Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΡΑΒΙΚΟΣ - ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Εντονη ανησυχία για το «επόμενο βήμα»

Αρχισε, χτες, στην Ντόχα του Κατάρ η κοινή έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

ΝΤΟΧΑ.-

Αρχισε, αργά χτες βράδυ, η κοινή έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη, πολλοί Αραβες αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα περιθώρια κινήσεων των δύο οργανισμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι η ανησυχία αφορά κυρίως στο πολυσυζητημένο «επόμενο βήμα» του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου που κήρυξε ο Πρόεδρος Μπους και οι σύμμαχοί του.

Αυτήν ακριβώς την ανησυχία προσπάθησε, όπως φαίνεται, να κατευνάσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δίνοντας συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», που είχε ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Ο Μπλερ επανέλαβε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι η επίθεση στρέφεται κατά της τρομοκρατίας, και όχι του Ισλάμ, απέφυγε να μιλήσει για επόμενο βήμα, επιμένοντας, μόνο, στο Αφγανιστάν, και, για πολλούς, προσπάθησε να «απαντήσει» προπαγανδιστικά σε ορισμένα σημεία του μηνύματος Μπιν Λάντεν.

«Καμία επίθεση εναντίον αραβικής χώρας για οποιονδήποτε λόγο δε θα είναι αποδεκτή και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλο τον πλανήτη», δήλωνε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του, κατά τα άλλα σύμμαχου με τις ΗΠΑ, Ομάν, Γιουσέφ Μπιν Αλάουι. Οι δηλώσεις αυτές, για πολλούς, αντανακλούν την έντονη ανησυχία που κυριαρχεί στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο για το ενδεχόμενο γενίκευσης των πληγμάτων εναντίον «και άλλων χωρών».

Στο σύνολό τους, σχεδόν, οι Αραβες ηγέτες απέφυγαν και χτες να σχολιάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιμένοντας στην ανάγκη «προστασίας των αθώων αμάχων», προκειμένου να κατευνάσουν την έντονη λαϊκή οργή. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, μάλλον, δεν πρόκειται να εξεταστεί ενδελεχώς η έκκληση του υφυπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμπντελραχμάν Ζαχέντ, μέσω του «Αλ Τζαζίρα», να «διαμεσολαβήσουν οι ισλαμικές χώρες για τερματισμό των επιδρομών και έναρξη διαλόγου».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χ. Μουμπάρακ, ενώ πραγματοποιούνταν για δεύτερη μέρα ειρηνικές διαδηλώσεις μέσα στα ισλαμικά πανεπιστήμια, επαναλάμβανε ότι «υποστηρίζει τα μέτρα εξάλειψης της τρομοκρατίας», τονίζοντας πως η αμερικανική ηγεσία «τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι πολίτες». Ο Μουμπάρακ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη «άμεσης και βιώσιμης επίλυσης του Παλαιστινιακού, γιατί όσο διαιωνίζεται η ισραηλινή απαράδεκτη κατοχή, θα τρέφεται η τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας, έδωσε εντολή να κλείσουν τα ισλαμικά πανεπιστήμια στη Γάζα και να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι, σε μια προσπάθεια ελέγχου των εικόνων που μεταδίδονται. Στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμο προς τελική έγκριση από τον ηγέτη, Σεΐκ Ζαγκέντ Μπιν Σουλτάν αλ Ναχγιάν, νομοσχέδιο που δίνει έκτακτες δικαιοδοσίες στην Κεντρική Τράπεζα για να ελεγχθούν οι λογαριασμοί αλλά και το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος».

Στο Σουδάν έγινε μεγάλη διαδήλωση με επικεφαλής ισλαμιστές κληρικούς. Η στρατιωτική ηγεσία του Χαρτούμ είχε καταδικάσει ως άδικες και αναποτελεσματικές τις επιδρομές, παρά τη σύμπραξή της στο «αντιτρομοκρατικό μέτωπο», ενώ άλλα δύο κόμματα, χτες, υιοθετούσαν την ίδια στάση και καλούσαν τις ΗΠΑ να αποσαφηνίσουν τον όρο «τρομοκρατία».

Στη Βαγδάτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι, εξέφραζε την ανησυχία ότι «οι ΗΠΑ ίσως χρησιμοποιήσουν το πρόσχημα του πολέμου για να κλείσουν παλιούς λογαριασμούς και με το Ιράκ». Στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος Χαταμί ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «πλήττουν αθώους αμάχους». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Μπιν Λάντεν ότι χρησιμοποιεί το ισλάμ για ίδιον όφελος, «κάτι που είναι μεγαλύτερο έγκλημα από τις ίδιες τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από την Κυριακή έχουν διασχίσει τα σύνορα 20.000 Αφγανοί πρόσφυγες, θέτοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σύστημα Υγείας της χώρας και απηύθυναν έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ