Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«Προώθηση» του ευρώ σε Κίνα και Ιράν θα επιχειρήσει ο Αϊχελ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Προτιμήστε το ευρώ έναντι του δολαρίου... Σας συμφέρει πολλαπλώς» θα πει σε Κινέζους και Ιρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει σε Ιράν και Κίνα την ερχόμενη βδομάδα...

Αυτό τουλάχιστον ήταν το σαφέστατο στίγμα χτεσινής ανακοίνωσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την οποία γνωστοποιήθηκε πως βασικός σκοπός των επαφών του Αϊχελ με Κινέζους (θα επισκεφθεί τη Σαγκάη την ερχόμενη Κυριακή) και Ιρανούς (μεταβαίνει στην Τεχεράνη την Τετάρτη) «θα είναι η προώθηση του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος».

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ανέρχονται σε 20,8 δισ.δολ. και κατανέμονται (κατά προσέγγιση) κατά 60% σε δολάρια, 15% σε ευρώ και 15% σε γιεν κατά προσέγγιση. Σύμφωνα μ' αυτές τις πηγές, η Κίνα δείχνει να διάκειται ιδιαίτερα ευνοϊκά έναντι του ευρώ, προσδοκώντας ότι θα αποτελέσει αντίπαλο δέος στο αμερικανικό νόμισμα και θα συμβάλει στην αλλαγή της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής αρχιτεκτονικής, ώστε να περιοριστεί η ηγεμονία των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ