Στα πλαίσια της νέας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Avaton |
Σε πρώτη φάση το ρόλο αυτό θα κληθούν να παίξουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων και ήδη ομάδα καταδρομέων συμμετέχει στη φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην οδό Μεσογείων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) που εξαγγέλθηκε, οι Ενοπλες Δυνάμεις βάζουν και επίσημα στην αποστολή τους εκτός από το νέο επιθετικό ΝΑΤΟικό δόγμα και την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και επανενεργοποιείται το δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού».
Στα πλαίσια αυτά, γίνεται αναθεώρηση πολλών σχεδίων, καθώς πρέπει, αφ' ενός μεν, να υπάρχει ετοιμότητα για τυχόν αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα που ανοίγουν οι Αμερικάνοι, αφ' ετέρου δε, ο ελληνικός στρατός να καλύψει και ανάγκες «εσωτερικής ασφάλειας» φυλάγοντας στόχους ενδεχόμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων. Η αναδιάταξη αυτή και ο εσωτερικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και κενά στην εκπλήρωση της υποχρέωσής τους για προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας.
Πονοκέφαλο πάντως δημιουργεί και η εξαγγελθείσα μείωση της στρατιωτικής θητείας και για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δίνει μεγάλο βάρος στην επιτυχία της εκστρατείας στρατολόγησης Επαγγελματιών Οπλιτών. Ηδη προκηρύχτηκαν 6.000 θέσεις και μέχρι το 2005 έχει προγραμματιστεί να φθάσουν τις 25.000 θέσεις. Προβληματισμός, ωστόσο, εκφράζεται για την ανταπόκριση που θα δείξουν οι νέοι, αφού τώρα γίνεται περισσότερο από άλλοτε σαφές ότι καλούνται να επανδρώσουν ένα μισθοφορικό σώμα που θα πάρει μέρος στους βρώμικους πολέμους που κάνουν οι Αμερικανοί.
Τις αποφάσεις για τη συγκεκριμένη διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων αναμένεται να λάβει σύντομα το ΣΑΜ (Συμβούλιο Αμυνας) αφού λάβει υπόψη τα αιτήματα διαφόρων κρατικών φορέων και οργανισμών. Οπως εκτιμάται, ειδικές δυνάμεις, σε πρώτη φάση, θα αναλάβουν τη φύλαξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, περιπολίες σε ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ αλλά και τη φύλαξη άλλων πιθανών στόχων τρομοκρατικών χτυπημάτων. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε και εντός της Αθήνας στρατό, που για «ψυχολογικούς λόγους» θα αναλάβει την προστασία στόχων «υψηλού κινδύνου», όπως Μετρό, λιμάνια, κλπ.
Να σημειωθεί ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος παρουσιάζοντας πρόσφατα την Αμυντική Αναθεώρηση και προκειμένου να δικαιολογήσει τον εσωτερικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε βαφτίσει τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές, όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ως «εξωτερικές απειλές» για τις οποίες «αρμόδιες είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις». Δεν είπε όμως ούτε με ποιο τρόπο θα παίξουν αυτό το ρόλο ούτε τι είδους εκπαίδευση θα λάβουν για αυτή την αποστολή τους. «Μέχρι τώρα, είπε, οι υποθέσεις τρομοκρατίας και όλες οι ασύμμετρες απειλές ουσιαστικά ήταν αντικείμενο αστυνομικής αντιμετώπισης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τη διαπιστωμένη νέα μορφή εμφάνισης, που πήρε ουσιαστικά χαρακτήρα στρατιωτικής επιχείρησης, πολεμικού χαρακτήρα, απαιτείται αντιμετώπιση ευρυτάτης εμβέλειας».