Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επαγρύπνηση και πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Κάλυμνο

Διήμερη περιοδεία σε Κω και Κάλυμνο πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Μάρτη. Την πρώτη μέρα της περιοδείας, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το Λιμενικό Σώμα στην Κάλυμνο και το Κέντρο του ΚΕΘΕΑ. Συναντήθηκε, επίσης, με τον δήμαρχο του νησιού, Γιάννη Γαλουζή, όπως και με ψαράδες και σπογγαλιείς.

Το απόγευμα της Πέμπτης μίλησε σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κάλυμνο.

Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ από τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Κω, στο φύλλο της Τρίτης.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα από εδώ, από την Κάλυμνο, από τα Δωδεκάνησα θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου αυτών εδώ των νησιών, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, εδώ σ' αυτήν την ακριτική γωνιά της χώρας μας.

Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους όσοι ανησυχούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Ξέρετε πως το ΚΚΕ δεν μασάει τα λόγια του. Μιλάει ανοιχτά στην εργατική τάξη, στο λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, προσπαθεί να τον προετοιμάσει για να τις αντιμετωπίσει.


Ετσι και τώρα το ΚΚΕ μιλάει ανοιχτά, θέτει ανοιχτά στο λαό την ανησυχία και τους προβληματισμούς του για την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία και κλιμακώνεται όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, όσο στη Θράκη και το Αιγαίο!

Το ΚΚΕ δεν περίμενε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη Θράκη για να μιλήσει για την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, για τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής.

Το ΚΚΕ δεν περίμενε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα Ιμια, τα νησιά του Αιγαίου, τη συνθήκη της Λοζάνης.

Δεν περίμενε να τα ακούσει όλα αυτά διά στόματος του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος με την επίσκεψή του στην Ελλάδα άρπαξε την ευκαιρία, που του έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και έβαλε επίσημα στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της χώρας του.

Και βεβαίως το ΚΚΕ δεν περίμενε το σοβαρό επεισόδιο με το χτύπημα του σκάφους του Λιμενικού, τον συνεχή αποκλεισμό των νησίδων από τουρκικά πλοία, την παρ' ολίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική κανονιοφόρο, την παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό Αμυνας.

Ούτε, βέβαια, την απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλες καθημερινές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις.


Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά, ανοιχτά, απευθύνει κάλεσμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας του λαού μπροστά σ' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, εξελίξεις οι οποίες φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, άμεσης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας.

Εδώ και χρόνια επιμένει να αναδεικνύει συνολικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου «έχουν βγει τα μαχαίρια», όπως συνηθίζουμε να λέμε, ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες.

«Μήλον τις Εριδος» ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής, οι δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, ο γεωστρατηγικός έλεγχος της περιοχής, των αγορών.

Κι αν θέλει να δει κανείς το πώς οι ιμπεριαλιστές διεκδικούν το «μήλον της Εριδος» για λογαριασμό τους, ας ρίξει μια ματιά στη Συρία όπου εδώ και 8 χρόνια μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Μπορεί το «Ισλαμικό Κράτος», οι λεγόμενοι τζιχαντιστές, να ηττήθηκαν στρατιωτικά, αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές ως πολυεργαλείο για την επέμβαση στη Συρία.

Ομως ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα της χώρας διευρύνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ενώ οι αστικές τάξεις των γειτονικών χωρών της Τουρκίας, του Ιράν, του Ισραήλ και άλλων διεκδικούν κι αυτές μερίδιο.


Η τελευταία εξέλιξη με την κατάληψη της πόλης του Αφρίν, στη Βόρεια Συρία από την Τουρκία, είναι ένας ακόμα επικίνδυνος κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας της γειτονικής μας χώρας, η οποία με δύο ήδη στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» κατέχει συριακό έδαφος και προωθεί σχέδιο διαμελισμού της χώρας.

Γι' αυτό, λοιπόν, επιμένουμε ότι την τουρκική επιθετικότητα πρέπει να τη δούμε δεμένη με τις επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής όπου η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της.

Και εκδηλώνεται η αντιπαράθεσή της με την ελληνική αστική τάξη, η οποία εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά, διεκδικεί για λογαριασμό των ελληνικών μονοπωλίων μερίδιο από τη μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη. Κι απ' αυτήν την αντιπαράθεση, απ' αυτόν τον ανταγωνισμό δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το αντίθετο.

ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν εξασφαλίζουν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ακολουθεί την πάγια τακτική του εφησυχασμού και της συγκάλυψης.

Βέβαια, είναι διαφορετικό να μην καλλιεργείς κλίμα τρόμου, φοβίας, ανασφάλειας και είναι άλλο να κρύβεις την πραγματικότητα, να μην ενημερώνεις, να μην προετοιμάζεις τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους.

Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις, πριν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθησυχάζουν το λαό «διεθνοποιώντας» υποτίθεται την τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας στην ουσία παράπονα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να εισπράξουν απλές δηλώσεις που παραπέμπουν στον Πόντιο Πιλάτο.

Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστια, γιατί έχουν αναγορεύσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε εγγυητές της ασφάλειας στο Αιγαίο, ενώ αποτελούν παράγοντες αστάθειας.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και είναι πάρα πολύ ισχυρά και στα Βαλκάνια, και στο Αιγαίο, και στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν ενδιαφέρονται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Το αντίθετο.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ενδιαφέρονται για τα κέρδη των μονοπωλίων που έχουν βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Ακόμη κι αν για τα δικά τους συμφέροντα εμφανίζονται ως αντίπαλοι της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν, αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει. Αν προκύψει π.χ. ένας νέος συσχετισμός στην Τουρκία, αν καταλήξουν σε νέους συμβιβασμούς για τη μοιρασιά και τα ανταλλάγματα, είτε στη Συρία, είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο.

Γι' αυτόν το λόγο η ΝΑΤΟική αρμάδα βρίσκεται στο Αιγαίο και όχι για τους πρόσφυγες, αυτούς δηλαδή που και το ΝΑΤΟ ξεσπιτώνει, από τη Συρία και άλλες εστίες επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών.

Μάλιστα, αν ρωτηθούν τα στελέχη του Λιμενικού βορειότερα από εδώ, θα μας πουν ότι ούτε έναν ναυαγό δεν έχουν περισυλλέξει οι ΝΑΤΟικοί, που προσκάλεσε στο Αιγαίο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

Χώρια που με το που ανέλαβε ο ΝΑΤΟικός στόλος σ' εκείνη την περιοχή θυμόμαστε όλοι την κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και τα περιστατικά σε σχέση με τις Οινούσσες, την Παναγιά, τα Ιμια κ.ο.κ.

Γι' αυτό δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έτρεξε να αξιοποιήσει τις «ρωγμές» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία για να αναλάβει αυτή το ρόλο του σημαιοφόρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα παραμύθιαζε το λαό ότι «η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ειρήνης», κρύβοντας την πραγματικότητα, ότι στην περιοχή μας συγκρούονται παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία μετέτρεψε και μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών όπως απέδειξε η χρήση της Σούδας.

Αναβαθμίζει τις αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα όπως συμβαίνει με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και το νησί της Σύρου, που οι Αμερικανοί θέλουν να το μετατρέψουν σε μια δεύτερη, «μικρή Σούδα» για τις στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ.

Ενισχύει τον ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αποδεικνύεται ο πιο καλός πελάτης του ΝΑΤΟ.

Ακόμα και το 2017 η Ελλάδα ήρθε δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες, ξεπερνώντας το στόχο του 2% του ΑΕΠ, που έχουν συμφωνήσει οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

Για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες «λεφτά υπάρχουν».

Αλλά όταν πρόκειται να στηριχτεί, για παράδειγμα, το Λιμενικό Σώμα σε μέσα, υποδομές, με κονδύλια στήριξης του προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ανθρωπιστικό του έργο, για να ανταποκριθεί στα ζητήματα έρευνας - διάσωσης και διαφύλαξης του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, ζητήματα τα οποία αξιοποιούνται απ' την τουρκική πλευρά για τους δικούς της σκοπούς και για να εγείρει διεκδικήσεις, τότε υπάρχει «δημοσιονομική στενότητα».

Μπορεί ο πρωθυπουργός στα λόγια να έδωσε συγχαρητήρια στο Λιμενικό, μετά το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια, αλλά κουβέντα δεν είπε για την ενίσχυση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, ώστε να είναι ικανό να δίνει τη μάχη για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο, τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Ελλείψεις όμως σ' αυτούς τους τομείς αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμη και η ζωή τους σε κίνδυνο.

Κουβέντα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών και το υπόλοιπο προσωπικό, που υπηρετεί στα νησιά του Αιγαίου, στην καθημερινή τους ζωή.

Από τη μια πλευρά, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με το υψηλό κόστος διαβίωσης (πανάκριβο ενοίκιο, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.) και από την άλλη με τις συνεχείς περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, τις κατασχέσεις, τα χαράτσια, την υψηλή φορολογία.

Οι ΝΑΤΟικές δαπάνες δεν γιγαντώθηκαν εξαιτίας μόνο του κακού γείτονα, ούτε βέβαια υπηρετούν την άμυνα της χώρας.

Είναι δαπάνες για συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 12 αποστολές εκτός συνόρων, που επιτάσσουν τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ και αφορούν ξένα για το λαό μας συμφέροντα.

Αποστολές, οι οποίες εκτός του ότι στοιχίζουν οικονομικά στοιχίζουν και αμυντικά, αφού στέλνουν δυνάμεις εκτός συνόρων αδυνατίζοντας έτσι την άμυνα της χώρας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει, εδώ και τώρα, όλες τις στρατιωτικές μονάδες και το προσωπικό από τις αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όποιο «καπέλο» και αν έχουν, όπως για παράδειγμα αυτό του ΟΗΕ.

Από τη μια, η τακτική του εφησυχασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από την άλλη η κριτική για την κυβερνητική ανευθυνότητα και ανικανότητα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων θέλει να κρύψει ότι όλοι τους συναντιούνται στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, ουσιαστικά αναβάθμισης της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, αναβάθμισης των κινδύνων για την εργατική τάξη, το λαό.

Με παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ φτιάχτηκαν «γκρίζες ζώνες»

Εχει, λοιπόν, μια αξία, να θυμίσουμε από δω, από την Κάλυμνο, που έζησε το Γενάρη του 1996 από πρώτο χέρι την επιθετικότητα της Τουρκίας, με τη λεγόμενη κρίση των Ιμίων, τη στάση που κράτησαν τότε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Μετά τα Ιμια, με παρέμβαση των ΗΠΑ, συμφωνήθηκε: «Ούτε στρατός, ούτε πλοία, ούτε σημαίες». Ακολούθησε η συμφωνία της Μαδρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (1997) μεταξύ Ντεμιρέλ - Σημίτη παρουσία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και έδωσε «αέρα στα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων.

Επίσης, συμφωνήθηκε «... μη λήψη μονομερών μέτρων, που θα διαταράξουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο».

Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι ουσιαστικά «νομιμοποιήθηκε» το λεγόμενο casus belli (αιτία πολέμου), που έχει ψηφιστεί από την τουρκική Βουλή από το 1995, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια όπως έχει δικαίωμα (από τα 6 μίλια που είναι σήμερα).

Η ΕΕ δεν έμεινε αμέτοχη.

Το Δεκέμβρη του 1999 με την απόφαση του Ελσίνκι αποφασίστηκε η διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ και η τότε ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών», αποδέχτηκε δηλαδή να συζητήσει τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι γενικότερα η Τουρκία δεν δέχεται τις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας και διεκδικεί:

-- Περιορισμό του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 από τα 10 μίλια που είναι σήμερα και στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε συνεχείς παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. (Η Ελλάδα έχει ορίσει από το 1931 τα 10 ναυτικά μίλια ως εθνικό εναέριο χώρο).

-- Διχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και μη αποδοχή αυτού του δικαιώματος για τα ελληνικά νησιά γενικότερα.

-- Η Τουρκία διεκδικεί περιορισμό των ελληνικών αρμοδιοτήτων στο FIR (Flight Information Region - Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων), που περιλαμβάνει εθνικό και το διεθνή εναέριο χώρο, όπου η χώρα έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των πτήσεων. Τα όρια του FIR Αθηνών έχουν οριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Στο FIR η Τουρκία (όπως και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) δεν δέχεται να καταθέτουν τα στρατιωτικά της αεροσκάφη σχέδια πτήσης στην Αθήνα για πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο και αμφισβητεί τα όρια του FIR Αθηνών, διεκδικώντας τη διχοτόμηση του Αιγαίου από βορρά προς νότο στον γνωστό 25ο μεσημβρινό.

-- Τον 25ο μεσημβρινό, επίσης, η Τουρκία βάζει σαν σύνορο για τις επιχειρήσεις - ασκήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR).

Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι τις διεκδικήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας δεν τις προβάλλει βέβαια ο τουρκικός λαός, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά;

Γιατί τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να προβληματιστούν για το γεγονός ότι, ενώ η χώρα ανήκει σε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν έχει εξασφαλισμένα τα σύνορά της.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του, ενώ θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να σκεφτούν τι κέρδισε και τι κερδίζει ο λαός μας από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, από τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με βάσεις, στρατηγεία, αεροδρόμια, με βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

Τι κέρδισε ο λαός από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, για τις επιδρομές, τις επιθέσεις, τους πολέμους και τους σφαγιασμούς των λαών; Πέρα από την επικίνδυνη εμπλοκή, συμμετοχή της Ελλάδας στο μακέλεμα άλλων λαών, με τους οποίους δεν έχει να χωρίσει τίποτα.

Κι αν ορισμένοι επιμένουν να λένε «ότι αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα», μάλλον θέλουν να κρύψουν τα χειρότερα που έχει κάνει το ΝΑΤΟ και αυτά που κατά την πρόσφατη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αποφάσισαν τη συγκρότηση δύο νέων διοικήσεων στη δομή του ΝΑΤΟ. Μια που θα εξασφαλίζει τις γραμμές επικοινωνιών μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης στον Ατλαντικό και μια για ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Προφανώς πρόκειται για συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ήδη έχουν αποφασίσει σε προηγούμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι τα χειρότερα, και τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μας έχουν μπλέξει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους με τους ιμπεριαλιστές και ειδικά η σημερινή που δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη προθυμία.

Να, λοιπόν, γιατί τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις και τα ξένα στρατηγεία, για να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι οι στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων.

Οι εργαζόμενοι ματώνουν για τα κέρδη του κεφαλαίου

Τα ίδια ακριβώς που είπε πριν από μερικούς μήνες, εδώ στην Κάλυμνο, ο κ. Τσίπρας, περί δήθεν εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τα επανέλαβε πριν λίγες και από ένα άλλο νησί, τη Σύρο.

Μόνο που ξέχασε να πει τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους των νησιών, για τους νησιώτες της Καλύμνου και την πρόσβασή τους σε δημόσιες και δωρεάν παροχές Υγείας και Παιδείας, για την επικοινωνία τους με τα μεγαλύτερα νησιά και τον Πειραιά...

Τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειες που θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν, να ζουν στον τόπο τους, για όλους όσοι, όπως και ο κ. Τσίπρας λέει, «φυλάνε Θερμοπύλες»...

«Μετά από οκτώ χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας, μπορούμε να αισιοδοξούμε», λέει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει, «βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στο λαό μας και όχι μονάχα σε μία ελίτ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την "κρέμα" και άφηνε όλο το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία».

Και η κοροϊδία συνεχίζεται όταν κ. Τσίπρας λέει «είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση. Θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό. Διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας».

Τι λέει ο κ. Τσίπρας;

Ολοι μαζί, δηλαδή όλοι μαζί οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες και ψαράδες όπως εδώ στην Κάλυμνο, να ματώνουμε, για να σηκωθούν πιο ψηλά τα κέρδη των λίγων, της πλουτοκρατίας, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μόνο που δεν πληρώσαμε όλοι μαζί τα βάρη της κρίσης!

Δεν ματώσαμε όλοι μαζί από τους χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων.

Δεν γονατίσαμε όλοι μαζί για να πιαστούν οι στόχοι, για να πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή, τα ματωμένα πλεονάσματα!

Ολες οι αστικές κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, μαζί με τα επιτελεία του συστήματος, δούλεψαν πολύ καλά το «όλοι μαζί» στα χρόνια της κρίσης.

Οχι μόνο για να κρύψουν το χαρακτήρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, να «βγάλουν λάδι» το εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση με το λαό να πληρώνει τη λυπητερή, για να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό στους στόχους για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Αυτός ο στόχος θα παραμένει ακόμα κι αν τα μνημόνια αντικατασταθούν από ένα πρόγραμμα διά χειρός της ελληνικής κυβέρνησης, πρόγραμμα βέβαια που θα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Γι' αυτό δεν πρόκειται να καταργηθούν οι χιλιάδες εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων, γι' αυτό δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να αναπληρώσουν τις απώλειες, να πάρουν πίσω όλα όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης.

Απευθύνουμε κάλεσμα επαγρύπνησης μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις και συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Κάλυμνο και στην Κω, γιατί το νησί σας, όπως και ολόκληρο το Αιγαίο, η Θράκη, βρίσκεται στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, η οποία κλιμακώνεται, αλλά και στο στόχαστρο των αστικών κυβερνήσεων της οικονομικής κρίσης και του διεφθαρμένου συστήματος.

Θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργάτες, στους ανέργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, που έχουν ζήσει την κρίση των Ιμίων του '96, που έζησαν το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο με το ελληνικό σκάφος, ανησυχούν κάθε φορά που βλέπουν τα τουρκικά σκάφη, όταν πάνω από το κεφάλι τους πετάνε τα τουρκικά αεροσκάφη.

Απευθυνόμαστε στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου όχι για να τους καθησυχάσουμε, ούτε για να τους χαϊδέψουμε τα αυτιά, όπως κάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά για να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, του λαού, από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων.

Εμείς οι κομμουνιστές δεν εφησυχάζουμε.

Αντίθετα, απευθύνουμε κάλεσμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας στους εργάτες, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Σας απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Γιατί, όπως και σεις, θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον, ξέρουμε ότι αυτό μας το στερεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Θέλουμε να μείνουμε, να δουλέψουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, ακόμα κι αν αυτός ο τόπος είναι τα ακριτικά νησιά μας, το ακριτικό νησί της Καλύμνου.

Γιατί, όπως και σεις, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας, τους Τούρκους εργαζόμενους, με τους οποίους βράζουμε στο ίδιο καζάνι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.

Γι' αυτό αντιπαλεύουμε τον εθνικισμό, απομονώνουμε παντού τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, τα τσιράκια του συστήματος, τους υμνητές του Χίτλερ και της χούντας.

Τώρα όλοι και όλες με το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αναδεικνύει το χαρακτήρα του πολέμου ως σφαγής των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για το μοίρασμα των αγορών και των ζωνών επιρροής.

Επιμένει να αναδεικνύει ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα - στρατιωτικά κυρίως - μέσα.

Οπως σήμερα η πολιτική για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία μεγαλώνει σε συνθήκες κρίσης, όπου επικρατεί η ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, έτσι και ο πόλεμος είναι η συνέχιση αυτής της πολιτικής με βίαια στρατιωτικά μέσα, με στόχο την κατάκτηση αγορών, σφαιρών επιρροής, ελέγχου πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Γιατί το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που κλέβουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης, σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους.

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει τι σημαίνει για το λαό η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Επιμένει να μιλάει για τον πόλεμο και τις αιτίες του, ταυτόχρονα όμως πρωτοστατεί ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά αποκαλύπτει τι σημαίνει για την εργατική τάξη, το λαό της Ελλάδας η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ποιος ωφελείται και ποιος ωφελήθηκε.

Θέτει το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα, με ανάπτυξη - συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, όπου η εργατική τάξη, ο λαός θα είναι κυρίαρχος και αφεντικό του πλούτου που παράγει.

Ελάτε να παλέψουμε μαζί για να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Κανείς στρατιωτικός ή νεολαίος φαντάρος της πατρίδας να μη δώσει το αίμα του σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο εκτός συνόρων, κάτω από ξένη σημαία.

Ολοι μας είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της χώρας, στον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα και πουθενά αλλού! Ταυτόχρονα είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας στη χώρα μας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών στη γειτονιά μας, σε όλο τον κόσμο.

Οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη Ιστορία μας, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να αποκρουστεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν και όποτε τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνουμε από τώρα ότι δεν δείχνουμε και καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που κάνει τον πόλεμο. Καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που υποκινεί ή συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του.

Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού, έτσι ώστε επιστέγασμα και έπαθλο αυτής της πάλης να είναι η εργατική εξουσία, η ανάπτυξη και ευημερία για το λαό, με ειρήνη και ευτυχία για όλους και όλες, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται.

Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών.

Να γυρίσουμε την πλάτη στα ύπουλα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας και συνεννόησης», που θέλουν να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό, στα σχέδια του κεφαλαίου και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Θέλουν να κρύψουν ότι άλλη είναι η πατρίδα του λαού και άλλη η πατρίδα του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η εργατική τάξη, ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αυτή που έχει χτίσει με κόπους και θυσίες, με την εργατική του δύναμη.

Δεν υπερασπίζεται το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, που κλέβει τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη του δεν διστάζει να την στείλει στη φωτιά του πολέμου.

Τώρα όλοι και όλες με το ΚΚΕ.

Που θέτει μπροστά στην εργατική τάξη το καθήκον να χαράξει τη δική της πάλη, μαζί με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα και το κίνημά τους, για να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων ή της δήθεν «ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο» των λαών.

Τώρα όλοι και όλες με το ΚΚΕ.

Για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία χωρίς ανεργία, κρίσεις και πολέμους, που δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟφροσύνη(14/5/2019)
Ομολογούν ότι η «αυξημένη ναυτική παρουσία» στοχεύει Μόσχα(9/3/2016)
Ζητά «να ξεκινήσει άμεσα» η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων(25/2/2016)
Οι πατριώτες δεν ξεπουλάνε την πατρίδα τους(26/1/2002)
Ανεπιθύμητοι στη Σάμο οι Παπανδρέου - Τζεμ(23/6/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org