Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στους δρόμους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες ερευνητές και εργαζόμενοι

Με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή, ερευνητές και εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα διαδήλωσαν χτες κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για ολοσχερή παράδοση της έρευνας στο κεφάλαιο. Πλήθος εργαζόμενων, με πανό και συνθήματα, συμμετείχε στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών και οι σύλλογοι των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων: ΕΙΕ, ΕΚΚΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ΙΓΜΕ. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε ανοιχτή επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής. Απέναντι στη διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής, ότι σε αυτό το Θερινό Τμήμα δεν έχει κατατεθεί νομοσχέδιο σχετικό με την έρευνα, οι εργαζόμενοι στο χώρο απάντησαν με ένταση της επαγρύπνησης και με τη διαβεβαίωση: Θα ξανάρθουμε! Αλλωστε, το υπουργείο Ανάπτυξης επανέλαβε και χτες με ανακοίνωσή του την ξεκάθαρη στόχευση της κυρίαρχης πολιτικής: «Αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ο περιορισμός των φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο».

Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, τόνισε ότι «η επιδιωκόμενη - άμεση ή βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη ακόμα - πλήρης ιδιωτικοποίηση της έρευνας θα οδηγήσει ουσιαστικά στο θάνατο της έρευνας ως κοινωνικού αγαθού», και πρόσθεσε ότι οι ερευνητές ζητούν ενίσχυση του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της έρευνας, «δηλαδή ελεύθερη έρευνα από τους ερευνητές και από εκεί και πέρα ό,τι προκύπτει το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα ή μεσοπρόθεσμα να αξιοποιείται σε όφελος της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων».

Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και συνολικά η πολιτική της ΕΕ στον τομέα της έρευνας, που είναι πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της έρευνας. Για το ΚΚΕ η ελεύθερη ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την αγορά. Η αγορά χειραγωγεί την έρευνα. Εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά που προωθούνται για τη συγχώνευση των ερευνητικών κέντρων δεν έχουν μόνο στόχο την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση, αλλά δημιουργούν τεράστια ζητήματα», με πιο σοβαρό, όπως είπε, ότι «περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την επιστήμη και την έρευνα στα κοντοπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Για εμάς, η έρευνα είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και γι' αυτό πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ