Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Θέση ευθύνης μπροστά στο έγκλημα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφορικά με την επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης η επίθεση των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν. Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε:

«Είχα εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του Κόμματός μου, του ΚΚΕ, προς τον αμερικανικό λαό και είχα από την πρώτη στιγμή τονίσει ότι δεν πρέπει το αίμα των χιλιάδων θυμάτων να χρησιμοποιηθεί για να μετατραπεί η αλληλεγγύη σε υποστήριξη προς την πολιτική των ΗΠΑ, που ήταν ανέκαθεν, και εξακολουθεί να είναι, η πιο βάρβαρη μορφή κρατικής τρομοκρατίας.

Βρισκόμαστε στην ουσία σήμερα, με το ξεκίνημα των βομβαρδισμών, μπροστά στην κλιμάκωση - και με στρατιωτικά μέσα - του πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Αφγανιστάν και άλλων 59 χωρών, σύμφωνα με τη λίστα που συνέταξαν οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Δεν έχω κανένα αίσθημα αλληλεγγύης προς τον Μπιν Λάντεν ή τους Ταλιμπάν. Δεν ξεχνώ εξάλλου ότι και οι δύο είναι δημιουργήματα των ΗΠΑ για να ανατρέψουν ένα καθεστώς, που ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας γι' αυτό οφείλει να παραδεχτεί ότι είχε εξασφαλίσει τα στοιχειώδη δικαιώματα στους άνδρες και τις γυναίκες της χώρας. Και ορισμένοι που τόσο πολύ μιλούν τελευταία για την κατάσταση της γυναίκας στο Αφγανιστάν, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτοί που έβαλαν τις γυναίκες στην "μπόρκα", δηλαδή στο τσουβάλι, ήταν οι εκλεκτοί των ΗΠΑ και της Δύσης που ανέτρεψαν το καθεστώς αυτό.

Το ζήτημα που τίθεται σήμερα είναι κατά τη γνώμη μου ποια θέση επιβάλλεται να πάρει κάθε υπεύθυνος, κάθε υπεύθυνη δύναμη μπροστά σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Διαφωνώ ριζικά με τέτοιες στρατιωτικές δράσεις - και τις καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο - εναντίον χωρών και λαών με το πρόσχημα ότι είναι θύματα δικτατόρων. Αυτή η λογική στην ουσία σημαίνει ότι τιμωρούμε τους καταπιεσμένους λαούς, θύματα των δικτατόρων, σε ουσιαστική σύμπνοια με τους δικτάτορες καταπιεστές τους.

Είναι, από την άλλη, βέβαιο ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τέτοιου είδους δράσεις όχι μόνο δεν πρόκειται να παταχτεί η τρομοκρατία, αλλά αντίθετα είναι πιθανό ότι θα προκαλέσουν κλιμάκωσή της.

Ας μη γελιόμαστε. Αλλες είναι οι επιδιώξεις των ΗΠΑ: Πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές. Στρατιωτικές, γιατί η περιοχή έχει τεράστια στρατηγική σημασία. Φοβάμαι ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα φύγουν γρήγορα από την περιοχή. Πολιτικές, γιατί είχαν διαπιστώσει ότι η παγκόσμια κυριαρχία τους αντιμετώπιζε αμφισβητήσεις και μεταξύ των συμμάχων τους. Οικονομικές, τέλος, αφού πιστεύουν ότι με αυξημένη επιθετικότητα θα ξεπεράσουν τη βαθιά οικονομική κρίση που περνούν ως χώρα.

Το λυπηρό είναι ότι η ΕΕ φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τα οράματα, τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των λαών μας. Τι άλλο σημαίνει στην πράξη η συμφωνία για ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ;

Διαφωνώ επίσης ριζικά με την άποψη που διατυπώθηκε και εδώ, ότι δηλαδή η επίθεση των ΗΠΑ και της Μεγ. Βρετανίας είναι και νομικά βάσιμη, αφού η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δε δέχτηκε να εκδώσει τον Μπιν Λάντεν. Πρέπει να διερωτηθούμε πού οδηγούμαστε μ' αυτή τη λογική, που θέλει να κηρύσσεται ο πόλεμος εναντίον οποιασδήποτε χώρας δίνει άσυλο ακόμη και σε αποδεδειγμένους εγκληματίες.

Επιβάλλεται λοιπόν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μη συρθεί η ΕΕ στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά να δράσει προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης της επίθεσης και της καταπολέμησης με πολιτικά μέσα των πραγματικών αιτιών που προκαλούν την τρομοκρατία, δηλαδή της εκμετάλλευσης και καταλήστευσης του πλούτου των λαών, της εξαθλίωσης που έρχεται ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης, της εθνικής καταπίεσης, της άσκησης κρατικής τρομοκρατίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμη να το παραδεχτούν(2004-06-19 00:00:00.0)
Πόλεμος και κυνηγητό της εξουσίας(2001-12-19 00:00:00.0)
Μέχρι νεωτέρας...(2001-09-29 00:00:00.0)
Αναμένοντας την επίθεση(2001-09-25 00:00:00.0)
Απόπειρες «προσέγγισης»(2001-02-08 00:00:00.0)
Επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικών στόχων(1999-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ