Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Παζάρια υπό το βλέμμα ΗΠΑ και ΕΕ, στο φόντο ευρύτερων διευθετήσεων

Από την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια
Με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, την επόμενη Παρασκευή 30/3 στη Βιέννη, αναμένεται να συνεχιστεί το παζάρι Αθήνας - Σκοπίων γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ως κομμάτι για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Προηγήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή η μετάβαση στα Σκόπια του Ν. Κοτζιά και οι επαφές του εκεί με τον Ν. Ντιμιτρόφ, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Α. Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μίτσκοσκι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το διμερές σχέδιο συμφωνίας που είχε αποστείλει προ ημερών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και οι αντιπροτάσεις της τελευταίας, ενώ πέρα από τους «χαμηλούς τόνους», σαφής είναι η προσπάθεια να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στο όνομα (φαίνεται να προκρίνεται το «Γκόρνα Ματσεντονίγια», αμετάφραστο), ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να παρακαμφθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με την απαλοιφή αλυτρωτικών στοιχείων.

Η «βιασύνη» εξάλλου για την ένταξη συνολικά των Δ. Βαλκανίων έχει να κάνει με την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, ιδιαίτερα με τη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, ανήμερα της μετάβασης του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια, σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ («News 24/7»), περιέγραψε τα σχέδια των ΗΠΑ «να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι χώρες (σ.σ. της Δυτικής Βαλκανικής) παραμένουν στον ευρωπαϊκό δρόμο, προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, και συνεχίζουν να προωθούν τις μεταρρυθμίσεις».

Ειδικά για το Σκοπιανό, έλεγε ότι «μας ενδιαφέρει να δούμε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχει παρουσιαστεί». Πρόσθεσε, βάζοντας την υπόθεση σε πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων στην περιοχή, ότι «τώρα, με την πρόοδο σε ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων, με την πρόοδο στα ζητήματα της Αλβανίας (σ.σ. καθορισμός θαλασσίων ζωνών), υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα για να ανοίξει τα κανάλια της επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας». Συμπλήρωσε δε ότι «το να λυθεί το θέμα της ονομασίας είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μια ευρύτερη διαδικασία συνεργασίας».

Στο «τραπέζι» η διευθέτηση εκκρεμοτήτων και με την Αλβανία

Εξάλλου, σε επίσπευση των διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παραπέμπουν οι δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, αλλά και η φημολογούμενη επίσκεψη για τις γιορτές του Πάσχα του Αλ. Τσίπρα στην Αλβανία.

Αθήνα και Τίρανα έχουν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, που θα επιτρέψει την εκμετάλλευσή τους βόρεια της Κέρκυρας. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας παραπέμπει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την προηγούμενη συμφωνία.

Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις επισπεύδονται λίγο καιρό μετά την περιοδεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοδεία αυτή φαίνεται ότι δρομολογεί την πιο αποφασιστική διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή αναβιώνουν εθνικισμοί, που αξιοποιούνται στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών.

Απαντώντας πάντως στα περί «Μεγάλης Αλβανίας», ο Ι. Μέτα δηλώνει ότι πρόκειται για «αστικό μύθο» και ότι τα «πλέον φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια της Αλβανίας ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται «στρατηγικής σημασίας» από την αλβανική πλευρά, ενώ ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα που ξεχωρίζει είναι η κατάργηση του νόμου που διατηρεί τυπικά την εμπόλεμη κατάσταση, ώστε να μπορούν Αλβανοί πολίτες να διεκδικήσουν τα «δικαιώματα ιδιοκτησίας τους» στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ