Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Απερίφραστη καταδίκη των βομβαρδισμών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο
Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων στον άδικο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος του αφγανικού λαού. Με ανακοινώσεις τους σωματεία καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς, καλούν στην απεμπλοκή της χώρας και τους εργαζόμενους να δείξουν άμεσα την αντίθεσή τους.

- «Ο αμερικανικός και ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός - καταγγέλλει η ΟΕΚΙΔΕ - κλιμακώνει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Στο όνομα της τρομοκρατίας βομβαρδίζει αμάχους. Η κυβέρνηση όχι απλώς συμφωνεί, έχει εμπλακεί ήδη στα παιχνίδια πολέμου. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να κλείσει τη βάση της Σούδας».

- Την απεμπλοκή της χώρας μας από τον επιθετικό και ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καμία συμμετοχή σ' αυτόν απαιτεί σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Παράλληλα, απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και επισημαίνει ότι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ, ετοιμάζονται για την επιτάχυνση της πολιτικής των επεμβάσεων, μετονομάζοντας λαούς και κινήματα σε τρομοκράτες.

- Την κλιμάκωση του πολέμου καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης που «προσφέρει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές και έχει εμπλακεί στο παιχνίδι τους». Το ΕΚ Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το φιλειρηνικό κίνημα, να δημιουργήσουν ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης.


- Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και δεν έχει στόχο την τρομοκρατία, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αγρινίου. Οπως σημειώνει συγκεκριμένα, στόχος είναι οι λαοί, η κατάργηση των δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών, προκειμένου να επιβληθεί με άμεσο και βίαιο τρόπο η «νέα τάξη πραγμάτων».

- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και τη «νέα τάξη πραγμάτων» που απειλεί με καταστροφή τον πλανήτη, ενώ καλεί τους οικοδόμους από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους σε εγρήγορση και αγώνα, να απαιτήσουν δυναμικά το σταμάτημα των βομβαρδισμών, την απεμπλοκή της χώρας, καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, να φύγουν οι βάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Το βομβαρδισμό αμάχων καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της «νέας τάξης».

- «Οχι στους τρομοκράτες των λαών. Ειρήνη Ειρήνη Ειρήνη!». Με αυτό το σύνθημα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ στο Θριάσιο Πεδίο απαιτεί να μην πάρει μέρος η Ελλάδα σ' αυτόν τον πόλεμο.

- Οι εργαζόμενοι της ΠΥΡ-ΚΑΛ με ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης απαιτούν να σταματήσουν τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να μην εμπλακεί η χώρα μας με οποιαδήποτε μορφή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του πολέμου και καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

- Τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς καταδικάζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) με ομόφωνα ψήφισμά της. Η ΟΔΥΕ αναφέρει ότι μπροστά στο νέο έγκλημα διαρκείας πρέπει οι λαοί ενεργά να αντιταχθούν στον ιμπεριαλισμό και να απαιτήσουν το σταμάτημα της μεγάλης καταστροφής που γίνεται. Επίσης, επισημαίνει ότι νέα θύματα προστίθενται στα θύματα της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, της Γιουγκοσλαβίας, της Χιλής, του Ιράκ, της Κύπρου κλπ., ενώ υπενθυμίζει αυτό που μάλλον αποκρύπτεται από πολλά ΜΜΕ, ότι Αμερικάνοι φοιτητές και εργαζόμενοι διαδηλώνουν μετά το χτύπημα της 11/9/2001 με το σύνθημα «.. ο πόνος μας δεν είναι η κραυγή για πόλεμο».

- Τα αισθήματα αγανάκτησης των λογιστών της Θεσσαλονίκης για τη νέα έκφραση της αμερικανικής κρατικής τρομοκρατίας με την επίθεση στο Αφγανιστάν εκφράζει με ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης. «Το αίμα των αθώων θυμάτων του αμερικάνικου λαού δεν μπορεί να ξεπλυθεί με το αίμα του αφγανικού ή όποιου άλλου λαού. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει απερίφραστα αυτό τον πόλεμο και να αποκλείσει κάθε χρήση του εθνικού μας χώρου από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

- Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την πολεμική επίθεση των ΗΠΑ κατά του λαού του Αφγανιστάν και επισημαίνει: «Πρόκειται για μια σχεδιασμένη επίθεση, με την οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιχειρούν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την κυριαρχία της Νέας Τάξης, να αλώσουν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το αποτρόπαιο έγκλημα της 11ης Σεπτέμβρη όχι για να χτυπήσουν τους τρομοκράτες, αλλά να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί συμμετέχει και στηρίζει τα ΑμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια».

- Την έντονη διαμαρτυρία και οργή της, εκφράζει σε ανακοίνωση η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, για τον πόλεμο που κάνουν οι κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστών μαζί και η χώρα μας ενάντια στον αφγανικό λαό, αλλά και σε άλλες, με πρόσχημα την τρομοκρατία. Η Ενωση ζητάει να σταματήσει άμεσα κάθε πολεμική επιχείρηση και κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

- «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την τραγωδία της 11ης Σεπτέμβρη να τη μετατρέψουν σε παγκόσμιο ολοκαύτωμα των λαών» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης, καλώντας το λαό με την πάλη του να μην επιτρέψει την περιστολή δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών, τη συμμετοχή της χώρας μας στους επεκτατικούς σχεδιασμούς και βομβαρδισμούς χωρών και λαών από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Ακόμα, να αποτρέψουν την επέκταση του παραλογισμού των κερδών των πολεμοκάπηλων και να απαιτήσουν ειρηνική επίλυση κάθε προβλήματος. Ακόμα, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην παραχωρήσει βάσεις και εναέριο χώρο για τον πόλεμο.

- Την αντίθεσή της στις πρακτικές πολέμου για την επίλυση των προβλημάτων, με δεδομένη πλέον την επέμβαση στο Αφγανιστάν, διακηρύσσει με ψήφισμά της η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα αναφέρει πως τα «προφανή επερχόμενα δεινά από την επικράτηση της λογικής της αντεκδίκησης είναι: η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, η ολοκληρωτική εξαθλίωση μιας ομάδας πολιτών του πλανήτη, η οικονομική ύφεση που πάλι θα πλήξει τους ασθενέστερους, η διαιώνιση του κύκλου αίματος, η έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Και το ψήφισμα καταλήγει τονίζοντας πως ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε όφελος όλων των κατοίκων του πλανήτη «είναι η ειρήνη, η δημοκρατία και η συνεργασία των λαών».

- Τη βάρβαρη επίθεση των ηγεσιών ΗΠΑ και ΝΑΤΟικών, καθώς και όλων των κρατών που στρέφονται άμεσα ή έμμεσα κατά του λαού του Αφγανιστάν, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Παρασκευαστών ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ΔΣ των Παρασκευαστών καταδικάζει επίσης τα αίτια της τρομοκρατίας «απ' όπου κι αν προέρχονται αυτά», μιλώντας ταυτόχρονα για την «υποκρισία» και το «ψεύδος» των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ηγετών, που «δήθεν για την πάταξη της τρομοκρατίας και στο όνομα της ελευθερίας, σκοτώνουν τους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ