Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο πόλεμος είναι εδώ...

Αμερικανοί πεζοναύτες σε δράση

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες σε δράση
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων αφήνεται πιθανώς η επιχείρηση για τη σύλληψη του μουλά Ομάρ, αφού οι περίπου 200 Αμερικανοί πεζοναύτες επέστρεψαν στη βάση τους στην πόλη Κανταχάρ, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που διοργανώθηκε για να ερευνηθεί ένα κτιριακό συγκρότημα στα νότια, το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από τους Ταλιμπάν.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην επαρχία Χελμάντ, δεν τραυματίστηκε κανένας στρατιώτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο μουλάς Ομάρ κρύβεται κοντά στην Μπαγκράν, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικώς της Κανταχάρ, έχοντας μαζί 1.000 άντρες για να τον προστατεύουν.

Επιπλέον, ο Χατζί Γκουλαλάι, περιφερειακός διευθυντής των υπηρεσιών αντικατασκοπίας, δήλωσε στους «Τάιμς» ότι έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους του περιβάλλοντος του Ομάρ, με στόχο την παράδοσή του. Οι αφγανικές αρχές δήλωσαν ότι επέστρεψαν οι απεσταλμένοι που διαπραγματεύονται την παράδοση του Ομάρ και υπογράμμισαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί χωρίς αιματοχυσία η επιχείρηση και όρος γι' αυτό είναι ο τερματισμός των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Οι ΗΠΑ, πάντως, έχουν απαιτήσει την παράδοσή του αμέσως μόλις συλληφθεί, ενώ ο ναύαρχος Τζον Στάφλεμπιμ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης του Πενταγώνου, τόνισε προς τους δημοσιογράφους, ότι η «Αλ Κάιντα» ανασυγκροτείται, σε μικρότερες ομάδες πια, κυρίως από μαχητές της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν που κατόρθωσαν να διαφύγουν από τα βουνά Τόρα Μπόρα και έχουν βρει πιθανώς καταφύγιο στο Πακιστάν. Την ίδια ώρα, ο νέος Αφγανός ηγέτης, Χαμίντ Καρζάι, εκφράζει τους φόβους του, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, για τις συνεχείς απώλειες αμάχων.

Εναν από τους πρωταγωνιστές του καθεστώτος των Ταλιμπάν κρατούν και ανακρίνουν οι πακιστανικές αρχές. Πρόκειται για τον πρώην πρεσβευτή των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, τη φωνή των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος στις 23 του Δεκέμβρη ζήτησε από το Πακιστάν πολιτικό άσυλο. Ο Ζαΐφ προφανώς περίμενε μια τέτοια ενέργεια, καθώς είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων AIP ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατηγορία σε ένα «ανοιχτό δικαστήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ