Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμήθηκε ο Τσε στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η ΕΔΥΕΘ.

Για τη ζωή και το έργο του Αργεντινού κομμουνιστή μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Αποστόλης Σκούφας, ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Μόττας και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζelmys Maria Dominguez Cortina. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με οπτικοακουστικό και μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο επαναστάτη με το συγκρότημα «DUO LOSCAPOS».

Ο Αποστόλης Σκούφας σημείωσε πως «αιώνιο σύμβολο της Κουβανικής Επανάστασης και των αγώνων των λαών για ένα καλύτερο αύριο, ο Τσε Γκεβάρα πέρασε στο πάνθεον των επαναστατών που αγωνίστηκαν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Νίκος Μόττας, τόνισε πως ο Τσε «υπήρξε η προσωποποίηση του συνεπούς κομμουνιστή επαναστάτη διεθνιστή, του ανθρώπου που αντιλήφθηκε και εμπέδωσε το σοσιαλισμό, όχι ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας, αλλά ως βίωμα (...)». Και ότι «παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά όλα εκείνα που δημιούργησαν τον κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα».

Στη λιγότερο γνωστή πλευρά του Τσε, αυτή του βαθιά μορφωμένου μαρξιστή - λενινιστή και διορατικού επαναστάτη - κομουνιστή, αναφέρθηκε ο Νίκος Ζώκας. Οπως είπε, «ως βαθιά συγκροτημένος μαρξιστής - λενινιστής, έδινε μεγάλη σημασία στη θεωρητική προετοιμασία και κατάρτιση, στη συστηματική και μεθοδική μελέτη της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του κομμουνισμού, την προσωπική του καταρχήν με την αυτομόρφωση, αλλά και όλων αυτών που οικοδομούν τη νέα κοινωνία».

Η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζelmys Maria Dominguez Cortina, τόνισε ότι «αυτός ο εξαιρετικός άνδρας, αυτό το παράδειγμα επαναστάτη, θα έχει για πάντα μαζί του την αγάπη του για τον Κουβανικό λαό και την επανάστασή του, αγάπη που του ανταποδίδουν οι άνθρωποι που τον δέχτηκαν σαν γιο τους και σαν να ήταν παιδί τους υπέφεραν από τη φυσική του απώλεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ