Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές σε δυο κρατίδια

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή (17/9) σε δύο κρατίδια - το Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο - Πρόσω Πομερανία. Και στα δύο εκλέγονται τοπικές βουλές και κυβερνήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκλέχτηκαν και οι νέες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, στις οποίες είχαν δικαίωμα ψήφου και οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ, που κατοικούν στη Γερμανία, και για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου τα άνω των 16 ετών άτομα. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία κυμάνθηκε στο 58,2% (10% λιγότεροι από το 2001) γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί ένδειξη έκφρασης της δυσαρέσκειας για την ασκούμενη πολιτική σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο στρατό στη Μέση Ανατολή. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και στα δύο κρατίδια αναδείχνεται πρώτο (στο Βερολίνο 31,1% και στο Μεκλεμβούργο 29,7) αλλά τόσο αυτό όσο και η Χριστιανοδημοκρατία (21,1% και 28,9% αντίστοιχα) έχασαν σημαντικά ποσοστά σε σχέση με το 2001.

Το Αριστερό Κόμμα ΚΟΔΗΣΟ έχασε σοβαρά ποσοστά ψήφων στο Βερολίνο, 13,3% από 22,6% το 2001. Στο Μεκλεμβούργο 16,9% από 16,4%. Η ηγεσία έτρεφε ελπίδες ότι η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση και των δύο κρατιδίων υπό σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς θα επιβραβευόταν από τους εκλογείς, αλλά αποδείχτηκε το εντελώς αντίθετο. Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις απέσπασε ποσοστά της τάξης του 3% η ΒΑΣΓΚ (του σοσιαλδημοκράτη Οσκαρ Λαφοντέν, που σε άλλα κρατίδια συνεργάζεται με το Αριστερό Κόμμα), αλλά η διαφορά από το ποσοστό απωλειών είναι μεγάλη. Το Γερμανικό ΚΚ (DKP) είχε καλέσει τα μέλη του να ψηφίσουν ΒΑΣΓΚ.

Ανησυχητικό είναι ότι το νεοναζιστικό κόμμα NPD ψηφίστηκε από 7% των εκλογέων και μπήκε στην τοπική Βουλή του Βερολίνου (στην 3η κατά σειρά Βουλή κρατιδίου). Κρίνεται μάλλον βέβαιο ότι η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός πως από τις αρχές θεωρείται «κανονικό» κόμμα που μέσα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δικαιούται να διεξάγει ελεύθερα τη δημαγωγική ιδεολογική και οργανωτική καμπάνια του. Το Αριστερό Κόμμα έχει αποκηρύξει τη ΓΛΔ σαν «δικτατορία» και «σταλινισμό» και ζητάει κάθε τόσο συγνώμη από τα κόμματα της αστικής τάξης.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ