Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες κατοχικές απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 4 Καναδών στρατιωτών, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χτες από σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν. Στην «ήσυχη» Χεράτ, μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 11 άτομα και τραυμάτισε 18, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή κυβερνήτη. Στο Καφίρ Μπαντ, τέσσερις Καναδοί της κατοχικής δύναμης που μοίραζαν τετράδια και μολύβια σε παιδιά στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωραϊσμού της κατοχής σκοτώθηκαν, ενώ 25 Αφγανοί άμαχοι, περιλαμβανομένων πολλών παιδιών, τραυματίστηκαν. Τέσσερα από τα παιδιά ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Μία ημέρα νωρίτερα, το ΝΑΤΟ διακήρυσσε με παιάνες και τυμπανοκρουσίες ότι «εκκαθάρισε» την περιοχή από τους Ταλιμπάν, σκοτώνοντας 510 από αυτούς. Αριθμός που, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, όζει: «'Η οι Ταλιμπάν έχουν χιλιάδες περισσότερους μαχητές από ό,τι νομίζαμε, ή οι νεκροί ήταν κατά πλειοψηφία άμαχοι», είπε Αφγανός αξιωματούχος στην Κανταχάρ.

Στην Καμπούλ, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 3 Αφγανούς αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλον έναν. Και ακόμη, «αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις» σκότωσαν 13 υπόπτους ως Ταλιμπάν και τραυμάτισαν άλλους τρεις στη Χελμάντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Περίπου 130 ξένοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί εφέτος στο Αφγανιστάν, κυρίως Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί.

Τέλος, η κυβέρνηση του Καναδά επικαλούμενη χτες «τα εθνικά συμφέροντα» αποφάσισε να αναπτύξει, επιπλέον των 2.300 στρατιωτών που εισφέρει στην ISAF, 200-500 άνδρες και μια ίλη αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ» στην Κανταχάρ τους αμέσως προσεχείς μήνες. Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μη δώσει «διπλωματικό τελεσίγραφο» στο Πακιστάν, όσον αφορά την «υποστήριξη» και τη δράση των Ταλιμπάν σε περιοχές του και την απελευθέρωση χιλιάδων μελών και συμπαθούντων τους πρόσφατα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», οι «ελπίδες» του ΝΑΤΟ εναποτίθενται στην προσεχή συνάντηση Μπους - Καρζάι - Μουσάραφ στο Λευκό Οίκο την 27η Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ