Από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτη του 2016 |
Επισήμως, και όπως αναφέρεται από τα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Δευτέρας όπου αναμένεται να παραστεί και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, «θα αποτελέσει ευκαιρία για την αξιολόγηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία, μεταξύ άλλων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών». Παραπέρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης πώς να προωθήσουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, με βάση τον «αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα», όπως αυτές αποτυπώνονται πάνω στις μπίζνες του κεφαλαίου αλλά και στην όξυνση των ανταγωνισμών σε Μ. Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο της Δευτέρας με τη γενική θέση, όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ότι ως ΕΕ «πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο».
Τοποθέτηση ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τη θέση των ΗΠΑ, όπως την εξέφρασε την ίδια μέρα στην Αθήνα με συνέντευξή του στον ιστότοπο «News 24/7» ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ότι πρέπει «να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα», και ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει «συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Οτι «όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», «δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».
Ο πρέσβης έλεγε, άλλωστε, με αφορμή και την εμπλοκή στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και επιχειρώντας να απαντήσει στο ότι οι ΗΠΑ παίζουν το ρόλο Πόντιου Πιλάτου στην υπόθεση ότι η Αμερική υποστηρίζει αυτήν την «προσέγγιση του πρωθυπουργού Τσίπρα», για να συνεχιστεί η «επικοινωνία» με την Αγκυρα. «Μιλάμε», πρόσθετε, «για 2 συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν παρόμοια συμφέροντα σχετικά με την Τουρκία» και ότι «έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενής επικοινωνίας μεταξύ μας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσο αναπτύσσουμε τις αντίστοιχες ατζέντες μας σε σχέση με την Τουρκία», παραπέμποντας σε διμερείς μπίζνες στον Τουρισμό, στα ακίνητα και άλλους κλάδους.
Στο μεταξύ, οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη από την 1η Μάρτη. Ενώ σε συνέχεια των προκλήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επανέφερε, με δηλώσεις του μες στη βδομάδα, τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες. Ταυτόχρονα, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι καθημερινές, όπως την περασμένη Πέμπτη που τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, γιατί δήθεν παραβίαζε το τουρκικό FIR.