Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι πιέσεις για συνάντηση κορυφής
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τ. Μπλερ, στην περιοχή της Ασίας πιέζει για «αποκλιμάκωση» περίπου ως... απεσταλμένος των ΗΠΑ
  • Κινεζική στήριξη ζητεί ο Μουσαράφ, αμερικανική κατανόηση η Ινδία
  • Συνεχίζονται τα πυρά στα σύνορα

Καμουφλαρισμένη θέση πυροβολικού στη μεθόριο Ινδίας-Πακιστάν. Η συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή είναι «η μεγαλύτερη εδώ και 3 δεκαετίες»

Associated Press

Καμουφλαρισμένη θέση πυροβολικού στη μεθόριο Ινδίας-Πακιστάν. Η συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή είναι «η μεγαλύτερη εδώ και 3 δεκαετίες»
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ- ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα όρια της λεπτής ισορροπίας του τρόμου στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν δοκιμάζονται στο Κατμαντού, όπου θα βρεθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, που ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν να συναντηθούν. Την ίδια ώρα στα σύνορα τα φονικά επεισόδια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Ο Πακιστανός στρατηγός/αυτοδιορισμένος Πρόεδρος, Περβέζ Μουσαράφ, αναμενόταν χτες στο Κατμαντού του Νεπάλ, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη του Οργανισμού Περιφερειακής Συνεργασίας των χωρών της Νότιας Ασίας (SAARC). Εκανε μια σύντομη στάση στο Πεκίνο - όπου προσπάθησε, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, να αποσπάσει την «υποστήριξη», σε κάποιο βαθμό, της Κίνας. Ο Μουσαράφ, που προσπαθεί απεγνωσμένα να ελέγξει/καταστείλει τις εξτρεμιστικές μουσουλμανικές ομάδες που πολεμούν για την αυτονομία του Κασμίρ (πράγμα όχι όσο εύκολο ακούγεται - άλλωστε δεν έχουν ακόμη πάψει να ανησυχούν πολλοί για τη βιωσιμότητα του καθεστώτος του, που με δυσκολία κατάφερε να αλλάξει τη στάση του στο Αφγανικό, εντασσόμενο στο Δυτικό στρατόπεδο), είπε ότι «το Πακιστάν θέλει την ειρήνη». Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες των επαφών του - επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Ζου Ρονγκτζί, ενώ δεν ήταν γνωστό αν θα έβλεπε άλλους αξιωματούχους.

Από την άλλη, «καλό» κλίμα επικρατούσε και στο Νέο Δελχί, από όπου επρόκειτο να αναχωρήσει ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ για το Κατμαντού του Νεπάλ και αυτός. Ο ινδικός Τύπος σχολίαζε ότι οι διαθέσεις της κυβέρνησής του έμοιαζαν λιγότερο σκληρές, αν και βεβαίως το γεγονός ότι στα ινδοπακιστανικά σύνορα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες (οι περισσότεροι εδώ και τρεις δεκαετίες), κίνηση στην οποία απάντησε το Πακιστάν μεταφέροντας στο Κασμίρ το 50% των Ενόπλων Δυνάμεών του (!), δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να πιστέψει κανείς ότι η κρίση βρίσκεται σε «ύφεση».

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θεωρώντας «καλή ευκαιρία» (αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος) που παρουσιάζεται για μια διμερή συνάντηση Μουσαράφ-Βάτζπαϊ, πιέζουν, αν και διακριτικά, να πραγματοποιηθεί. Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο μετά τις 13 του Δεκέμβρη - μέρα που έγινε η επίθεση στο ινδικό Κοινοβούλιο από ομάδα αυτοκτονίας μελών οργανώσεων του Κασμίρ, που σύμφωνα με την ινδική πλευρά το Πακιστάν στηρίζει. Ακόμη όμως δε μοιάζει πολύ πιθανό να γίνει τελικά η συνάντηση.

Στην περιοχή αναμένεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος συζήτησε με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους την περιφερειακή κρίση, αλλά σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις βρετανικών και αμερικανικών ΜΜΕ (CNN, BBC, The Times, κ.ά.) δε μοιάζει να έχει «συγκεκριμένο σχέδιο» πέραν της πίεσης για «αποκλιμάκωση» και «συνεργασία» που θα ασκήσει.

Στα σύνορα πάντως δεν υπήρχε καμία εικόνα «αποκλιμάκωσης». Τα πυρά πυροβολικού δεν έχουν πάψει ούτε για μια ώρα και οι Πακιστανοί ανέφεραν πως μια γυναίκα βρήκε το θάνατο από μια οβίδα που ερρίφθη «απρόκλητα». Μέσα στο Κασμίρ, υπήρξαν ενέδρες ανταρτών κατά Ινδών στρατιωτών με δύο νεκρούς - ενώ άλλοι 20 «τρομοκράτες», σύμφωνα με την ινδική πλευρά, σκοτώθηκαν χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ