Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Μπαρούτι» μυρίζει το Κασμίρ

Πιέζουν ινδικοί ηγετικοί κύκλοι για «οριστικό ξεκαθάρισμα των τρομοκρατών στο Κασμίρ», με αφορμή την αμερικανική αντι-τρομοκρατική εκστρατεία

Συλληφθέντες στη Βομβάη ύποπτοι για δράση στο Κασμίρ

Associated Press

Συλληφθέντες στη Βομβάη ύποπτοι για δράση στο Κασμίρ
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τέσσερις μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Χεζμπ ουλ Μουτζαχεντίν», που δραστηριοποιείται στο Κασμίρ, συνέλαβαν οι ινδικές αρχές χτες. Οι συλληφθέντες προετοίμαζαν, σύμφωνα με τις αρχές, επιθέσεις και δολοφονίες προσωπικοτήτων στη Βομβάη. Ταυτόχρονα, δύο πολίτες έπεφταν νεκροί και 1 στρατιώτης τραυματιζόταν από πυρά αγνώστων ενόπλων εναντίον ινδικής περιπόλου στην περιοχή Κουπουάρα, 110 χλμ βορείως της θερινής πρωτεύουσας του Τζαμού Κασμίρ, Σριναγκάρ.

Την ίδια στιγμή, στο Νέο Δελχί εντείνεται η αντιπαράθεση εντός των ηγετικών κύκλων, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν την άμεση εξαπόλυση ευρείας στρατιωτικής επίθεσης κατά των ισλαμικών θέσεων στο πακιστανικό Κασμίρ για να «τελειώνουν μία και καλή με την αυτονομιστική τρομοκρατία, όπως κάνουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν». Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που τάσσονται υπέρ του σεβασμού της γραμμής εκεχειρίας, τουλάχιστον, προς το παρόν.

Η ινδική ηγεσία προειδοποίησε, μετά από την πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο Κοινοβούλιο του Κασμίρ την 1η Οκτωβρίου, ότι «η υπομονή της τελειώνει» και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Κασμίρ, που θεωρείται πιθανή όσο οξύνεται η αναταραχή εντός του Πακιστάν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς και ο Περβέζ Μουσαράφ δηλώνει «έτοιμος να υπερασπιστεί τα πακιστανικά εδάφη». Για πολλούς αναλυτές, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εντός του Πακιστάν, σε συνδυασμό με τη δυσχερέστατη οικονομική θέση στην οποία έχει βρεθεί εξαιτίας των αμερικανικών επιχειρήσεων και την απόσυρση των επενδύσεων για λόγους ασφαλείας, ενισχύει το σενάριο των «απρόβλεπτων» εξελίξεων στο Κασμίρ. Ινδία και Πακιστάν έχουν πολεμήσει δύο φορές για το Κασμίρ, ενώ η αναζωπύρωση των συγκρούσεων, από το 1989, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων των 30.000 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ