Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΥΠΡΟΣ
Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας οι βρετανικές βάσεις

Πανέτοιμες να συνδράμουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις επιχειρήσεις τους εναντίον του Αφγανιστάν, είναι οι βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι και την Επισκοπή, όπου το τελευταίο 24ωρο επικρατεί κατάσταση συναγερμού, η οποία εκδηλώνεται με αυξημένες στρατιωτικές κινήσεις, αλλά και έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Σχετική, έμμεση αλλά σαφής, επιβεβαίωση για την ετοιμότητα που υπάρχει, έγινε από αξιωματούχο των βάσεων.

Αεροσκάφη και στρατεύματα πηγαινοέρχονται συνεχώς στις βάσεις Ακρωτηρίου και Επισκοπής, ενώ τοποθετήθηκαν τεθωρακισμένα έξω από τις πύλες σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δημιουργήθηκαν αναχώματα σε μικρή απόσταση από τις εισόδους, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος σε διερχόμενα οχήματα και επιπλέον έχει γίνει καλύτερη φωταγώγηση συγκεκριμένων χώρων.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των βάσεων Ρομπ Νιντ, ανέφερε ότι «αν και η επίθεση που έγινε από τις ΗΠΑ είναι πολύ μακριά από τις βάσεις, ωστόσο έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας».

Οι βρετανικές βάσεις στηρίζουν την άσκηση που διεξάγεται στο Ομάν, αλλά όπως είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, υπάρχει ετοιμότητα για παροχή υλικού και διευκολύνσεων στις ΗΠΑ αν αυτό ζητηθεί.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι βάσεις στην Κύπρο δεν είναι οι καλύτερες για παροχή διευκολύνσεων εναντίον του Αφγανιστάν.

Σε ερώτηση, αν οι βάσεις στην Κύπρο θα αναμειχθούν στις επιχειρήσεις των Αμερικανών, ο Ρομπ Νιντ, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.

Αναφορικά με το ρόλο των βρετανικών ραντάρ, είπε ότι το ραντάρ στον Τρόοδο δεν καλύπτει την περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ, επισημαίνοντας όμως ότι «λειτουργούν πολύ καλά οι τηλεπικοινωνιακές διευκολύνσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια».

Στο μεταξύ, σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκεται και η Λιμενική Αστυνομία, μετά από σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από το αρχηγείο. Ο διοικητής της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Θεόδωρος Στυλιανού, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ελέγχου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, σε όλα τα λιμάνια και τις μαρίνες. Αυξήθηκε η πυκνότητα και ο αριθμός των ακάτων που περιπολούν στη θάλασσα, αφού ο φόβος της έλευσης λαθρομεταναστών είναι έντονος, λόγω κυρίως και της καλοκαιρίας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα. Εχουν, επίσης, περιοριστεί οι άδειες με ταυτόχρονη αύξηση των υπερωριών.

Κίνηση υπέρ του ψευδοκράτους από το Πακιστάν

Κίνηση που συνιστά εν πολλοίς έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους Ντενκτάς συνιστά η ενέργεια της πακιστανικής κυβέρνησης να αποστείλει στα κατεχόμενα εκπρόσωπο της πρεσβείας της στην Αγκυρα.

Ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη προς τις επιχειρήσεις των Αγγλοαμερικανών εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο Αφγανιστάν, η τουρκική πλευρά κινείται για την επίτευξη του πολιτικού στόχου της στο Κυπριακό. Την αναβάθμιση, δηλαδή, αρχικά του ψευδοκράτους και μεταγενέστερα την αναγνώρισή του.

Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος του Πακιστάν στην Αγκυρα, συνταγματάρχης Τζαφέρ Ιλμπά πήγε προχτές, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Μπαϊράκ, στα κατεχόμενα ως φιλοξενούμενος των λεγόμενων «Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας». Ο Πακιστανός επίσημος έφθασε στο ψευδοκράτος από την Αγκυρα στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, όπου προέβη και σε δηλώσεις για τις εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία.

Ο Πακιστανός Στρατιωτικός Ακόλουθος επανέλαβε τη θέση της χώρας του για υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ