Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πετάνε τη σκούφια τους

Πετάνε τη σκούφια τους τα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης για τον «οργασμό» που συντελείται στις περιφέρειες και τους δήμους τους, με επίκεντρο είτε την «ανάπτυξη», είτε το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων για την αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα τούς στηρίζει, συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές στα «αναπτυξιακά» συνέδρια της κυβέρνησης, καταθέτοντας προτάσεις που κατά περίπτωση ενσωματώνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο ανά περιφέρεια. Σε άλλες περιπτώσεις, στελέχη της Τοπικής Διοίκησης πανηγυρίζουν για τη συγκρότηση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στις περιοχές τους, φωτογραφίζονται με τους διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας που «οργώνουν» την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, διαφημίζουν σαν «αναβάθμιση» την εμπλοκή των περιοχών τους σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχέδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, που «δεν κρατιέται» περιμένοντας τις ΗΠΑ να αγοράσουν το λιμάνι και να στήσουν βάση ελικοπτέρων στην πόλη του. 'Η ο δήμαρχος Σύρου, που πετάει από τη χαρά του για το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι και τα Ναυπηγεία. 'Η ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που υπερηφανεύεται ότι έχει συναντηθεί όχι μία, ούτε δύο, αλλά 12 φορές με τον Αμερικανό πρέσβη. Η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού για το κεφάλαιο και της συμφωνίας κυβέρνησης - ΗΠΑ για αναβάθμιση της Ελλάδας ως ορμητήριου επεμβάσεων και πολέμου περνάει μέσα και από την Τοπική Διοίκηση, τα στελέχη της οποίας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τους κινδύνους που απειλούν το λαό.

Είναι εδώ

Εναν «μίνι» απολογισμό των «επιτευγμάτων» της στους πλειστηριασμούς ακινήτων και τις κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία δημοσιοποίησε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 21 Μάρτη, από τους 318 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν, 37 ανεστάλησαν, 185 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, ενώ 96 υπήρξαν άγονοι. Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων, αυτές έφτασαν τις 17.500 μόνο τον τελευταίο μήνα, μέσω της Εφορίας, ενώ σε καθημερινή βάση διενεργούνταν 711 κατασχέσεις, για όσους οφείλουν ποσά πάνω από 500 ευρώ. Είναι φανερό ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει πάρει φωτιά ενόψει της τέταρτης «αξιολόγησης» και ενώ ετοιμάζονται αλλαγές στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σε βάρος βέβαια των οφειλετών. Η κυβέρνηση τρέχει να πιάσει τα πλάνα της σε εισπράξεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση και το μαστίγιο, όπως κάνει σε βάρος όσων διαδηλώνουν για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η «μετά μνημόνιο» εποχή είναι ήδη εδώ και το φωνάζει...

Γενικώς

Σε απογευματινή εκπομπή της ΕΡΤ, τα «λαγωνικά» της ασχολήθηκαν με την προκαταρκτική για την υπόθεση «NOVARTIS», με αφορμή την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων. Εκεί λοιπόν, αφού εξάντλησαν όλα τα φιλο-ΣΥΡΙΖΑίικα επιχειρήματα, στον ανταγωνισμό τους με τα άλλα αστικά κόμματα, η κεντρική παρουσιάστρια θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει πρώτο από την Επιτροπή, λέγοντας: «Είναι πάγια τακτική του ΚΚΕ να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και να αποχωρεί ...γενικώς». Είναι εμφανής η προσπάθεια της ΕΡΤ να δημιουργήσει «γενικώς» εντυπώσεις για την πεντακάθαρη στάση του ΚΚΕ και στο ζήτημα της «NOVARTIS». Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της Επιτροπής δεν είναι η διερεύνηση της αλήθειας, στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό, αλλά η αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και η συμβολή στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Γι' αυτό το ΚΚΕ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει, όπως και έκανε, όταν οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της Επιτροπής. Για παράδειγμα, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει προς εξέταση τους προστατευόμενους μάρτυρες και περιορίστηκε στους εμπλεκόμενους πολιτικούς, που είχαν άλλωστε μιλήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής. Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι «γενικώς», αλλά απτά και συγκεκριμένα. Καλό θα ήταν, επομένως, να λείπουν οι εξυπναδούλες των δημοσιογράφων - προπαγανδιστών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συχνότητα της ΕΡΤ, όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ.

Γιάννης κερνάει

Με αφορμή τη δωρεά μεγάλου ιδιωτικού Ιδρύματος στο κρατικό σύστημα της Υγείας, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά, πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση, για τη σημασία της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», που βοηθούν το κράτος να καλύψει λαϊκές ανάγκες. Ορισμένοι πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, καλώντας το λαό να αναρωτηθεί πώς θα ήταν η χώρα «αν δεν υπήρχαν η ΕΕ και το κεφάλαιο», όπως έγραφε τις προάλλες μια εφημερίδα, ισχυριζόμενη ότι ούτε αεροδρόμια θα είχαμε, ούτε νοσοκομεία, επειδή το κράτος είναι φτωχό και τα δημοσιονομικά του χάλια!

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η λογική αυτή είναι προέκταση της προπαγανδιστικής γραμμής της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για το ζήτημα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Τι λένε; Οτι για να παραχθεί πλούτος και να υπάρχουν δουλειές, θα πρέπει να βελτιωθεί το «επενδυτικό περιβάλλον» για τους μεγάλους ομίλους. Αυτό προϋποθέτει όμως να συντριβούν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, μεταξύ αυτών και της Υγείας, απ' όπου το κράτος αποσύρεται ολοένα και περισσότερο, ενώ και η εργοδοσία απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της, για να μειώσει το «μη μισθολογικό κόστος». Πάνω εκεί, το κεφάλαιο μεταμφιέζεται σε «από μηχανής θεό» και δαπανά σε «χορηγίες» ένα μέρος του πλούτου που κλέβει από τους εργαζόμενους και το λαό, για να διαφημίζει τις «ευαισθησίες» του. Εν ολίγοις, Γιάννης κερνάει (με φιλανθρωπίες και χορηγίες) και Γιάννης πίνει (με ένταση της εκμετάλλευσης και μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του), με την κυβέρνηση σε ρόλο ...κάπελα!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org