Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ
Κόντρα στην παραπληροφόρηση

Στην παρέμβασή του ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Μπορούμε να μιλάμε εμείς για μετα-Μανχάταν εποχή; Οπου αρχίζει μια νέα ιστορία του κόσμου; Η πορεία αυτή της παγκοσμιοποιημένης αταξίας δεν αρχίζει μετά το Μανχάταν Αρχίζει πολύ νωρίτερα αυτή η πορεία προς τη βία. Και είναι συνάρτηση μιας οικονομικής πορείας του κεφαλαίου που δείχνει σημάδια φθοράς και αδυναμίας.

Δεν τα λέμε εμείς, τα είπε ο διευθυντής της Διεθνούς Τράπεζας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μίλησε όχι για ύφεση ακόμα - οι λέξεις παίρνουν ό,τι νόημα τους δώσει κανείς - αλλά για μια επικίνδυνη επιβράδυνση της οικονομίας. Υπήρχε ως αδυναμία του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου να κάνει αυτό που ήθελε: την παγκοσμιοποίηση των αγορών. Δηλαδή την κατάκτηση των αγορών του κόσμου με άλλα μέσα. Τώρα το επιδιώκει και με τον Γ' Παγκόσμιο πόλεμο.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να πληροφορήσουμε, διότι εκπέμπεται παραπληροφόρηση από το CNN και από όλα τα κέντρα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, και είναι συστηματική, είναι διαβρωτική, είναι αποπροσανατολιστική.

Είναι χρέος πρώτα απ' όλα των δημοσιογράφων, των παλιών και των καινούριων, γιατί βλέπετε ότι υπάρχουν ευάλωτοι συνάδελφοι, οι οποίοι αυτές τις ημέρες έχουν οργιάσει, παραπληροφορώντας.

Τώρα ανακαλύπτουν τις αδυναμίες ενός φτωχού λαού, εκεί στα υψίπεδα του Αφγανιστάν. Τώρα ανακαλύπτουν αυτά που ισχύουν ακόμα και σε πρωτόγονες κοινωνίες που είναι στην πολύ προχωρημένη δύση. Πρωτόγονες καταστάσεις και μας τα υπενθυμίζουν για να αγριέψουμε, για να αποδεχτούμε το νέο πόλεμο με όλα αυτά τα μέσα που μεθοδεύουν.

Το αντιπολεμικό μέτωπο, έχει συγκροτηθεί πολύ πριν τα τελευταία γεγονότα και εξελίσσεται.

Πιστεύω λοιπόν, ότι όλοι εμείς που είμαστε προβληματισμένοι άνθρωποι πρέπει να το ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη αντιπολεμική προσπάθεια και σε εθνικό επίπεδο και όπως φαίνεται αυτό το ίδιο πράγμα προβληματίζει και τις κοινωνίες αυτών των χωρών που εξαπολύουν αυτόν τον τρίτο πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ