Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στο στόχαστρο οι λαοί
Βόμβες με το 'να χέρι, φάρμακα με τ' άλλο!

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και «Γιατροί του Κόσμου» καταγγέλλουν την υποκρισία με τη δήθεν «ανθρωπιστική βοήθεια» των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν

Τη δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, αμέσως μετά τη στρατιωτική επίθεση στο Αφγανιστάν, με στόχο να κερδίσουν την παγκόσμια υποστήριξη για την πολεμική τους δράση, καταγγέλλουν το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου», αποστολές των οποίων θα βρεθούν στις πληγείσες περιοχές.

«Τι νόημα έχει να πυροβολείς με το ένα χέρι και να διανέμεις φάρμακα με το άλλο;», αναρωτιούνται οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», τριμελής επιτροπή των οποίων αναχώρησε χτες προκειμένου να προσφέρει ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. «Τη σύγχυση μεταξύ στρατιωτικής και ανθρωπιστικής δράσης τη βιώσαμε και στο παρελθόν, στον πόλεμο στο Κόσσοβο, ο οποίος μετονομάστηκε σε "ανθρωπιστική καμπάνια". Μόνο που τώρα στο Αφγανιστάν, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο: οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην πολεμική σύγκρουση είναι ταυτόχρονα και "ανθρωπιστές" που μεριμνούν για τον άμαχο πληθυσμό και σκορπούν βοήθεια. Μια τέτοια σύγχυση, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο ή καθιστά αδύνατη την παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων», επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση ανάμεσα στις δυο επιχειρήσεις και να διασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση και η ασφαλής πρόσβαση των πληθυσμών σε αυτή.

«Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης», επισήμανε ο Κ. Παπαϊωάννου πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (Ελλάδας), επικεφαλής της τριμελούς ομάδας που αναχώρησε για το Αφγανιστάν. «Εκφράζουμε, τόνισε, βαθιά ανησυχία ότι το κρύο, ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε μικρούς καταυλισμούς, η ελλιπής διατροφή και η χαμηλή αντίσταση σε λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι υποσιτισμένα. Τα περίπου 5,5 εκατομμύρια Αφγανών, που προς τον παρόν στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση εξαιτίας της περιορισμένης πλέον δυνατότητας της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει».

Η ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» θα προσφέρει στους πρόσφυγες πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βασικά φάρμακα και ιατρικά υλικά, ενώ θα κάνει εμβολιασμούς, επιδημιολογική μελέτη και έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών.

«Γιατροί του Κόσμου»

Την αντίθεσή του στο βομβαρδισμό αμάχων, αθώων πολιτών και την επιβολή τιμωρίας αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων εκφράζει το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών του Κόσμου» και καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση στο Αφγανιστάν της ανθρωπιστικής βοήθειας, σαν συστατικό της πολεμικής δράσης, με ρίψεις τροφίμων μαζί με τις βόμβες.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται σαν αντάλλαγμα πολιτικών ή στρατιωτικών κερδών ή για εξαγορά συνειδήσεων, δεν μπορεί να ρίπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές έρημες ή ναρκοθετημένες», τονίζουν.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» οργανώνουν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, ενώ η πρώτη ομάδα τους αναχωρεί για τα σύνορα του Αφγανιστάν στις αρχές της επόμενης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ