Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Εγκλημάτων συνέχεια...
  • 52 άμαχοι νεκροί το αποτέλεσμα των χτεσινών βομβαρδισμών, κατά τους Ταλιμπάν
  • Το 70% του πληθυσμού τριών μεγάλων πόλεων πρόσφυγες πια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
  • Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι χτύπησαν «κατά λάθος» αμάχους

Από τους «τρομοκράτες» που βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί
Από τους «τρομοκράτες» που βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε χτες αποφασιστικός και αισιόδοξος: «Θα επιτύχουμε, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί». Πιθανώς. Μέχρι να εξαλειφθεί κάθε έμβιο ον από την αφγανική γη. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, άλλοι πενήντα δύο άνθρωποι, παντελώς αθώοι, έχασαν χτες τη ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή, ενώ καμία πλευρά πλέον δεν κάνει κάποιο συνολικό απολογισμό των θυμάτων των βομβαρδισμών. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφανι Μπάνκερ, έκανε μία πρώτη εκτίμηση τουλάχιστον όσον αφορά στο μέτωπο των προσφύγων. Το 70% του πληθυσμού τριών μεγάλων πόλεων, υπό τον τρόμο του θανάτου που ξερνούν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, παίρνει το δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο της προσφυγιάς.

Σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ), 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Κοινότητα Τσακόρ Καρίζ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κανταχάρ, που έγινε στόχος της αμερικανικής πολεμικής μηχανής την Τρίτη. Στον αριθμό των νεκρών των προηγούμενων ημερών δεν είναι σίγουρο ότι συγκαταλέγονται και 22 μαχητές, μιας εκ των 27 πρόσφατα επικηρυγμένων οργανώσεων, από τους Αμερικανούς, της Χαρακάτ αλ Μουτζαχεντίν, οργάνωσης που το στρατιωτικό σκέλος πολεμά στο Κασμίρ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Μουζαμάλ Σαχ, ανακοίνωσε, στο Καράτσι, το θάνατο των 22 μαχητών, «που πέρασαν στο Αφγανιστάν μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σχέδιο πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών» και οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Τρίτης κοντά στην Καμπούλ.


Δεν είναι όμως απλά οι άμαχοι το μοναδικό στοιχείο αυτής της τραγωδίας που εξελίσσεται σε βάρος του αφγανικού λαού. Είναι και οι πρόσφυγες. Οι άμαχοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν και να επιβιώσουν παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, άγνωστο για πού. Στα βουνά τούς περιμένει η πείνα, το Πακιστάν έχει κλείσει τα σύνορά του, η ανθρωπιστική καταστροφή είναι προ των πυλών. «Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, με στόχο τρεις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, ώθησαν ύστερα από 18 μέρες αεροπορικών επιδρομών το 70% του πληθυσμού τους να τις εγκαταλείψουν. Πρόκειται για τις αφγανικές πόλεις Χεράτ, Τζαλαλαμπάντ και Κανταχάρ», δήλωσε στο Ισλαμαμπάντ η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στέφανι Μπάνκερ. Η Μπάνκερ, μάλιστα, επιβεβαίωσε και το βομβαρδισμό ενός τζαμιού κοντά στη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, όπως είχαν ανακοινώσει προχτές οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την Μπάνκερ, «το τζαμί βρισκόταν στην ίδια περιφέρεια με το στρατιωτικό νοσοκομείο που χτυπήθηκε τη Δευτέρα», σε χωριό σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου από τη στρατιωτική περιφέρεια που χτυπήθηκε από βόμβα με ισχυρή γόμωση, η οποία μπορεί να τρυπήσει ακόμη και θωρακισμένα.

Συγνώμη, λάθος!

Πάντως, το Πεντάγωνο παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι βόμβα έπληξε εγκαταστάσεις στις οποίες διέμεναν άμαχοι. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Βικτόρια Κλαρκ, μίλησε για μια βόμβα βάρους 453 κιλών που έπληξε κατά λάθος ένα γηροκομείο, ενώ οι Ταλιμπάν λένε ότι επρόκειτο για νοσοκομείο. Η εκπρόσωπος είπε ότι το περιστατικό έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ότι το λάθος έγινε από πιλότο αεριωθουμένου F-18, που είχε σηκωθεί από αεροπλανοφόρο. Ο πιλότος στόχευε αποθήκη οχημάτων του αφγανικού στρατού, ενώ η βόμβα ρίχτηκε περίπου 90 μέτρα από τον στόχο αυτό. Καταλήγοντας η εκπρόσωπος του Πεντάγωνου εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια των Αφγανών αμάχων.

Παρά όμως τις συνεχείς αναφορές στις «παράπλευρες απώλειες», που ξεκληρίζουν τον αφγανικό πληθυσμό, για 18η μέρα χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί, ισχυρότατοι όπως πάντα και σε τρεις άξονες, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου, κατά της Καμπούλ, του μετώπου βορειοανατολικά ώστε να υποβοηθήσουν το «επίγειο έργο» των μαχητών της «Βόρειας Συμμαχίας» και κυρίως κατά του Κανταχάρ, όπου θεωρείται ότι είναι το κέντρο εξουσίας των Ταλιμπάν, οι επικοινωνίες, τα στρατηγεία και τα εφόδια, με σκοπό «σταδιακά να τους πνίξουμε». Ετσι, χτες, τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν από τα ξημερώματα τις θέσεις των Ταλιμπάν στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την αφγανική αντιπολίτευση, βόρεια της Καμπούλ. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα που τα αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν θέσεις των μαχητών του αφγανικού καθεστώτος στο μέτωπο, για να διευκολύνουν την προέλαση της «Βόρειας Συμμαχίας» προς την Καμπούλ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μπαχτάρ, του επίσημου πρακτορείου των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χανάν Χεμάτ, σφοδροί βομβαρδισμοί έγιναν κοντά στις πρώτες γραμμές της μάχης, στα περίχωρα του Τσαρικάρ και του Μπαγκράμ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της «Βόρειας Συμμαχίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη οι σφοδρές συγκρούσεις, με τη συμβολή των ΗΠΑ(2021-07-27 00:00:00.0)
«Νόμιμο χτύπημα» για την κατοχική δύναμη η σφαγή των αμάχων(2008-08-27 00:00:00.0)
Ατέλειωτος, ανελέητος πόλεμος(2006-12-21 00:00:00.0)
Νέες κατοχικές απώλειες(2006-09-19 00:00:00.0)
Ο πόλεμος είναι εδώ...(2002-01-04 00:00:00.0)
Μεταξύ σφύρας, άκμονος και πείνας(2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ