Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ο λαός έχει τώρα το λόγο

Μαζικό και μαχητικό το χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο μεγάλο λιμάνι

Αγωνιστική και μαζική ήταν η απάντηση των Πειραιωτών στον πόλεμο που οι ιμπεριαλιστές έχουν εξαπολύσει εναντίον των λαών. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι και γυναίκες έδωσαν δυναμικό «παρών» χτες στην πλατεία Κοραή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 55 μαζικών φορέων της πόλης που αποτελούν την αντιπολεμική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί και συνεχώς διευρύνεται.

Η συγκέντρωση άρχισε με τραγούδια του αγώνα από τους Γιώργο και Γιώργο, φίλους του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αγγελική Τρουμπούνα από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη. «Δε συμβιβαζόμαστε. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές της Αμερικής που κάνουν καταλήψεις στα πανεπιστήμιά τους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τη μη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, το σταμάτημα των διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ, καθώς και τη μη ύπαρξη ελληνικής συνυπογραφής στο έγκλημα που γίνεται ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η Στέλλα Αλφιέρη από την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», σημειώνοντας: «Θα είμαστε στους δρόμους και στις πλατείες μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος». Ο Μήτσος Καρακώστας από τη «Διεθνή Επιτροπή για τη διαδήλωση της Γένοβας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Να τολμήσουμε να αγωνιζόμαστε. Να τολμήσουμε να νικάμε. Να μην επιτρέψουμε νέα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Να γίνουμε εμπόδιο στην κυβέρνηση Σημίτη που τα δίνει όλα».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της αντιπολεμικής επιτροπής Πειραιά, που τόνισε: «Ο λαός έχει τώρα το λόγο. Εχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας. Εχουμε καθήκον να μπούμε εμπόδιο στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να εμποδίσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια. Να δράσουμε άμεσα, τώρα. Είναι ώρα ευθύνης. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλιάς οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη νέα κατάσταση και τις τραγικές συνέπειές της».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά κατά την οποία κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, τρομοκράτες είναι οι Αμερικανοί», «Κανένας φαντάρος δε θα πολεμήσει, του ΝΑΤΟ διαταγές δε θα ακολουθήσει», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». Εξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Παρόντες στη συγκέντρωση και διαδήλωση ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και ο Θόδωρος Δρίτσας επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Το λιμάνι της αγωνίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2023-03-01 00:00:00.0)
Η νεολαία μπροστά στην αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική πάλη(2022-05-24 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2001-10-20 00:00:00.0)
Δυναμικό «παρών» του φιλειρηνικού κινήματος(2001-09-06 00:00:00.0)
Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια(1999-04-15 00:00:00.0)
Δε σταμάτησαν ούτε στιγμή(1999-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ