Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Αλμα στο κενό»;

Ο Ντουάλντε συγχαίρει τα μέλη της κυβέρνησής του μετά την ορκωμοσία

Associated Press

Ο Ντουάλντε συγχαίρει τα μέλη της κυβέρνησής του μετά την ορκωμοσία
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενα από τα πρώτα βήματα, όπως ήταν αναμενόμενο από τις πρώτες διακηρύξεις του νέου προέδρου Εδουάρδο Ντουάλντε, έγιναν πραγματικότητα καθώς επισημοποιήθηκε το έλλειμμα όσον αφορά το δημόσιο χρέος της χώρας, που ανέρχεται σε 141 δισ. δολάρια.

Μία κίνηση, όπως αποκαλύφθηκε από κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο «Ρόιτερς», που έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την αναστολή της αποπληρωμής του χρέους, κατόπιν το ξέσπασμα της μεγαλύτερης κρίσης, οικονομικής και πολιτικής, εδώ και δεκαετίες, που οδήγησε το λαό σε εξέγερση αλλά και στην πτώση όλων των κυβερνήσεων μέχρι στιγμής, και τέλος την αμέσως επόμενη συνοδευτική κίνηση, την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του πέσο, κατά 30%-40% με τον ταυτόχρονο τερματισμό της ισοτιμίας του με το αμερικανικό δολάριο, που έγινε εδώ και μία δεκαετία, όταν πρωτοξεκίνησε η εφαρμογή του οικονομικού πλάνου, επιταγή του ΔΝΤ, που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία.

Τα πρώτα δείγματα της αντίδρασης, φάνηκαν ήδη από χτες. Οι μετοχές στο χρηματιστήριο συνέχισαν με μεγαλύτερη ορμή την καθοδική τους πορεία, ο δείκτης ValMer έχασε πάνω 10% χτες, ενώ οι τιμές στα καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας ήδη έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ οι έχοντες χρήματα, που είναι πια λίγοι, αναζητούσαν πιο σταθερές επενδύσεις όπως χρυσό, πολύτιμες πέτρες και γη, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να αυξηθούν κατά πολύ. Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής είχε υποχρεώσει τις ιδιωτικές τράπεζες να αποδέχονται το πέσο ως ισότιμο του δολαρίου μέχρι τις 23.00 ώρα Γκρίνουιτς χθες, αλλά από σήμερα, σύμφωνα με συμβούλους του νέου προέδρου, μάλλον θα ανταλλάσσονται 1,3 ή 1,4 πέσο προς 1 δολάριο.

Μέχρι στιγμής, οι υποσχέσεις του Ντουάλντε για μία ριζική δομική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, προσκρούουν αφ' ενός στις αντιδράσεις του ΔΝΤ, στο ίδιο το κόμμα που προέρχεται, στους Περονιστές, αλλά και οι οικονομολόγοι -βάσει των υφιστάμενων συνιστουσών- το χαρακτηρίζουν ως «άλμα στο κενό».

Πάντως, η Αργεντινή βρήκε υποστήριξη από την ΕΕ, την προεδρία της οποίας ασκεί η Ισπανία και η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της προς το λαό της Αργεντινής που δοκιμάζεται από οικονομική και κοινωνική κρίση, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή της να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Εδουάρδο Ντουάλντε.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση συγχαίρει τον Εδουάρδο Ντουάλντε για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας και εύχεται η συγκρότηση της κυβέρνησής του να γίνει σε βάση ευρεία και αντιπροσωπευτική των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου». Η ΕΕ «ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα εκπονήσει πλήρες, σταθερό και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την επίλυση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων» και διαβιβάζει «στην κυβέρνηση και στο λαό της Αργεντινής τη βούληση για συνεργασία στη νέα αυτή φάση», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ