Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυροβολισμοί στο Καράτσι, εκρηκτική ηρεμία σε άλλες πόλεις

Ασφυκτικά τα στρατιωτικά μέτρα σε όλο το Πακιστάν

Διαδηλώσεις κατά την άφιξη του Κόλιν Πάουελ, που δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένα, προγραμματίζουν ισλαμιστικές οργανώσεις

Τα όπλα είχαν το «λόγο» στο Καράτσι

Associated Press

Τα όπλα είχαν το «λόγο» στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εντονότερη όσο ποτέ άλλοτε η στρατιωτική παρουσία στους δρόμους όλων των μεγάλων πακιστανικών πόλεων και ιδιαίτερα όσων θεωρούνται προπύργια των ακραίων ισλαμιστών, φαίνεται ότι έφερε ορισμένα αποτελέσματα. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των ισλαμιστών ηγετών, οι χθεσινές αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, που ακολούθησαν την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ήταν, σε γενικές γραμμές, ηρεμότερες από προηγούμενες, με εξαίρεση το Καράτσι, και σύμφωνα με την πακιστανική ηγεσία μικρότερες σε όγκο.

Οδοφράγματα, τεθωρακισμένα οχήματα, πολυβολεία, συνεχόμενες περιπολίες ομάδων στρατιωτών με φορτηγά, και δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε κάθε γωνία, είναι, επιγραμματικά, τα ασφυκτικά, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέτρα ασφαλείας και καταστολής κάθε βίαιης διαδήλωσης, που έχει λάβει η πακιστανική ηγεσία. Διαδηλώσεις, όπως αναμενόταν, πραγματοποιήθηκαν, και χθες, σε σειρά πόλεων. Χωρίς επεισόδια φέρεται να ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πεσαβάρ, στη Λαχώρη, στο Ραβαλπίντι και στην Κουέτα, όπου ακόμη και οι ιμάμηδες περιορίστηκαν σε χαμηλών τόνων κηρύγματα.

Αντίθετα, σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και σε διαδηλωτές, καθώς αρκετοί ήταν οπλισμένοι, εξελίχθηκε η διαδήλωση στο Καράτσι, όπου τραυματίστηκαν και 7 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και ένα 3χρονο κορίτσι. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, επίθεση δέχτηκαν τα 2 εστιατόρια της αμερικανικής αλυσίδας KFC, όπως και τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια. Το αμερικανικό προξενείο ήταν αποκλεισμένο με οδοφράγματα, ενώ οι δρόμοι ήταν έρημοι, καθώς, όπως τόνιζαν οι αρχές, οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους.

Η ατμόσφαιρα ήταν, ήδη, ηλεκτρισμένη από το προηγούμενο βράδυ, όταν άγνωστος επιτέθηκε με χειροβομβίδα εναντίον περιπολικού που πραγματοποιούσε περιπολία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3 αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε Πακιστανούς μεθοριακούς φρουρούς και σε μαχητές των Ταλιμπάν, στο μεθοριακό πέρασμα Τορμάντι, στη βορειοδυτική περιοχή Σουντ Ταζιριστάν.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, υπογράμμιζε ότι οι διαδηλώσεις δεν αντανακλούν την κοινή γνώμη και όσο περνούν οι μέρες γίνεται φανερό ότι η συμμετοχή σε αυτές είναι μηδαμινή. Σε μια χαρακτηριστική δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ τόνισε ότι «ο αφγανικός λαός είναι όμηρος μιας ομάδας ανθρώπων, στους οποίους προσέφερε φιλοξενία και εμείς όμηροι της πολιτικής του Αφγανιστάν», ενώ εκτίμησε ότι «όλα θα τελειώσουν», όταν συλληφθεί ο μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του.

Δεκαπέντε ισλαμικά κόμματα εξέδωσαν, χθες, κοινή ανακοίνωση από τη Λαχώρη, με την οποία καλούν σε νέα γενική απεργία και διαμαρτυρίες, τη Δευτέρα, αλλά και σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος «έρχεται για να ενισχύσει την προσβολή κατά του Ισλάμ». Η άφιξη Πάουελ πιθανολογείται εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς θα επισκεφθεί και την Ινδία, αλλά δε δίνονται περισσότερα στοιχεία από τις πακιστανικές αρχές, πιθανώς για λόγους ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ