Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στο χάος της παραπληροφόρησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η αεροπορική δύναμη και συνολικά η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ επιχειρεί έναν «θάνατο, διά του στραγγαλισμού», των Ταλιμπάν αλλά και των Αράβων μαχητών, «των πιστών του Μπιν Λάντεν», όπως τους αποκαλούν οι Αμερικανοί και υποστηρίζουν ότι δρουν στο Αφγανιστάν, διατείνονται οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Ωστόσο, από πολλά μέσα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, παρά το «νέφος» που καλύπτει τα πάντα τεχνηέντως, από τα κύρια μέτωπα του πολέμου της προπαγάνδας σημειώνουν δύο στοιχεία: Οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σύγχυση αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις - σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» - αλλά και ότι, παρά τις διακηρύξεις, οι Ταλιμπάν δε δείχνουν να είναι «αποδεκατισμένοι» και παραμένουν αξιόμαχοι, προς «έκπληξη όλων»! Ενδεικτικό της σύγχυσης και του κινδύνου είναι, όπως σημειώνει το άρθρο των «Τάιμς», το γεγονός της κατάρριψης ή μη των ελικοπτέρων αλλά και οι συνεπακόλουθες απώλειες σε έμψυχο υλικό εκ μέρους των Αμερικανών. Πάντως, χτες, για πρώτη φορά υπήρξε εκ μέρους αξιωματούχων επίσημη παραδοχή ότι όντως τα αμερικανικά ελικόπτερα δέχονται πυρά, καθώς μέχρι σήμερα το αρνούνταν κατηγορηματικά.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και τα αμερικανικά μαχητικά συνεχίζουν το σφυροκόπημα κατά στρατηγικών στόχων και κυρίως προς ενίσχυση των δυνάμεων της «Βόρειας Συμμαχίας» - χτες ο δόκτωρ Αμπντάλα, ηγετικό στέλεχος της «Βόρειας Συμμαχίας», έκανε έκκληση για καλύτερη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, «για να έχει καλύτερα αποτελέσματα» - που μάχονται μαζί με αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να παρουσιάσουν κάποια νίκη σε στρατιωτικό πεδίο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, αναπτύσσονται πολιτοφύλακες σε χωριά για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές χερσαίες επιθέσεις, τονίζοντας ότι οι Αφγανοί θα πολεμήσουν μέχρις ενός προκειμένου να προστατεύσουν το έδαφός τους.

Πάντως, σιγήν ιχθύος, ενδεικτική της πιθανής αμηχανίας που επικρατεί στο Πεντάγωνο, τηρούν οι ΗΠΑ για τη χρονική διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Αφγανιστάν και ενώ, όπως φαίνεται, εξακολουθούν να εκφράζονται έντονες διαφωνίες στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης με σημείο τριβής το μήνα του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα της νηστείας των μουσουλμάνων. «Εάν ο κόσμος ήταν τέλειος, θα θέλαμε να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις πριν το χειμώνα. Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι πολύ ρεαλιστικό», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Στάφλεμπιμ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε πως ακόμη είναι πρώιμο να γνωρίζουν οι ΗΠΑ εάν θα διακοπούν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν οι Ταλιμπάν παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ