Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ιμπεριαλισμός γεννά αυτά τα προβλήματα

Ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να πω πόσο συμφωνώ μ' αυτό που είπε η Γενική Γραμματέας ότι η αντεπίθεση πρέπει να γίνει στον τομέα των ιδεών, όπως είπε πολύ σωστά.

Υπάρχει το γεγονός ότι αυτοί που σκοτώθηκαν σ' αυτές τις επιθέσεις είναι κι αυτοί θύματα του ιμπεριαλισμού όπως τα άλλα θύματα.

Ο ιμπεριαλισμός όμως δημιουργεί ή στρεβλώνει και ειδικότερα πολιτικά προβλήματα, τα οποία επίσης χρειάζονται τεκμηριωμένη ανάλυση.

Για την πατρίδα μας καίριο -νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι- κεντρικό θέμα από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, όπως λέμε συνήθως, είναι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σέρνεται πίσω από το ΝΑΤΟ. Καθόλου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση για ταξικούς λόγους συμπρωταγωνιστεί σε όλα αυτά τα πράγματα.

Η αντίθεση σ' αυτή τη συμμετοχή της πατρίδας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να είναι εξαιρετικά τεχνικά τεκμηριωμένη, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της αντεπίθεσης στον τομέα των ιδεών. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ειδικά προβλήματα τέτοια.

Η κατάσταση στο Αιγαίο. Πολύ σωστά το ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα τι γίνεται τώρα στη σημερινή συγκυρία στο Αιγαίο. Ο ελληνικός χώρος που είναι εκεί είναι ελληνικός, δηλαδή υπάγεται από πλευράς τώρα κυριαρχίας στην Ελλάδα. Η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις αρχές που δέχονται όλοι, όλος ο κόσμος με εξαίρεση το καθεστώς της Αγκυρας και τους προστάτες του.

Η κατάσταση στην Κύπρο. Κι αυτή πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με δημοκρατικές αρχές. Χρειάζονται κι εκεί εξαιρετικά τεκμηριωμένες συγκεκριμένες προτάσεις. Η κατάσταση στα Βαλκάνια, η οποία όλοι πιστεύουμε νομίζω, όσοι είμαστε τουλάχιστον σ' αυτή την αίθουσα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία των βαλκανικών λαών και όχι με την ένταξή τους σε συλλογικά ιμπεριαλιστικά μορφώματα.

Το Παλαιστινιακό. Βεβαίως το Παλαιστινιακό, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με δημοκρατικές αρχές. Μια πάρα πολύ τεχνική και συγκροτημένη συζήτηση για το Παλαιστινιακό είναι απαραίτητη. Παλιά είχαν γίνει εξαιρετικές προτάσεις για το Παλαιστινιακό από τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Ισως είναι ο καιρός αυτές να ξανασυζητηθούν, να αποτελέσουν κέντρο του προβληματισμού.

Η κατάσταση στην Τουρκία, την οποία όλοι ξέρουμε. Το Κουρδικό, που ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση την αυτοδιάθεση. Αυτά είναι συγκεκριμένα προβλήματα, ειδικά προβλήματα που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός και αυτό το οποίο έχω να συμβάλλω είναι η ταπεινή άποψη ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεκμηριωμένες προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ