Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει το μαύρο άσπρο για τα όσα επικίνδυνα για το λαό έγιναν στις ΗΠΑ

Το χαρτί της οικονομικής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας παίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, στον απόηχο της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, πανηγυρίζοντας αφενός για τα όσα αυτή απέφερε για το εγχώριο κεφάλαιο και συσκοτίζοντας ότι η περιλάλητη αναβάθμιση ισοδυναμεί με μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χτες, μίλησε για «απόλυτη επιτυχία» της επίσκεψης, που «επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της χώρας». Για να γίνει πειστικότερος επικαλέστηκε όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, τις τριμερείς με Κύπρο - Ισραήλ και Κύπρο - Αίγυπτο, καθώς και την τετραμερή με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βρέθηκαν ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, για τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας Ελλάδας και ΗΠΑ, θέματα ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των «F-16».

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «κάτι θα ξέρουν από αντισταθμιστικά και εξοπλιστικά», ειδικότερα τη ΝΔ ότι σηκώνει «κουρνιαχτό» προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Υπερασπίστηκε πάντως τη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ως τη φθηνότερη ενδεδειγμένη λύση, λέγοντας ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Προανήγγειλε ενημέρωση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής και εφόσον ζητηθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Δηλωτική πάντως της κυβερνητικής γραμμής υπεράσπισης της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η αποστροφή του πως σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, που διόγκωναν «υπέρμετρα τις εξοπλιστικές δαπάνες για λόγους που δεν είχαν απολύτως να κάνουν με το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως εξυπηρετούσαν αμφιβόλου προέλευσης σκοπιμότητες, από τη δική μας μεριά, εκτιμάμε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για μία θετική συμφωνία». Δήλωση που κρύβει ότι και αυτή η συμφωνία υπηρετεί ανάγκες ενός σχεδιασμού που γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και πάντως όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές προσπερνούσαν χτες το ενδεχόμενο αντιδράσεων απ' τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία για τα «F-16» λέγοντας πως οι εταίροι δεν αντιδρούν και πως ίσως κάποιοι «τους βάζουν λόγια να τα λένε»! Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση από την πλευρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μονοπωλίων να πιέσουν για αντίστοιχες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ενα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα για το λαό παιχνίδια...

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και αφορά στο ρόλο της βάσης της Σούδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τέθηκε θέμα και δεύτερης βάσης στην Κρήτη. Οπως είπε, τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε και δεν υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά το απροκάλυπτο «ξέπλυμα» των ΗΠΑ και της πολιτικής τους, ο Δ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι ως κυβέρνηση δεν διαγράφουν γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική Ιστορία ούτε απεμπολούν την πολιτική και θεωρητική τους κριτική, αλλά ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί το σύνολο του λαού και στόχο είχε την ενίσχυση της ανάκαμψης της χώρας και της γεωπολιτικής της σημασίας.

Στο φόντο πάντως των συστάσεων και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του ίδιου του Ντ. Τραμπ για επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, με αντιλαϊκά μέτρα ψηφισμένα και εν αναμονή της εφαρμογής τους και νέα να «ψήνονται» στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο ισχυριζόμενος ότι διαψεύστηκαν «όσοι τις προηγούμενες εβδομάδες προέβλεπαν σε μία ακόμα στιγμή καταστροφολογικού ντεζαβού νέα μέτρα» και ότι «η πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει και η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος δεν θα δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο», αντιθέτως, όπως υποστήριξε, το υπερπλεόνασμα «θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη και επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για βήματα μπροστά και για πολύ θετικό κλίμα που διαμορφώνεται ώστε να ολοκληρωθεί η 3η «αξιολόγηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ