Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ποιος χρειάζεται τον πόλεμο

Ολη η ανθρωπότητα αγωνιά σήμερα. Μπήκαμε σε μια περίοδο μακροχρόνιου πολέμου, με απροσδιόριστη έκταση και ένταση, χωρίς να γνωρίζουμε ουσιαστικά σε ποιες χώρες και με ποιες μορφές θα πραγματοποιηθεί. Βλέπουμε τα πρώτα βήματα του πολέμου στο Αφγανιστάν, όμως κανένας απλός άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ο λαός μας κι όλοι οι λαοί του κόσμου αγωνιούν για τις μελλοντικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο πόλεμος στη ζωή τους. Είναι πολύ χρήσιμο να σταθούμε στο ποιος εκμεταλλεύεται την αφορμή για τον πόλεμο, (δηλαδή την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτέμβρη), γιατί έτσι μπορούμε να σκεφτούμε και για τις βαθύτερες αιτίες του, καθώς και τι συμφέροντα κρύβονται από πίσω.

Οταν γίνεται ένα έγκλημα υπάρχει καθιερωμένη αρχή από αιώνες, ότι οι πρώτοι ύποπτοι είναι αυτοί που έχουν συμφέρον απ' αυτό. Πριν όμως προχωρήσουμε σ' αυτό, αξίζει να αναφερθούμε σε δύο λογικές παραδοχές: Η πρώτη είναι ότι, ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί πως όταν ο καπιταλισμός έχει οικονομική κρίση, για να την ξεπεράσει προχωράει σε πολέμους. Με την παραγωγή προϊόντων για πόλεμο, με τη λιτότητα που επιβάλλεται στους εργαζόμενους σε περίοδο πολέμου και με τις καταστροφές που δημιουργούνται και που το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται, δημιουργούν κερδοφορία στα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα. Μια δεύτερη παραδοχή, επίσης εντελώς λογική, είναι ότι το δημιούργημα της CIA και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (ο Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν), εκτός από το ότι φαίνεται πολύ απίθανο να έχουν εντελώς απαγκιστρωθεί από τα κέντρα που τους δημιούργησαν, είναι εντελώς αδύνατο να έχουν τέτοιες τεχνολογικές απόρρητες γνώσεις (κωδικούς πτήσεων, ακύρωση του συστήματος αεροπλάνων που δίνει σήμα για αεροπειρατεία, κλπ.), αλλά και απόρρητες πληροφορίες (π.χ. πού ήταν τα καύσιμα του Πενταγώνου για να κατευθυνθούν εκεί), ώστε να ολοκληρώσουν μια τόσο τέλεια ενέργεια, σαν αυτή της 11ης Σεπτέμβρη, χωρίς βοήθεια από σχετικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Και οι δυο παραπάνω λογικές παραδοχές οδηγούν στη βάσιμη υποψία ότι στην υπόθεση της 11ης Σεπτέμβρη εμπλέκονται τουλάχιστον και τμήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, άσχετα αν οι συγκεκριμένοι αεροπειρατές ήταν φανατικοί ισλαμιστές, και βέβαια δεν ήξεραν ποιος κρύβεται από πίσω.

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τώρα στο ερώτημα ποιος έχει οφέλη από την 11η Σεπτέμβρη και τον πόλεμο:

α) Τα μεγάλα μονοπώλια πετρελαίου, που με τον πόλεμο που ξεκίνησε προωθούν την εξασφάλιση νέων δρόμων για το πετρέλαιο της Κεντρικής Ασίας και της Κασπίας. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις στην Κεντρική Ασία, στις Δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ενωσης. Τα πετρελαϊκά μονοπώλια και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προωθούν έτσι τον πολιτικο-στρατιωτικό έλεγχο σ' αυτή την πλούσια σε πετρέλαια περιοχή και τους δρόμους μεταφοράς του. Να λοιπόν ο πρώτος ύποπτος.

β) Τα μεγάλα γκρουπ της πολεμικής βιομηχανίας. Χωρίς πόλεμο, αλλά και χωρίς έναν ισχυρό στρατιωτικό αντίπαλο (όπως ήταν η Σοβιετική Ενωση), δεν υπήρχε δικαιολογία για στρατιωτικές δαπάνες. Ο αμερικάνικος λαός, αλλά και οι λαοί όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μην κατανοώντας την αναγκαιότητα αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, αντιδρούσαν. Τέτοιο παράδειγμα ήταν και η αντιπυραυλική προστασία, που ο Μπους την εξάγγελλε, αλλά η τοποθέτηση του απλού Αμερικάνου ήταν αρνητική. Βλέπουμε ότι από την επομένη της 11ης Σεπτέμβρη, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη χορηγηθεί για τις πολεμικές βιομηχανίες και όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια. Να λοιπόν που και πάλι ύποπτος είναι τα μονοπώλια (εξοπλισμών) και ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ.

γ) Η οικονομική ύφεση είχε φέρει μείωση της κερδοφορίας σε πολλές μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Οι απολύσεις είχαν αρχίσει και πριν τις 11 Σεπτέμβρη, όμως μετά απ' αυτή την ημερομηνία πήραν μαζικό χαρακτήρα και είχαν τη δικαιολογία, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την καταστροφή των διδύμων πύργων της Ν. Υόρκης. Ασφαλώς, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες δεν ανακάλυψαν μέσα σε 3 μέρες ότι πρέπει να απολύσουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως η ΕΕ, βρήκαν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν μεγάλη χρηματοδότηση σε μεγάλες εταιρίες, για να τις στηρίξουν. Τα χρήματα των λαών πάνε στα μονοπώλια. Πάλι ύποπτος, λοιπόν, είναι τα μονοπώλια και τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

δ) Η οικονομική κρίση και τα όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, δημιουργούν φόβο λαϊκής αντίδρασης. Με την εφεύρεση λοιπόν, για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα, ενός πολέμου με άγνωστους εχθρούς, δίνεται η δυνατότητα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα να αστυνομεύουν τους λαούς όλου του κόσμου, να απειλούν με καταστροφές, να φτιάχνουν τρομονόμους. Η 11η Σεπτέμβρη λοιπόν ήταν μια ωραία ευκαιρία να αστυνομευτούν από τον ιμπεριαλισμό οι λαοί όλου του κόσμου. Να λοιπόν που πάλι ύποπτος, που έχει συμφέρον, είναι ο ιμπεριαλισμός.

ε) Θα μπορούσε να συνεχίσουμε να απαριθμούμε διάφορες επιπτώσεις της 11ης Σεπτέμβρη και ψάχνοντας τον ύποπτο να βρίσκαμε πάντα τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, όπως π.χ. τη σκόπιμη σύγχυση που δημιουργούν ανάμεσα στην τρομοκρατία και στα λαϊκά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα (π.χ. Παλαιστίνη) ή στην προσπάθεια κατάργησης της έννοιας της κρατικής τρομοκρατίας (π.χ. βομβαρδισμοί της Σερβίας από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ).

Βλέπουμε δηλαδή ότι, όπως και να ερευνήσουμε το θέμα της 11ης Σεπτέμβρη, ωφελημένος είναι ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια, ενώ χαμένοι είναι: 1) Ο αφγανικός λαός που άρχισε να μετράει αθώα θύματα από τις επιθέσεις των Αμερικανών, Βρετανών κλπ., όπως είχε θρηνήσει και παλιότερα από τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν, που στήριξαν οι ΗΠΑ, 2) όλες οι φτωχές χώρες που βρίσκονται εντονότερα κάτω από την αστυνόμευση του ιμπεριαλισμού, 3) οι λαοί όλου του κόσμου (και των αναπτυγμένων χωρών) που θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα, για τα προβλήματα του ιμπεριαλισμού, τόσο οικονομικά, όσο και με την αστυνόμευση, τους πολέμους, την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτός που σίγουρα ωφελείται και σίγουρα είναι μπλεγμένος σ' αυτήν την υπόθεση είναι ο ιμπεριαλισμός και τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα. Δεν αφαιρούμε την πιθανότητα να οφείλεται και σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ή και ανταγωνισμούς μονοπωλίων, όμως το ίδιο το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, που είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι η γενεσιουργός αιτία και χωρίς την ανατροπή του δύσκολα μπορούμε να αποφύγουμε τις ολέθριες για την ανθρωπότητα εξελίξεις. Η μόνη ελπίδα για να ανατραπεί αυτή η κατηφορική για την ανθρωπότητα πορεία είναι η αντίδραση των λαών. Μπορεί λαϊκά στρώματα να μη συνειδητοποιούν συνολικά τον κύριο υπεύθυνο, όμως η μεγάλη πλειοψηφία έχει αντίθετη γνώμη για τον πόλεμο. Καταλαβαίνει ότι πίσω του κρύβονται συμφέροντα, ότι ο πόλεμος θα έχει άσχημες επιπτώσεις για τους λαούς. Ολοι μαζί λοιπόν και χωρίς επιφυλάξεις να προσπαθήσουμε να κάνουμε στην Ελλάδα ένα Μέτωπο κατά του πολέμου που εξαπόλυσαν οι ΗΠΑ και τον στηρίζει η ΕΕ κι άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα. Να συνεργαστούμε με τα αντίστοιχα κινήματα όλου του κόσμου. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα για τους λαούς όλου του κόσμου.


Του
Νίκου ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ