Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου

Προειδοποιήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για το δράμα των Αφγανών προσφύγων, αλλά και προφανές άγχος να μη θίξει τη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ

Ως παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, της οποίας το μέγεθος ξεπερνά κάθε προηγούμενο χαρακτήρισε η αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη χώρα μας Φ. Ροδρίγεζ, το δράμα των Αφγανών προσφύγων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της χώρας.

Οσο και αν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ απέφυγαν χαρακτηριστικά να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε λέξη που θα μπορούσε να περιέχει την παραμικρή υποψία καταγγελίας των δολοφονικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ, ωστόσο τα στοιχεία που κατέθεσαν μιλούν από μόνα τους: Από την έναρξη των βομβαρδισμών ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν στις γειτονικές χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο, οι οποίοι θα προστεθούν στα 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, εξαιτίας των πολυετών πολεμικών συγκρούσεων. Χαρακτηριστικό τού πόσο προσεκτικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας στις διατυπώσεις τους, αποτελεί το γεγονός ότι δε μιλούν για κύμα προσφύγων, εξαιτίας των βομβαρδισμών, αλλά εξαιτίας της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στα κείμενα της συνέντευξης δεν υπάρχει πουθενά, ούτε για τα προσχήματα, η λέξη «βομβαρδισμός»...

Αναφορικά με την «ανθρωπιστική βοήθεια» του... φιστικοβούτυρου και της οδοντογλυφίδας, που ρίχνουν τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά συμπληρωματικά με τις βόμβες, τονίστηκε ότι πολλές φορές αυτά τα πακέτα πέφτουν μέσα σε ναρκοπέδια, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους ή να ακρωτηριάζονται όσοι προσπαθήσουν να τα πάρουν, ενώ πολλά από τα προϊόντα που πέφτουν σε προσβάσιμες περιοχές καταλήγουν στη μαύρη αγορά.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης αύξησης των κρατικών κονδυλίων για την ενίσχυση των προσφύγων, αλλά και η προστασία από τις κυβερνήσεις με όλα τα μέσα εκείνων των προσφύγων που φτάσουν στις χώρες υποδοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ