Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διαφωνία για παραβιάσεις - μετανάστες

Με σταθερότητα και συνέπεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας του κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι επίλυση των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρόκειται να βρουν μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, τήρησε αρνητική στάση και για τα δύο θέματα που τέθηκαν από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων που σημειώνονται σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Η απάντηση του Τούρκου ομολόγου της ήταν πως πρέπει να ξεκινήσει διμερής διάλογος εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο.

Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο επίσης έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η πλειοψηφία των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα έρχονται από την Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι και η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μάλιστα, ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Αγκυρας, Εγκεμέν Μπαγίς, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου. Θέλουν για γείτονα ένα πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ ή μία χώρα με δυσκολίες που είναι σε θέση να μεταδώσει τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή;». Με αυτήν την επιχειρηματολογία η Αγκυρα ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής όσο δεν υπογράφουν αντίστοιχες συμφωνίες οι χώρες καταγωγής των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ