Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Με στρατιωτική πυγμή

Τρεις νεκροί σε διαδήλωση στο Κουτσχλάκ, εκρηκτική ηρεμία... στην υπόλοιπη χώρα

Στρατιώτες του Πακιστάν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Associated Press

Στρατιώτες του Πακιστάν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το έργο, που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά, έχει αρχίσει να εφαρμόζει ο Πακιστανός ηγέτης Περβέζ Μουσαράφ: αυτό της επιβολής μέτρων στρατιωτικού νόμου, κίνηση που δεν τον φέρνει σε καμία δύσκολη θέση, αφού ως γνωστόν ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβρη του 1999. Η παρουσία του στρατού είναι, πλέον, παραπάνω από εμφανής στους δρόμους όλων των πόλεων, ενώ δόθηκε εντολή να στηθούν οχυρώματα με σακιά άμμου γύρω από τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και από άλλες θέσεις της αστυνομίας στην περίμετρο κυβερνητικών κτιρίων, ή άλλων κτιρίων - πιθανών στόχων. Με δεδομένες τις περιπολίες ενόπλων στρατιωτών, αλλά και στρατιωτικών οχημάτων εξοπλισμένων με αυτόματα πυροβόλα, οι περισσότερες διαδηλώσεις των ισλαμιστών, χτες, κύλησαν ήρεμα, με εξαίρεση τη μικρή πόλη Κουτσχλάκ, έξω από την Κουέτα, όπου σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι.

Οι σφοδρές συγκρούσεις στην Κουτσχλάκ άρχισαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί πρόσφυγες, επιτέθηκαν με καδρόνια εναντίον μιας τράπεζας, ενός ταχυδρομείου και ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων που προσπάθησαν να τους απωθήσουν, χρησιμοποιώντας ακόμη και αληθινές σφαίρες. Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους ένα 13χρονο αγόρι, 2 τραυματίστηκαν και 75 συνελήφθησαν.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στη Λαχόρη, ενώ χωρίς βιαιότητες ολοκληρώθηκαν οι ανάλογες διαδηλώσεις στο Πεσαβάρ, στο Ισλαμαμπάντ και στο Καράτσι, παρά το κάλεσμα σε «ιερό πόλεμο» που απηύθυνε ο κληρικός Ναζιμπουντίν Σαμζάι, επικεφαλής της πακιστανικής αντιπροσωπείας που μετέβη για διαμεσολάβηση με τους Ταλιμπάν, στην Κανταχάρ. Εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε, μετά από ένα 24ωρο συγκρούσεων, στο μεθοριακό πέρασμα Κχάιμπερ Πακ, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους της φυλής των Παστούν, από τους οποίους προέρχονται οι Ταλιμπάν, και σε Αφγανούς πρόσφυγες. Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν οι πληροφορίες για νεκρούς.

Τέλος, έφτασαν, χτες, στο Ισλαμαμπάντ 6 αεροπλάνα ιαπωνικής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε, από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, να καλύψει το 20% της βοήθειας που ζήτησε ο ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκαν άλλοι δύο ισλαμιστές ηγέτες. Μετά τον ηγέτη του κόμματος «Τζαμιάτ Ουλέμα - ε - Ισλάμ», Φαζάλ ουρ Ρεχμάν, ανάλογα μέτρα λήφθησαν για τον Ιζάμ Ταρίκ, ηγέτη του κόμματος «Σιπάχ - ε - Σαχάμπα» και για τον Σαμιουέλ Χακ, ηγέτη της συνομοσπονδίας 30 ισλαμικών οργανώσεων υπό την επωνυμία Συμβούλιο Αμυνας Αφγανιστάν - Πακιστάν. Ηγετικά στελέχη της «Τζαμιάτ Ουλέμα - ε - Ισλάμ» προειδοποιούσαν τον Μουσαράφ «για τεράστιες συνέπειες», αν δεν απελευθερωθεί εντός 24 ωρών, ο Ρεχμάν. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του «Σιπάχ - ε - Σαχάμπα» καλούσε την πακιστανική ηγεσία «να συζητήσει και να πείσει τα ισλαμιστικά κόμματα για τα οφέλη που έχει η χώρα τηρώντας αυτή τη στάση», τονίζοντας ότι με μέτρα καταστολής πετυχαίνει μόνο να εξαγριώνει την κοινή γνώμη.

Πάντως, με εξαίρεση τις πόλεις που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, όπου φιλοξενούνται και θρησκευτικά πανεπιστήμια, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι, σε γενικές γραμμές, ο Περβέζ Μουσαράφ φαίνεται να ελέγχει, με στρατιωτική πυγμή, την κατάσταση. Ο ίδιος, πάντως, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν τόνιζε, χτες, ότι «στήριξη της κυβέρνησης, στην παρούσα φάση, σημαίνει στήριξη των εθνικών συμφερόντων» και συμπλήρωνε ότι «σε μια ισλαμική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για εξτρεμισμούς και βία ενάντια σε οποιαδήποτε διαφορετική θρησκευτική ή άλλη οργάνωση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ