Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ - ΟΑΣΕ
Εντείνονται οι πιέσεις για αντιλαϊκό μέτωπο

Ανοιχτό το θέμα της Γεωργίας

Οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα αποτέλεσαν μια ακόμη ανοιχτή ομολογία για την παραπέρα ένταση της επίθεσης των ιμπεριαλιστών στους εργαζόμενους, καθώς και της όξυνσης των μεταξύ τους ανταγωνισμών, που περικλείουν νέες μεγάλες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών.

Στην Κέρκυρα εκδηλώθηκε έντονα η πρόθεση της κοινής δράσης των κυβερνήσεων Ευρώπης, ΗΠΑ και Καναδά ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και ευρύτερα στον κόσμο, αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο απ' ό,τι μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας του με τη Ρωσία, καθώς και τους μηχανισμούς του ΟΑΣΕ.

Είναι χαρακτηριστική η έμπρακτη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΣΕ, έτσι ώστε αυτός να εξυπηρετεί με το πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή η καλλιέργεια αυταπατών του ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί ο ΟΑΣΕ να μετατραπεί δήθεν σε έναν οργανισμό ειρήνης και συνεργασίας παίζοντας το ρόλο αντίβαρου ή μάλιστα και αντικαθιστώντας το ΝΑΤΟ, είναι ουτοπικές και επικίνδυνα αποπροσανατολιστικές.

Οι εξελίξεις στην Κέρκυρα, με τις 2 νέες συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ, σηματοδοτούν κλιμάκωση των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών μέτρων», λίγες μόνο μέρες μετά την κατάπτυστη συμφωνία για την έκδοση Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.

Η αποκατάσταση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στην ειδική σύνοδο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Κέρκυρα, που επιμελώς προσπάθησε να κρύψει από τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση, δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν τη συνεργασία τους, όπου αυτό είναι δυνατόν, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των αγωνιζόμενων λαών.

Την ίδια ώρα η αδυναμία τους να καταλήξουν στο θέμα της Γεωργίας δείχνει πως συνεχίζεται αμείωτη η σφοδρή σύγκρουση των αμερικανικών, ευρωενωσιακών και ρωσικών συμφερόντων σε μια ευρύτερη περιοχή, από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο έως τα Βαλκάνια, με επίκεντρο τους ενεργειακούς πόρους, τις οδούς μεταφοράς τους και τα μερίδια των αγορών.

Εκείνο πάντως που προβάλλουν οι ηγέτιδες δυνάμεις είναι ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ δεν κατέστη δυνατόν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, που επιμένει στην επέκταση του ΝΑΤΟ ώστε να εντάξει στους κόλπους του και τη Γεωργία, και τη Μόσχα που έμπρακτα έχει υπογραμμίσει την αντίθεσή της με μια τέτοια εξέλιξη.

Η ελληνική πλευρά, διά της Ντ. Μπακογιάννη, έκανε λόγο για συμφωνία των συμμετεχόντων να ξεκινήσει η «διαδικασία της Κέρκυρας» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε πως «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι ώρα να εξετάσουμε ότι απομένει πολλή δουλειά»...

Στη «σκληρή ατζέντα», που ανάγεται το πρόβλημα της παραμονής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, οι σύνεδροι του ΟΑΣΕ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου, καθώς από τη μια η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν την παράταση της θητείας των παρατηρητών και η Μόσχα επανέλαβε τη διαφωνία της. Επικυρώνοντας αυτήν τη διάσταση απόψεων ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ανέλαβε να περιγράψει με διπλωματική γλώσσα το αδιέξοδο: «Εδώ δεν ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα, αλλά για να εμπεδώσουμε το διάλογο και τη συνύπαρξή μας, οδηγούμενοι από το μοντέλο της ΕΕ και κυρίως από το μοντέλο που έχει χτίσει μεταπολεμικά η Γαλλία και η Γερμανία», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ