Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Προπέτασμα καπνού...

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τίποτε άλλο, από μια κακόγουστη φαρσοκωμωδία, που στόχο είχε να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και για τα οποία την ευθύνη φέρει η παρούσα κυβέρνηση. Κανέναν δεν ενδιαφέρει αν θα γίνει ανασχηματισμός, ποιος έρχεται και ποιος φεύγει. Ολος αυτός ο τεχνητός θόρυβος από τα ΜΜΕ στόχευε στην παραπλάνηση του λαού και στην πολιτική «θολούρα», αφού τίποτε δεν πρόκειται ν' αλλάξει με τις οποιεσδήποτε μετακινήσεις προσώπων. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ίδια η... κυβέρνηση! Το ΠΑΣΟΚ, που με την αλαζονεία της εξουσίας οδηγεί την Ελλάδα σε επικίνδυνες ατραπούς, πρέπει να φύγει... Οι θριαμβολογίες για το 70% ή και περισσότερο του κ. Σημίτη μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκάλεσαν. Δε μας ενδιαφέρει τι ποσοστό έχει μεταξύ των συνυπευθύνων για την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται, αλλά τι ποσοστό έχει στο σύνολο των Ελλήνων εκλογέων. Κι αν τολμήσει να εμπιστευτεί τη λαϊκή ετυμηγορία, τότε θα δοκιμάσει δυσάρεστη έκπληξη.

Η φιέστα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι «διαφωνίες» Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, η «αναβάθμιση» του Λαλιώτη, η μετακίνηση του Σκανδαλίδη και όλος ο κατάλογος με τα ονόματα που «πάνε κι έρχονται» μέσα στον ΠΑΣΟΚικό θίασο, δεν ξεγελούν κανέναν. Η κατάσταση παραμένει η ίδια. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους μεγαλοβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, επιχειρεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να φαλκιδεύσει όσα πέτυχαν εκείνοι με πολύχρονους αγώνες. Δεν ξεχάσαμε τι έγινε όταν η κυβέρνηση Σημίτη για να φανεί υπάκουη και αρεστή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπάθησε να ανατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι, πώς θα περάσει πιο ανώδυνα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά να είναι σίγουρη, ότι θα βρει μπροστά της πάλι τις γιγαντιαίες διαδηλώσεις των εργαζομένων, που την έκαναν να «μουδιάσει». Με τις «φαμφάρες» όμως του συνεδρίου και τις ατέλειωτες ανούσιες συζητήσεις που θα προκαλέσουν οι αλλαγές προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες, επιχειρείται να συσκοτιστεί το γεγονός, ότι ο κ. Σημίτης και το επιτελείο του έχουν δέσει τη χώρα στο ιμπεριαλιστικό άρμα και στα σχέδια που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον με το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Κοινή είναι η πεποίθηση, πλέον, ότι όλη αυτή η τραγωδία της 11ης του Σεπτέμβρη ξεκίνησε μέσα από την καρδιά της Αμερικής... Και δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός, ότι αν δε συνέβαινε αυτή η τραγωδία, δε θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να επιβάλει «νέα τάξη πραγμάτων», συνθήκες ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού νόμου, αλλά και τον έλεγχο στις ευαίσθητες περιοχές της Μέσης Ανατολής με τα πετρέλαια...

Κι ακόμη: Οι απειλές Μπους για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες, που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την πολιτική των ΗΠΑ, προωθούν συγκεκαλυμμένη ιμπεριαλιστική δικτατορία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στόχος και πάλι είναι η Αριστερά και οι λαϊκές δυνάμεις. Θέλουν να συσκοτίσουν μια μεγάλη αλήθεια: Οτι ο πραγματικός αντίπαλος της τρομοκρατίας ήταν και είναι η Αριστερά. Το θαυμάσιο αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» της περασμένης Κυριακής, με την παράθεση αποσπασμάτων από έργα κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού και ηγετών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις: Η Αριστερά δεν υιοθέτησε ποτέ τέτοιες μεθόδους, διότι έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό. Αντίθετα, τους τυχοδιώκτες πάσης φύσεως εξυπηρετούν τέτοιες «στρατηγικές». Οι Αμερικανοί θέλουν να χαρακτηρίσουν ως «τρομοκράτες» τους αριστερούς επειδή αντιστέκονται με συνέπεια στην πολιτική της Ουάσιγκτον. Αλλά οι αριστεροί εδώ και δεκάδες χρόνια δεν έπαψαν να τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση, ότι η τρομοκρατία αποπροσανατολίζει και δυσφημεί τα λαϊκά και δημοκρατικά κινήματα και δίνει προσχήματα στην εξουσία να διολισθαίνει συνειδητά στον αυταρχισμό και να περιστέλλει τις λαϊκές ελευθερίες. Κι όποιος ανατρέξει στις σελίδες της Ιστορίας, θα διαπιστώσει ότι η τρομοκρατία ευδοκιμούσε πάντα μέσα και γύρω από τις σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες... Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

Ο αείμνηστος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο Ζακ Ντικλό, τόνιζε κάποτε: «Είναι ολοφάνερο ότι οι αριστερίστικες ομάδες ήταν γεμάτες από προβοκάτορες της γκωλικής αστυνομίας. Εκεί μπορούσαν να δράσουν πολύ ευκολότερα, παρά σ' ένα κόμμα οργανωμένο, γιατί δε χρειαζόταν παρά να φαίνονται εξτρεμιστές προκειμένου να παίξουν εκεί διευθυντικό ρόλο, σύμφωνα με τη θέληση της κυβέρνησης...». Κι υπενθύμιζε ακόμη: «Η δράση των μπακουνικών ομάδων στη Ρωσία στα 1860 και 1870, επέτρεψε στην τσαρική αστυνομία να συντρίψει το φοιτητικό κίνημα και να στρατολογήσει, ανάμεσα από αυτούς που πιαστήκανε και φυλακιστήκανε, πράχτορες που, αφού δραπέτευσαν ψεύτικα, έπαιρναν εντελώς φυσικά τη θέση τους μέσα στις ομάδες της Συμμαχίας του Μπακούνιν...».

Η «ευρω-χούντα»

Χρειαζόταν αυτή την τρομοκρατία η Αμερική για να προωθήσει τα σχέδιά της παρέα με την ευρω-χούντα. Διότι όλα δείχνουν ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής στο Λάακεν των Βρυξελλών θα προεκτείνει τις αρμοδιότητες του «τρομονόμου» και ουσιαστικά θα συρρικνωθεί η εθνική ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών κρατών. Κι όταν λέμε «ευρω-χούντα» εννοούμε κυρίως τους κυβερνήτες Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, αφού ο Σρέντερ, λίγο πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των «15» στη Γάνδη, δήλωσε ωμά, ότι οι «τρεις» πρέπει να συνεννοούνται σε «υψηλότατο επίπεδο», κάνοντας σαφές ότι δεν μπορούν οι «μεγάλοι» να χάνουν το χρόνο τους με τις υπόλοιπες «χώρες-ρετάλια»! Και το χειρότερο είναι ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να δεχτούν την αξίωση της Ουάσιγκτον, για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ υπόπτων για «τρομοκρατικές πράξεις», ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεσή τους, αφού η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ευρώπη... Μην ξεχνάμε ακόμα, ότι με τον ευρω-τρομονόμο εισάγεται η καινοφανής νομικά λέξη «Διεύθυνση» στην τρομοκρατική ομάδα, που δεν υφίσταται ως νομικός όρος, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται σε κάθε ερμηνεία, ώστε να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται οι διοργανωτές και οι επικεφαλής ομαδικών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών για διάφορα ζητήματα, αλλά φυσικά και γι' αυτά που ενοχλούν κυρίως τους ξένους πάτρωνες. Μ' αυτή τη «συλλογιστική» παρέχεται η ευχέρεια στους εκφραστές της αμερικανοΝΑΤΟικής πολιτικής, να καταργούν ακόμα και πολιτικά κόμματα, εφόσον θεωρήσουν, ότι αυτά υποκινούν τις ενοχλητικές κινητοποιήσεις... Συμπέρασμα: Στόχος πάλι η Αριστερά, αφού αυτή είναι ο συνεπής υπερασπιστής των δικαίων των εργαζομένων... Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα άκρως ανησυχητικά φαινόμενα και προχωρούμε σταθερά σε μια δικτατορία νέας «εκσυγχρονισμένης» μορφής, το ΠΑΣΟΚ (ταπεινός θεράπων των κέντρων ΗΠΑ - Βρυξελλών) εφαρμόζει «προπέτασμα καπνού» με το κωμικό συνέδριό του, κατακλύζει τα ελεγχόμενα ΜΜΕ από «ρεπορτάζ», «πληροφορίες», συνεντεύξεις, κατασκευασμένες διαφωνίες και επαναλαμβανόμενες ψευδοϋποσχέσεις προς τους αφελείς, για να καλύψει τη λαίλαπα του νέου φασισμού που εισβάλλει στην Ευρώπη, και βοηθάει κι αυτό στα απεχθή σχέδια του σημερινού ολοκληρωτισμού.

Αλλά η επέμβαση των Αμερικανών δε σημειώνεται βέβαια μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την προκλητική παρουσία τους στη Βαλκανική με τις φοβερές καταστροφές και τους θανάτους αθώων που προκάλεσαν στη Σερβία, τώρα, με πρόσχημα την τρομοκρατία, βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν, ενώ η παράταση των βομβαρδισμών και η επέμβαση των κομάντος αποσταθεροποιούν όλο και περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ηδη αναζωπυρώθηκαν οι εστίες κρίσης Πακιστάν - Ινδίας για το Κασμίρ και η πολυμερής σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας - Τσετσενίας - Αμπχαζίας, απειλώντας έτσι και τον Καύκασο. Δεν είναι κάτι καινούριο για τις ΗΠΑ. Γεμάτη η Ιστορία από επεμβάσεις τέτοιας μορφής. Ενα μόνο παράδειγμα ν' αναφέρουμε: Αυτό που είχε γίνει με τη Συρία το 1954, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές μέσα σ' ένα κλίμα αντιαμερικανισμού, και το «Μπάαθ» πήρε 22 έδρες, 30 το συμμαχικό Κόμμα του Λαού και οι κομμουνιστές κέρδισαν την πρώτη κοινοβουλευτική έδρα τους στην ιστορία της Αραβίας.

Αντίθετα, το χρηματοδοτούμενο από τη CIA Λαϊκό Συριακό Κόμμα πήρε μόλις 2 έδρες! Οι Αμερικανοί πανικοβλήθηκαν, άρχισαν να φωνάζουν για... «κομμουνιστικοποίηση» της Συρίας και, με εκτελεστικό όργανο την Τουρκία, κλιμάκωσαν τις πιέσεις. Τουρκικά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Συρίας έτοιμα να εισβάλουν, και η χώρα σώθηκε μόνο με την παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης, που προειδοποίησε την Αγκυρα, ότι δε θα έμενε αδιάφορη εάν γινόταν στρατιωτική επέμβαση.

Βλέποντας η Ουάσιγκτον, ότι μπορούσε να παρουσιαστεί μπροστά της ένας δεύτερος Νάσερ, έδωσε εντολή στη CIA, όργανα της οποίας δολοφόνησαν τον στρατιωτικό ηγέτη Μαλκί, που ήταν πολέμιος των Αμερικανών...

Αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό από τις δεκάδες που έχουμε δει στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Η επέμβαση στο Αφγανιστάν είναι σίγουρο ότι αποτελεί το πρελούδιο συμφορών στις γύρω περιοχές. Οι κίνδυνοι όμως τώρα έχουν απίστευτη σε εύρος κλίμακα. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δε βλέπει τίποτε απ' όλ' αυτά. Εξακολουθεί να κατακλύζει τα ΜΜΕ, με το συνέδριο και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης! Κι ο λαός κρατά την αναπνοή του...


Του
Γ. Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ