Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12853

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εντατικά παζάρια για εκκρεμότητες και «προαπαιτούμενα»

Ψηλά στην ατζέντα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο συνδικαλιστικός νόμος και τα κοινωνικά επιδόματα


ΣΕΛ.  3
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πολύμορφη δράση ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης

Νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες, ενάντια στα σχέδια για πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών


ΣΕΛ.  11

«Ξέπλυμα» του ιμπεριαλισμού και επικίνδυνες για το λαό συμφωνίες

ΚΚΕ: Οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, μπορούν να ανοίξουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ

  • Η προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ επιβεβαίωσε το στόχο της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό εννοούν κυβέρνηση και ΗΠΑ, όταν λένε ότι η Ελλάδα είναι «παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης».
  • Η κυβέρνηση συμφώνησε για την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και για την αναβάθμιση των «F-16», που αφορούν τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και θα τα πληρώσει ο λαός.
  • Η Ελλάδα «αναβαθμίζεται» ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί μερίδιο από τη λεία και τα παζάρια για τους ενεργειακούς δρόμους. Γι' αυτό τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν ομόθυμα το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.
  • Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για όλες τις συμφωνίες και δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ο λαός να αντιδράσει μαζικά. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: Η «στήριξη» Τραμπ στην Ελλάδα σημαίνει επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό.

ΣΕΛ.  4   -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διέξοδος σε άλλη ρότα

Αναλύοντας τη «ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική, μετά τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της ισχυρίζονται πως η στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι μονόδρομος. Οτι δεν μπορεί η χώρα να πορευτεί μόνη της σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και ότι η τουρκική προκλητικότητα επιβάλλει διαρκή στρατιωτική αναβάθμιση και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν περίπου ως «γραφικότητα» την αντίθεση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και σε ό,τι εκπροσωπεί και συμβολίζει, ενώ χαρακτηρίζουν «ουτοπική» οποιαδήποτε συζήτηση για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στόχος συνδεδεμένος με την πάλη για την εξουσία.

Η επιχειρηματολογία αυτή δεν είναι καινούργια ούτε αποκλειστικότητα της κυβέρνησης. Με διάφορες παραλλαγές και προσαρμογές, διατρέχει την προπαγάνδα όλων των αστικών κομμάτων, είτε παρουσιάζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως στρατηγική επιλογή για το «συμφέρον της χώρας», είτε ως «αναγκαίο συμβιβασμό», αφού δεν υπάρχει τάχα εναλλακτική.

Με τέτοια «επιχειρήματα» προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό σε κάλπικα διλήμματα, για να αποσπούν δέσμευση ή ανοχή στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Για να εμπεδώνεται ως «μονόδρομος» στις λαϊκές συνειδήσεις η καπιταλιστική βαρβαρότητα και περίπου ως φυσικό φαινόμενο η εκμετάλλευση, οι πόλεμοι, η φτώχεια, η προσφυγιά, από τα οποία δεν μπορούν τάχα να ξεφύγουν οι λαοί.

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα στη συνέχεια, όταν ετοιμάζονταν να υπογράψουν μνημόνια: Μέτρα ή χρεοκοπία, συμβιβασμός με τους «εταίρους» ή χάος, ήταν οι απειλές που εκτόξευαν, κρύβοντας ότι οι συμφωνίες με την τρόικα υπηρετούσαν την έξοδο του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Φτώχεια για μεγάλο μέρος του λαϊκού πληθυσμού, φτηνότερη εργατική δύναμη, ανακύκλωση της ανεργίας, μισοδουλειά - μισοζωή, για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Και κυρίως, θυσίες χωρίς τέλος για να διαμορφώνονται όροι πιο ορμητικής ανάπτυξης, με ένταση της εκμετάλλευσης, για νέο κύκλο συσσώρευσης, που θα φέρει την επόμενη καπιταλιστική κρίση, στο έδαφος της οποίας οξύνονται ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις. Ολα αυτά είναι στο DNA του καπιταλισμού.

Αλλά και στην περίπτωση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, ποια οφέλη αποκόμισε ο λαός; To Αιγαίο είναι «γκρίζο» με τη σφραγίδα της λυκοσυμμαχίας, η τουρκική επιθετικότητα είναι ασίγαστη και στο Κυπριακό προωθείται διχοτομική διευθέτηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Τραμπ δεν είπε το παραμικρό για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, ο λαός υποχρεώνεται σε σκληρές θυσίες για να εκπληρώνονται οι «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας σε εξοπλιστικές δαπάνες. Μέχρι και ο εκσυγχρονισμός των «F-16», για τον οποίο θα δαπανηθούν δισ. ευρώ, ομολογείται ότι υπηρετεί την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, ή την «ισορροπία δυνάμεων» στο Αιγαίο, η οποία, στο ευρύτερο πλέγμα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συμμαχιών, δεν εξαρτάται μόνο από το στρατιωτικό ισοζύγιο ανάμεσα σε δύο κράτη.

Τα χειρότερα είναι μπροστά για το λαό, όσο το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του αισθάνονται τα χέρια λυμένα να προωθούν την αντιλαϊκή τους στρατηγική, να εμπλέκουν τη χώρα βαθύτερα σε ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και σχεδιασμούς, να τη μετατρέπουν σε ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων. Η ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» που διαφημίζουν, είναι η άλλη όψη της «αστάθειας» στην καθημερινότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με την αγωνία να τα βγάλει πέρα, να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της.

Απάντηση δεν είναι ο φόβος και η αναδίπλωση, αλλά το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Για απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν όλες οι βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Απάντηση είναι ο δρόμος της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Πραγματική διέξοδο μπορεί να δώσει η ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η οργάνωση της πάλης ενάντια στην αστική τάξη κάθε χώρας, για την ανατροπή της εξουσίας της. Για την εργατική εξουσία, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και θα θέσει την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις του κράτους στην υπηρεσία της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σ' αυτήν την υπόθεση αξίζει ο λαός να καταθέσει κάθε θυσία.


100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μια ξεχωριστή συναυλία - ύμνος στην οικοδόμηση της νέας ζωής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η μεγάλη συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών, που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, προς τιμήν των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυνε ο διεθνούς φήμης διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ.


ΣΕΛ.  8  -  9


Η ΔΑΣ ΓΙΑ «ΣΩΜΑΤΕΙΟ» ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η μάχη με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας δεν έχει τελειώσει

ΣΕΛ.  12
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σε νέα φάση οι ανταγωνισμοί μετά την κατάληψη της Ράκα

ΣΕΛ.  19
ΑΡΘΡΟ
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ταξί

ΣΕΛ.  14


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org