Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλήθος ντοκουμέντων από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση περιλαμβάνει η έκθεση της ΚΕ, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Ενα από τα ταμπλό, αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό
Ενα από τα ταμπλό, αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό
Διαρκείς είναι οι επισκέψεις στην πρωτότυπη έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29), με θέμα: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Εκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων».

Η έκθεση, που εντάσσεται στις κεντρικές εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917, εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη, παρουσία πλήθους κόσμου που εντυπωσιάστηκε με τα εκατοντάδες μοναδικά ντοκουμέντα, που πιάνουν το επαναστατικό νήμα ακόμα και από την Παρισινή Κομμούνα.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, διαρκείς είναι οι ξεναγήσεις από τα στελέχη του Κόμματος που έχουν αναλάβει να βοηθούν τον επισκέπτη ώστε να απολαύσει τον πλούτο της έκθεσης. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και σωματεία, φορείς του κινήματος, κανονίζουν οργανωμένες - ομαδικές επισκέψεις με ξενάγηση, που δίνει και αφορμή για συζήτηση γύρω από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τα επιτεύγματά της. Ανάμεσα στα ξεχωριστά στιγμιότυπα της βδομάδας ήταν και η ευκαιρία που δόθηκε σε μαθητές σχολείου να ξεναγηθούν στους χώρους της έκθεσης, να ακούσουν εκείνα που το σχολείο δεν τους διδάσκει σε σχέση με τη δυνατότητα ο λαός να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, παίρνοντας ο ίδιος την εξουσία.

Πολύτιμα εκθέματα

Δίπλα στα πολύτιμα γραμματόσημα, πλήθος σοβιετικών βιβλίων φανερώνει την ιδιαίτερη ενασχόληση του σοβιετικού κράτους με τη γνώση και τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικά, εκτίθενται βιβλία με ποίηση του Μαγιακόφσκι και την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, ενώ τις εντυπώσεις κλέβουν οι στολές, τα παράσημα του Κόκκινου Στρατού, ακόμα και προσωπικά αντικείμενα Σοβιετικών στρατιωτών και στρατιωτικών.

Προθήκη με σοβιετικά παράσημα και βιβλία
Προθήκη με σοβιετικά παράσημα και βιβλία
Τη δική του θέση στην έκθεση έχει και το εκμαγείο του Λένιν, που πρώτη φορά εκτέθηκε την περασμένη Κυριακή στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, στη διεθνιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η έκθεση συμπληρώνεται και από πολύτιμα ντοκουμέντα για το πώς οι Ελληνες έζησαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Συγκεκριμένα, σε ειδικά διαμορφωμένα ταμπλό, εκτίθενται πολλές φωτογραφίες από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, με θέμα την πρώτη εγκατάσταση των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη το 1950 - '51.

Ολα τα εκθέματα βοηθούν τον επισκέπτη να παρακολουθήσει τη διαδρομή των μπολσεβίκων και της ΕΣΣΔ, πριν ακόμα από τον Οκτώβρη του 1917, μέχρι την αντεπανάσταση. Χαρακτηριστικά, εκτίθενται γραμματόσημα που αναφέρονται στις επετείους ίδρυσης της ΕΣΣΔ, στον Κόκκινο Στρατό, την επανάσταση του 1905, τη γέννηση μεγάλων επαναστατών και θεωρητικών. Γραμματόσημα για τα τεράστια επιτεύγματα της ΕΣΣΔ, από τον αθλητισμό και την αγροτική παραγωγή, την επιτυχία των πλάνων του Κεντρικού Σχεδιασμού, μέχρι την εκστρατεία στο Β. Πόλο και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ξεχωρίζουν επίσης τα γραμματόσημα σχετικά με τη δράση των πιονιέρων, για το παιδί και τη θέση της γυναίκας, αλλά και εκείνα που είναι αφιερωμένα σε μεγάλους ποιητές, λογοτέχνες, κορυφαίους επιστήμονες της ανθρωπότητας.

Σοβιετικά γραμματόσημα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Σοβιετικά γραμματόσημα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ακόμα, ξεχωριστές ενότητες υπάρχουν για το Κόμμα, την Κομσομόλ, τις εθνότητες που συγκρότησαν την ΕΣΣΔ, την εκβιομηχάνιση, την κολεκτιβοποίηση, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την Υγεία, την πάλη με τα βαρίδια της παλιάς κοινωνίας, όπως τον αλκοολισμό, τις δεισιδαιμονίες, το διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους. Ιδιαίτερη ενότητα προφανώς είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, με γραμματόσημα που αναφέρονται στις ηρωικές πόλεις, τους τιμημένους ήρωες και τόσα άλλα. Η ακτινοβολία του Οκτώβρη και του πρώτου εργατικού κράτους δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει ακόμα και καπιταλιστικά κράτη, γι' αυτό στην έκθεση μπορεί κάποιος να δει γραμματόσημα καπιταλιστικών χωρών με θέμα τον Οκτώβρη και τον Λένιν.

Καθημερινή λειτουργία και πρόγραμμα βιβλιοπαρουσιάσεων

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Οκτώβρη 2017, με ωράριο λειτουργίας για όλες τις μέρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλέφωνο 210.41.22890, τις ώρες 11.00 - 14.00, στην ΚΟ Πειραιά.

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», με το εξής πρόγραμμα:

-- Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Η Μάνα» από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. η σειρά εκδόσεων της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσουν ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υπεύθυνη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Παρασκευή 27 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. η έκδοση «1917: Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα». Θα μιλήσουν οι Κώστας Μπορμπότης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org