Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001 - αριθ. φύλλου: 8095

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ από τις ΗΠΑ

Ωρα, με την ώρα κλιμακώνει η ηγεσία των ΗΠΑ την επιχείρηση επιβολής της «αντιτρομοκρατικής» πολεμικής υστερίας σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχίζονται αμείωτοι οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί του Αφγανιστάν. Χτες, τη σκυτάλη πήρε η «περιστερά» - Κόλιν Πάουελ, αφήνοντας με νόημα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε ερώτηση για πιθανή επέκταση των στρατιωτικών επιθέσεων και σε άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος έδινε στη δημοσιότητα κατάλογο των 22 «πιο καταζητούμενων τρομοκρατών», στον οποίο, εκτός του Μπιν Λάντεν, συμπεριλαμβάνονται Αιγύπτιοι, Σαουδάραβες, Λιβανέζοι, Κενυάτες κλπ., ενώ εντείνεται συνεχώς η καλλιέργεια μιας πολύμορφης και μαζικής τρομοψύχωσης σε όλο τον πλανήτη.

Ταυτόχρονα, με τα παραπάνω, γίνονται φανερές και ορισμένες πρώτες τριβές στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία», κυρίως για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επιθέσεων και σε άλλες χώρες, ως συνέπεια εσωτερικών αντιθέσεων και του συνεχώς διογκούμενου αντιπολεμικού κινήματος των λαών.

Για το ίδιο θέμα εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ενώ στο τελικό κείμενο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά την έκτακτη σύνοδό του, αναφέρεται ότι «απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον κάποιας ισλαμικής ή αραβικής χώρας με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».


ΣΕΛ.  12   -   21

Associated Press

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χωριά ισοπεδώνουν οι «έξυπνες» βόμβες

Οσο κι αν φορούν «προβιά προβάτου» μπροστά στις κάμερες και στις δημόσιες δηλώσεις τους, όσο κι αν θέλουν να μας παραμυθιάσουν με τα «έξυπνα» όπλα και τα «χειρουργικά χτυπήματα», ο ιμπεριαλιστικός λύκος είναι ο ίδιος, όπως τον έχουμε μάθει όλα τα τελευταία χρόνια. Μετά τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στο κτίριο του ΟΗΕ και στο νοσοκομείο, χτες, πύραυλος «Κρουζ» χτύπησε το χωριό Ντεχ - Σαμπζ που απέχει είκοσι χιλιόμετρα από την Καμπούλ, σκορπίζοντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Κι άλλα αθώα θύματα αθροίζονται σ' αυτά της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερο τον τεράστιο, ήδη, κατάλογο των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και της απάνθρωπης πολιτικής του.



Ποιος το είπε;

Βρισκόμαστε στα 1988. Οι μάχες στο Αφγανιστάν μαίνονται. Οι «ιεροί πολεμιστές» (δηλαδή, οι σημερινοί Ταλιμπάν και οι τότε συμπολεμιστές τους, της σημερινής Βόρειας Συμμαχίας) αξιοποιώντας την πλούσια και πολύμορφη ενίσχυση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν και άλλων χωρών, κλιμακώνουν το αντάρτικό τους εναντίον των «απίστων», της λαϊκοδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας και της Σοβιετικής Ενωσης.

Τότε, λοιπόν, σημερινός αρχηγός ελληνικού πολιτικού κόμματος έγραφε τα εξής, ανάμεσα σε άλλα: «... Κι όμως, ένας φτωχός, σκληροτράχηλος λαός δε συμβιβάστηκε. Πολέμησε και πολέμησε για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τις παραδόσεις του... ». Και συμπλήρωνε, ότι «σε όλα τα μέρη του ελεύθερου, του δημοκρατικού κόσμου αντιμετωπίστηκε ανάλογα, με εξαίρεση την Ελλάδα», όπου «... οι ήρωες της αφγανικής αντίστασης βαφτίστηκαν φανατικοί θεοκράτες και ακροδεξιοί μισθοφόροι... »!

Ποιος τα είπε τότε όλα αυτά και τι λέει σήμερα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ...


ΣΕΛ.  6
ΙΡΑΚ
Κατάρριψη κατασκοπευτικού αεροπλάνου

Κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το τρίτο σε σαράντα μέρες, κατέρριψε η αεράμυνα του Ιράκ, ενώ, την ίδια ώρα, αυξάνονται οι απειλές αμερικανικής επίθεσης, στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου


ΣΕΛ.  19
Και ελληνικά στρατεύματα στον πόλεμο;

Ανοιχτό άφησε χτες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, το ενδεχόμενο για άμεση συμμετοχή στον πόλεμο ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, πέραν των διευκολύνσεων, που παρέχονται στην πολεμική μηχανή των Αμερικανών


ΣΕΛ.  3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο σήμερα

Την αντίθεσή του στον άδικο πόλεμο εκφράζει σήμερα το αντιπολεμικό κίνημα και ο λαός της Θεσσαλονίκης, με συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου


ΣΕΛ.  8   -   9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ