Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Λέει όχι στο νέο ΧΥΤΑ «Μουσαμά» και απαιτεί το κλείσιμο της χωματερής Φυλής

Στην κινητοποίηση την Τρίτη 24 Οκτώβρη κάλεσε προχτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Πετρούπολης

Από προηγούμενη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής
Από προηγούμενη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής
Τη θέση της δημοτικής αρχής Πετρούπολης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντίθεσή της στη νέα χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο ανενεργό λατομείο «Μουσαμά» παρουσίασε, προχτές Τετάρτη, ο δήμαρχος της πόλης, Βαγγέλης Σίμος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με αφορμή τη συνέντευξη, ο Β. Σίμος κάλεσε στην κινητοποίηση που οργανώνει η δημοτική αρχή την Τρίτη 24 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Αγωνιστών 1821 (Στρογγυλή πλατεία).

Κεντρικό αίτημα του δήμου είναι να κλείσει η χωματερή στη Φυλή και να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού λατομείου «Μουσαμά» (που είναι σε μικρή απόσταση από το Θέατρο Πέτρας) ως χώρου υποδοχής αποβλήτων. Στη συνέντευξη για μια ακόμα φορά τονίστηκε ότι η χωματερή αποτελεί μια ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, όπως και γενικότερα της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Ο δήμαρχος ανέδειξε ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, όπως και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ η συστηματική απαξίωσή τους στόχο έχει να προετοιμαστεί το έδαφος για τους ιδιώτες.

Στην εισήγησή του ο Βαγγέλης Σίμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος, αφού αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Οπως είπε, οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο μέτωπο αυτό είναι αποκαλυπτικές των αντιλαϊκών στοχεύσεων της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Αναλύοντας το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) είπε ότι αντί να δρομολογήσουν το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησαν στην παραπέρα επέκτασή του. Επιπλέον, το παλιό λατομείο «Μουσαμά», σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας και από κατοικίες, έχει επιλεγεί στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ως «κατάλληλος» χώρος για την ταφή μεγάλης ποσότητας των υπολειμματικών αποβλήτων της Αττικής, χωρίς να αποκλείονται και τα σύμμεικτα. Μάλιστα, σε νεότερη απόφαση του ΕΔΣΝΑ, το λατομείο «Μουσαμά» προκύπτει ως η επικρατέστερη, καταρχάς, θέση για ΧΥΤΑ (χώρο ταφής υπολειμμάτων).

Πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης

Ο δήμαρχος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να διασφαλισθεί στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος, τόνισε, πρέπει να δυναμώσουν η πάλη, η διεκδίκηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Πετρούπολης κάλεσε τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:

  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού λατομείου «Μουσαμά» ως χώρου υποδοχής αποβλήτων.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στους δήμους.

Παρουσιάζοντας τη θέση της δημοτικής αρχής για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Β. Σίμος στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, στον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων, στην ειδική μέριμνα για τους ΧΑΔΑ και την ουσιαστική τους αποκατάσταση. Επίσης, στην ανάγκη να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την καταλληλότητα χώρων για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ, αλλά και στην ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα ξεσηκωμός για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής(2019-09-25 00:00:00.0)
Αθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - Περιφέρειας θέτει σε κίνδυνο τη Δυτική Αττική(2019-08-31 00:00:00.0)
Να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής της Φυλής(2019-04-24 00:00:00.0)
Να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής(2018-07-05 00:00:00.0)
Να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής - Διαχείριση απορριμμάτων σε όφελος του λαού(2018-06-19 00:00:00.0)
Οι τραγικές συνέπειες από τη λειτουργία της και οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφερειακής - Τοπικής Διοίκησης(2018-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ