Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Αντίδραση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση, προχτές, των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση κατοικιών μελών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, λίγες μέρες μετά την ψήφιση νόμου στην αλβανική Βουλή για τις μειονότητες που διαβιούν στην Αλβανία, αλλά και εν μέσω νέων αποκαλύψεων στη γείτονα για διασυνδέσεις της κυβέρνησης με το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, ο οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα.

Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας».

Καταλήγει ότι η προχτεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών «επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org