Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καινούριος χρόνος με πολλές σκοτούρες

Και στον καινούριο χρόνο μεγάλο μέρος των Γερμανών πολιτών νιώθει κοινωνική αβεβαιότητα. Το 45% των Ανατολικογερμανών και το 13% των Δυτικογερμανών εκφράζει φόβους για τη θέση εργασίας τους και το 1/5 ή 6 εκατομμύρια σε όλη τη Γερμανία είναι απαισιόδοξοι ότι το 2002 θα είναι κατά κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές και φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλιά τους. Από τους ανέργους μόνο το 50% πιστεύει ότι μπορεί να βρει πάλι μια θέση εργασίας.

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και του φόβου από την τρομοκρατία η διάθεση του κόσμου είναι σημαντικά χειρότερη από τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αυτά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Ερευνας της κοινής γνώμης EMNID, που δημοσιεύει ο γερμανικός Τύπος (3 του Γενάρη).

Μια σύγκριση με τα δημοσιευόμενα στοιχεία στην πρόσφατη μηνιαία έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) αφήνει να γίνει κατανοητό για ποιο λόγο, αντίθετα, οι επιχειρήσεις δεν είναι απαισιόδοξες.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ», που παραθέτει αρκετά στοιχεία από τη μηνιαία έκθεση για την περίοδο 1994-'99, σχολιάζει σχετικά: «Το οικονομικό κλίμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις στα προηγούμενα χρόνια ήταν άριστο. Και πώς αντέδρασε το κράτος σ' αυτή την εξέλιξη; Με τη δικαιολογία ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι ανυπόφορα υψηλή και γι' αυτό είναι αναγκαία η μείωση (των φόρων) για τις επιχειρήσεις. Οι Κοκκινο-Πράσινοι δεν κουράστηκαν να διαβιβάζουν στους εκλογείς αυτό το μήνυμα. Αλλά κι εδώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Τη στιγμή που οι κεφαλαιουχικές εταιρίες, πριν τη φορολογική μεταρρύθμιση, είχαν σχεδόν διπλασιάσει τα κέρδη τους, η καταβολή φόρων τους στο ίδια διάστημα έμεινε πολύ πίσω απ' αυτή την υπερβολική άνοδό τους, συνολικά πλήρωσαν "μόνο" 22% περισσότερους φόρους. Για φορολογούμενα άτομα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (της Γερμανίας) αυτές είναι πραγματικά παραδείσιες καταστάσεις. Εντελώς αντίθετη είναι η σχέση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ, σε αύξηση των κερδών στο χρονικό διάστημα 1994-'99 κατά 12%, το φορολογικό βάρος τους αυξήθηκε κατά 17%».

Οσο για την προέλευση των κερδών των επιχειρήσεων γενικά, στη μηνιαία έκθεση της Bundesbank αναφέρονται σαν λόγοι, μεταξύ άλλων: «Μείωση προσωπικού με τη βοήθεια ορθολογικών μέτρων και μετριοπαθής μισθολογική πολιτική».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ