συνέπεια να δημιουργείται το αδιαχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λόγω της επίσκεψης είχαν φροντίσει για την αποσυμφόρηση του κέντρου, στέλνοντας τις προηγούμενες μέρες 50 πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο. Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα είναι οι ανήλικοι - ασυνόδευτοι πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν πάνω από τρεις μήνες ουσιαστικά κρατούμενοι, αφού το Κέντρο Ανηλίκων στη Λέσβο δεν μπορεί να δεχθεί άλλους.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ., 421 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ