Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις και η «ασφάλεια» παραπαίει

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ.-

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας, πέραν αυτών που ήδη ισχύουν, σχεδιάζει η ιρακινή κυβέρνηση ενόψει της έναρξης του Ραμαζανιού, την Κυριακή. Ενα από αυτά είναι και η δημιουργία οχυρωμάτων πέριξ της πρωτεύουσας για τη διενέργεια καλύτερων ελέγχων. Προς το παρόν, πάντως, τα αποτελέσματα των μέτρων ασφαλείας κατοχικών και συνεργατών είναι μάλλον αποτυχημένα.

Χτες, στο Ραμάντι από διπλή επίθεση αυτοκτονίας κατά αστυνομικού κτιρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 26, στην πλειοψηφία τους εθελοντές αστυνομικοί. Οπως ανακοινώθηκε, οι 15 από τις 18 φυλές της πόλης συγκρότησαν πολιτοφυλακή 20.000 ανδρών, με στόχο να αποκρούσουν «όσους στο όνομα του Ισλάμ σκοτώνουν αδιακρίτως σουνίτες και σιίτες», καταγγέλλοντας ως εγκληματική την «αλ Κάιντα».

Το απόγευμα, 20 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στο Ταλ Αφάρ. Επιθέσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Μπαακούμπα, Μουκνταντίγια, Βασόρα, με 3 Ιρακινούς στρατιώτες και 1 αξιωματικό και 3 πολίτες νεκρούς.

Η Κυριακή αποδείχτηκε αιματηρή για το Κιρκούκ, όπου σε ένα μπαράζ επιθέσεων, κυρίως βομβιστικών, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 84. Στόχοι τα γραφεία των κομμάτων Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν και Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις. Οι επιθέσεις έγιναν μία ημέρα πριν την επανάληψη της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν για την επιχείρηση «Ανφάλ» το 1988, που στοίχισε τη ζωή σε 180.000 Κούρδους.

Στη Βαγδάτη, εντοπίζονταν άλλοι 24 σοροί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της αυξανόμενης βίας μεταξύ σιιτών και σουνιτών σε 180 μόνο τα τελευταία 24ωρα, ενώ χτες ένοπλοι απήγαγαν πιστούς μέσα από σιιτικό τέμενος. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε «βαθιά απαισιόδοξος», εκτιμώντας ότι «όσο δεν ορίζεται ημερομηνία τερματισμού της κατοχής, δεν μπορεί ο ιρακινός λαός να αντιμετωπίσει την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ