Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις διεθνώς

Επεισόδια στην Τουρκία, συγκέντρωση στο Παρίσι και διαδηλώσεις σε πολλές άλλες χώρες χτες και σήμερα

Η αστυνομία χτύπησε τη μαζική συγκέντρωση στην Τουρκία

Associated Press

Η αστυνομία χτύπησε τη μαζική συγκέντρωση στην Τουρκία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε χθες δακρυγόνα και κανόνια νερού, για να διαλύσει διαδήλωση ισλαμιστών, αλλά και ακτιβιστών κατά του πολέμου, που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αμερικανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η βασική διαδήλωση έγινε μετά την προσευχή στο τζαμί της Μπεγιαζίτ, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Κάτω η Αμερική» και «Θα χτυπήσουμε το χέρι που πλήττει το Αφγανιστάν». Οι διαδηλωτές έκαψαν μια αμερικανική σημαία και φώναξαν συνθήματα κατά της υποστήριξης της τουρκικής κυβέρνησης στην αμερικανική επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν. Η αστυνομία δεν κράτησε την υπομονή της, παρά μόνο για 20 λεπτά: Στη συνέχεια, 1.000 αστυνομικοί όρμησαν στους συγκεντρωμένους, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για να τους διαλύσουν. Δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.

Παρόμοια διαδήλωση έγινε στο Ικόνιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, με την αστυνομία να επεμβαίνει επίσης, μετά από την άρνηση των διαδηλωτών στη διαταγή της αστυνομίας να διαλυθούν.

Στη Γαλλία

Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του φιλειρηνικού κινήματος και συμμετείχαν, το απόγευμα της Πέμπτης, στην αντιπολεμική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλας ντε Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Με κεντρικό σύνθημα το «Οχι στην τρομοκρατία, όχι στη λογική του πολέμου, παλεύουμε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», η διαδήλωση υποστηρίχτηκε από ορισμένα συνδικάτα, όπως CGT και οργανώσεις όπως η Attack και η Λίγκα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά όχι το, προσκείμενο στους χριστιανοδημοκράτες, συνδικάτο της CFDT ή το συνδικάτο της Force Ouvriere.


Associated Press

Από τη συγκέντρωση απείχε, επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν τη στήριξή τους το ΚΚ Γαλλίας και οι Πράσινοι. Οι δύο τελευταίοι, που συμμετέχουν και στην κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τεθεί στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση κάθε πρόταση για ενδεχόμενη εμπλοκή, με οποιοδήποτε τρόπο, της χώρας στις επιχειρήσεις.

Σε άλλες χώρες

Διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για χθες και για τις επόμενες μέρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Χθες και σήμερα ήταν προγραμματισμένη η Μέρα Αντιπολεμικής Δράσης, στην οποία είχαν καλέσει τα κόμματα της Αριστεράς - ΚΚΙ, ΚΚΙ(Μ) - στην Ινδία. Χθες επίσης ήταν προγραμματισμένη διαδήλωση στη Ρότα της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Βερολίνο, στο Βούπερταλ και τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, στη Βέρνη της Αυστρίας, στη Γλασκόβη και το Λονδίνο στη Βρετανία, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και άλλες πόλεις. Στις ΗΠΑ, διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ