Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σε κρίσιμη ισορροπία

ΡΙΑΝΤ.-

«Οσοι υποστηρίζουν απίστους είναι και οι ίδιοι άπιστοι». Αυτό τονίζει ανάμεσα σε άλλες φάτουα (θρησκευτικοί κανόνες), που εξέδωσε, χτες, ο ισλαμιστής κληρικός Σεΐκ Χαμούντ μπιν Οκλα αλ Σχουαΐμπν, στοχεύοντας κατευθείαν τη βασιλική οικογένεια και τη στήριξη που παρέχει, έστω και σιωπηλά, στις ΗΠΑ. Το μήνυμα του 70χρονου υψηλόβαθμου, στην ισλαμική ιεραρχία, κληρικού, είναι το πολλοστό των τελευταίων ημερών κατά της βασιλικής οικογένειας, που φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια, παρά τις προσπάθειες ορισμένων άλλων κληρικών να «χαμηλώσουν τους τόνους».

Παρά τις καθεστωτικές συστάσεις και τις προσαγωγές του στο τμήμα, τις περασμένες ημέρες, χθες, ο Σεΐκ Χαμπούντ μπιν Οκλα αλ Σχουαΐμπν, στο τέλος των παραδοσιακών προσευχών της Παρασκευής, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της βασιλικής οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύρος του κληρικού είναι τέτοιο που είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια αντίδρασης που έχει η βασιλική οικογένεια.

Ανάλογες φάτουα έχουν εκδώσει και άλλοι 7 κληρικοί. Την ίδια στιγμή, ο ιμάμης της Μέκκα, Σεΐκ Σαούντ αλ Σάριμ, προσπάθησε να τηρήσει χαμηλότερους τόνους, καλώντας τους πιστούς να «είναι προσεκτικοί και να πάρουν αποστάσεις από βίαια γεγονότα». Ο ιμάμης, όμως, στο τζαμί του προφήτη Μωάμεθ, στη Μεδίνα, προσευχήθηκε για «να γλιτώσουν οι μουσουλμάνοι στο Αφγανιστάν και να εξολοθρευτούν όλοι οι εχθροί τους».

Το κλίμα στη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν, πιθανότατα λόγω των ισχυρότατων μέτρων ασφαλείας, οι εντυπωσιακές διαδηλώσεις, χαρακτηρίζεται, μάλλον, έκρυθμο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η αραβική εφημερίδα «Ασχάρκ αλ Αουσάρ», επικαλούμενη ανώτατους Σαουδάραβες διπλωμάτες, αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρίγκιπας Διάδοχος Αμπντουλάχ συνέστησε στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να εξαιρέσει τη Σαουδική Αραβία από το πρόγραμμα της τελευταίας του περιοδείας, τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη», τόσο σε επίπεδο ασφαλείας όσο και σε επίπεδο πρόκλησης της κοινής γνώμης, όπως εκτιμά η εφημερίδα.

Ο Σαουδάραβας πρέσβης, στο Λονδίνο, Γκαζί Αλγκοσάιμπι, φέρεται να διαβεβαίωνε ότι «υπήρχε απλώς πρόβλημα χρόνου» και ότι «θα κανονιστεί νέα συνάντηση». Την ίδια στιγμή, πάντως, και πιθανώς διόλου τυχαία, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για μπορέσουμε να κερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό της αραβικής και μουσουλμανικής κοινής γνώμης».

Διπλωματικό «επεισόδιο»

Τελικά, η επιταγή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι ο διευθυντής της Σαουδαραβικής Χρηματιστηριακής Εταιρίας και ανιψιός του Σαουδάραβα βασιλιά, Αλαουαλίντ μπιν Ταλάλ, δεν έγινε δεκτή. Αιτία της κίνησης; Η γραπτή δήλωση του μπιν Ταλάλ που, αφού καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις και τις διαχώρισε από το Ισλάμ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να επανεξετάσουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή για να μπορέσει ο κόσμος πραγματικά να απαλλαγεί από τις ρίζες που θρέφουν την τρομοκρατία».

Ο Πρίγκιπας αρνήθηκε να ανακαλέσει τη διαπίστωσή του, αλλά και τη φράση ότι «οι Παλαιστίνιοι σφαγιάζονται από το Ισραήλ, αλλά όλοι γυρνούν αλλού το βλέμμα», η οποία, όπως τονίζεται στη νέα ανακοίνωσή του, «δυσαρέστησε το δήμαρχο και αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ» και επέμεινε ότι «το Παλαιστινιακό και η δίκαιη επίλυσή του θα πρέπει να είναι κεντρικό σημείο στις σκέψεις όλων». Ο Τζουλιάνι, από την άλλη, εκνευρισμένος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτε που να ισοσκελίζει ηθικά το χαμό των αθώων θυμάτων στη Νέα Υόρκη» και κατηγόρησε τον Πρίγκιπα ότι «αυτές οι δηλώσεις δεν είναι λανθασμένες, αλλά είναι ακριβώς η ρίζα του κακού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ